Het Belang van Limburg

Opscheppen tijdens een flirt wordt haar na 30 jaar fataal

Met de arrestatie van Daniela Klette (65) heeft Duitsland eindelijk bijna alle RAF-terroriste­n te pakken. Een flirt lijkt haar fataal te zijn geworden, na dertig jaar speurders bijzonder listig om de tuin te hebben geleid.

- Peter Mijlemans

Een lieve Italiaanse die Duits zonder tongval sprak, graag fietste en bijles wiskunde gaf. Altijd vriendelij­k en een attente vrouw. Zo wordt Claudia Ivone omschreven door haar buren van het onderkomen flatgebouw in het Berlijnse Kreuzberg. Gisteren pas drong het bij hen echt door dat de vrouw die ze geregeld hadden zien wandelen met haar hond, een gevaar was. Het gebouw moest ontruimd worden omdat er explosieve­n in haar f lat op het vijfde waren gevonden. Al zeker een granaat werd weggehaald en onschadeli­jk gemaakt.

Maar Claudia Ivone was niet haar echte naam. Ze was ook geen Italiaanse, maar geboren in Karlsruhe en heet Daniela Klette (65). Een al dertig jaar gezocht lid van de extreemlin­kse terreurorg­anisatie Rote Armee Fraktion (RAF). In de jaren zeventig en tachtig trok die een spoor van bloed door Duitsland. 33 moorden werden gepleegd, voornameli­jk op leden van het Duitse establishm­ent.

Bazooka

Het gevonden explosief is meer dan waarschijn­lijk munitie voor een bazooka. Samen met Kalasjniko­vs was dat het wapen dat het handelsmer­k was voor de overvallen op supermarkt­en en geldtransp­orten die Klette samen met de nog voortvluch­tige Burkhard Garweg en Ernst-Volker Staub pleegde. De buit wordt geschat op 2 miljoen euro, genoeg om decennia ondergedok­en te kunnen leven.

De laatste overval die aan het trio wordt toegeschre­ven, dateert van 2019. 21 jaar nadat de RAF zichzelf had ontbonden. Klette en haar kompanen verdwenen van de aardbodem nog voor dat gebeurde. Op het moment dat de andere RAF-leden een na een werden opgepakt. Dertig jaar lang bleef ze uit de greep van de politie. Tot die maandag voor haar deur stond, zogezegd voor een routinecon­trole. Ze zwaaide nog met haar Italiaans paspoort maar de politie was ervan overtuigd dat ze eindelijk Klette te pakken had. Dat vermoeden werd bevestigd door DNA dat gevonden was na een overval in 2016.

Beloning op haar hoofd

De Duitse speurders en de overheid klopten zichzelf op de borst na de arrestatie. Toch is het vreemd dat de drie zolang onder de radar (konden) blijven en een normaal leven konden leiden. Zelfs al stond er een beloning van 150.000 euro op hun hoofd. Het ontbreken van een recente foto en het Italiaanse paspoort bemoeilijk­ten de zoektocht. Vermoedeli­jk heeft ze dat te pakken gekregen door de nauwe banden die de RAF met de Italiaanse geest- en tijdgenote­n van de Rode Brigades had.

Klette heeft een lange staat van dienst. Al in 1975 werd ze lid van extreemlin­kse groepen en via dat circuit kwam ze enkele jaren later in contact met de RAF. Bewijs dat ze actief deelnam aan de gewapende strijd bestaat al sinds 1991. Toen werd haar DNA gevonden in een vluchtauto na een schietpart­ij aan de Amerikaans­e ambassade in Bonn. Vingerafdr­ukken van haar en haar kompanen werden twee jaar later ontdekt op brieven in het bezit van gearrestee­rde RAF-kopstukken. Dat jaar nam ze deel aan een bomaanslag op een in aanbouw zijnde gevangenis in de staat Hessen waarbij ook twee bewakers werden gekidnapt.

250 tips

Klette leefde allesbehal­ve ondergedok­en. Ze had zelfs een Facebook-profiel waarop foto’s van haar te zien zijn al wandelend langs de meren van Berlijn. En in een Braziliaan­se club waar ze de capoeira, een Braziliaan­se gevechtsda­ns, beoefende. Maar altijd zonder dat het gezicht te zien was. Er waren er ook van een actie van het hackerscol­lectief Anonymous, waar ze pamf letten aan het uitdelen was. De doorbraak kwam er niet door speurwerk van de politie zelf. Aktenzeich­en XY, een true crime programma, besteedde half februari aandacht aan de “RAFgepensi­oneerden”, zoals het trio in de Duitse pers werd genoemd.

Het leverde 250 tips op. Belangrijk­er lijkt de podcast Legion. Most wanted van vorig jaar van Bellingcat, het collectief van onderzoeks­journalist­en. Bij hen was “Sebastian”, een lid van Anonymous, komen aankloppen met het bizarre verhaal dat hij een zekere Monica kende die ook lid was van de actiegroep. Op een privéfeest­je in Keulen waren de twee in 2017 aan het flirten gegaan. Toen toonde ze hem plots een oude affiche. Met daarop “Gezocht RAF-lid” en een zwartwitte pasfoto van Klette. “Dat ben ik”, had ze hem gezegd. Hij leidde de speurders naar de Facebook-foto’s. Via gelinkte pagina’s dook een foto op van een capoeira-avond waar haar zwarte haar met grijze uitgroei goed te zien was en waar haar gezicht wel duidelijk in beeld was. Met de hulp van AI kon de foto bewerkt worden tot hoe ze er nu uit ziet. Inclusief de John Lennon-bril.

Voorlopig is ze enkel in beschuldig­ing gesteld van betrokkenh­eid bij een reeks overvallen vanaf 1999 en een moordpogin­g in 2015. Daar kunnen nog feiten bijkomen na haar ondervragi­ng en het binnensteb­uiten keren van haar f lat.

Tijdens een huiszoekin­g bij Daniela Klette in het Berlijnse stadsdeel Kreuzberg werd al zeker een granaat weggehaald en onschadeli­jk gemaakt

 ?? © EPA ?? Een oude, echte foto van Daniela Klette uit 1988 (links) werd bewerkt als ‘robotfoto’, maar uiteindeli­jk duwden haar beelden op Facebook (boven) de speurders in de goede richting.
© EPA Een oude, echte foto van Daniela Klette uit 1988 (links) werd bewerkt als ‘robotfoto’, maar uiteindeli­jk duwden haar beelden op Facebook (boven) de speurders in de goede richting.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium