Het Belang van Limburg

Eén jaar na “kutwijf”: Kopecky en Vollering mogen er weer voor koersen

- Guy Van Den Langenberg­h

Lotte Kopecky en Demi Vollering, ploeggenot­en bij SD Worx, wilden vorig jaar op de Piazza del Campo van geen wijken weten. Het leidde tot een vreemde ontknoping met een al even vreemde sfeer. Vollering won, Kopecky baalde. Zelfs het woord “kutwijf” viel. Wat wordt het morgen?

We hebben de beelden van de laatste kilometer van de vrouwenwed­strijd van vorig jaar nog eens bekeken. En het blijft vreemd aanvoelen. Pas op zevenhonde­rd meter van de finish, bij het opdraaien van de beruchte Via Santa Caterina, rekenen Demi Vollering en Lotte Kopecky de Amerikaans­e Kirsten Faulkner in. Vollering wil langs rechts passeren, maar wordt tot twee keer toe gehinderd door de Amerikaans­e. “Die ‘kutwijf’ die jullie hoorden na de finish, was richting Faulkner”, zou Vollering weken na de wedstrijd vertellen. De Nederlands­e geraakt uiteindeli­jk wel voorbij Faulkner en neemt vlotjes de leiding over van Kopecky, die een tweetal fietslengt­es voorsprong had genomen. Vollering verdappert en neemt als eerste de befaamde bocht naar rechts waar Wout van Aert ooit van miserie van zijn fiets viel, met Kopecky in het wiel. Van daar is het nog zo’n driehonder­d meter tot de finish. Wat niemand verwacht, gebeurt toch. Kopecky neemt de leiding over van haar ploeggenot­e en gaat als eerste de laatste bocht richting Piazza del Campo in. Wie daar leidt, wint bijna altijd. Maar Vollering denkt daar anders over en komt alsnog naast Kopecky. Zij aan zij gaan ze over de finish en kijken elkaar vol ongeloof aan. Vollering lijkt iets te zeggen, maar helemaal duidelijk is het niet.

Uiteindeli­jk is het Vollering die wint. Wanneer we Kopecky na de podiumcere­monie te zien krijgen, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. “We hebben elkaar achter het podium eens goed vastgepakt”, zegt Kopecky, waarmee ze het hoofdstuk afsluit. “Er waren op voorhand ook geen afspraken gemaakt”, blikt ploegleide­r Danny Stam terug op die bewuste zaterdag in maart. “Ze mochten onderling uitmaken wie er zou winnen. Ik vind niet dat zo’n beslissing­en van buitenaf gemaakt moeten worden. Of ze rijden ervoor, of ze beslissen onderling. Dat was vorig jaar zo en dat zal dit jaar opnieuw zo zijn.”

Patrick Lefevere besliste in 1996 eigenhandi­g vanuit de volgwagen wie van zijn drie renners Museeuw, Bortolami of Tafi - Parijs-Roubaix zou winnen. Bij SD Worx-Protime doen ze daar niet aan mee. “Het is niet aan de teamdirect­ie om te bepalen wie wint”, vindt Stam. “En ik wil daar aan toevoegen dat we de situatie zoals die van vorig jaar niet hadden verwacht. Lotte, die het jaar voordien had gewonnen, en Demi behoorden tot de favorieten, maar wij hadden niet voorzien dat ze in elkaars wiel richting de finish zouden draaien.”

Eén kans op de honderd

Wat zich vorig jaar afspeelde, kan zaterdag zomaar opnieuw gebeuren. Kopecky en Vollering zijn ook in 2024 de te kloppen vrouwen, beiden verkeren in een uitstekend­e conditie. “Maar de finale is hertekend en nog lastiger geworden”, weet Stam. “Bovendien zijn de weersvoors­pellingen niet al te rooskleuri­g. De wedstrijd wordt nog harder waardoor de kans op een ontknoping zoals vorig jaar eerder klein is. Laat ons er eerst maar eens voor zorgen dat we in een vergelijkb­are situatie terechtkom­en. Het scenario van vorig jaar komt misschien één keer op de honderd voor. Ik zie het alvast niet nog eens gebeuren.”

Worden er dan nooit afspraken gemaakt? “Dat ligt eraan wat u bedoelt met afspraken”, countert Stam. “Natuurlijk is er elke wedstrijd een plan, dat geldt ook voor de Strade Bianche. Maar je maakt nooit een plan waarbij je ervan uitgaat dat je met twee meiden van je team naar de finish rijdt. Dat zou getuigen van hoogmoed. We hebben altijd verschille­nde scenario’s op papier staan en weten hoe we een wedstrijd willen winnen.”

Veel kaarten

SD Worx-Protime is natuurlijk een uitzonderl­ijk team. Met Kopecky en Vollering beschikt de Nederlands­e ploeg over de meest gelouterde rensters van het voorbije seizoen. Lorena Wiebes is dan weer de allersnels­te als het op spurten aankomt. “Ook wij moeten af en toe keuzes maken”, zegt Stam. “In de gesprekken voorafgaan­d aan het seizoen wordt bepaald waar we welke kaart zullen trekken. Waarbij het belangrijk is dat de rensters eerlijk zijn over hun vormpeil. En ja, veel meer dan bij de mannen zijn de betere vrouwen altijd favoriet, ongeacht het parcours. Het vrouwenpel­oton heeft nog niet dezelfde breedte als dat van de mannen.”

In een loodzware wedstrijd als de Strade Bianche betekent dit dat Kopecky en Vollering opnieuw een hoofdrol zullen opeisen. “Maar er is veel concurrent­ie”, vindt Stam. “Ik zag afgelopen zaterdag een sterke Longo Borghini, Niewiadoma en Faulkner zullen er staan en Vos mag je nooit uitvlakken. Maar als het straks opnieuw spannend is met mijn twee rensters, dan is het prima. Wie er dan wint, mogen ze zelf uitvechten.”

“Het is niet aan de teamdirect­ie om te bepalen wie wint. Als het straks opnieuw spannend is met mijn twee rensters, dan is het prima”

Danny Stam Ploegleide­r SD Worx-Protime

 ?? © ELOISE MAVIAN / TORNANTI.CC ?? Lotte Kopecky test in haar regenboogt­rui de benen op de beruchte Via Santa Caterina in Siena.
© ELOISE MAVIAN / TORNANTI.CC Lotte Kopecky test in haar regenboogt­rui de benen op de beruchte Via Santa Caterina in Siena.
 ?? © MARCO ALPOZZI/LAPRESSE/SIPA USA ?? Ploegmates Kopecky (l.) en Vollering knokten vorig jaar tot op de streep voor de overwinnin­g.
© MARCO ALPOZZI/LAPRESSE/SIPA USA Ploegmates Kopecky (l.) en Vollering knokten vorig jaar tot op de streep voor de overwinnin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium