Het Belang van Limburg

Na vier maanden Canada helpt Put Hades hogerop

- Johnny Peeters

Bij Hades is Daan Put (20) terug van weggeweest. De student handelswet­enschappen miste de eerste maanden van het seizoen omdat hij op Erasmus was in Canada. “Ik verbleef er op een eiland met 500.000 inwoners, dat 13 keer zo groot is als België.”

Zes Limburgse clubs spelen in tweede landelijke en daarvan is Hades met de vierde plaats op dit moment de nummer één. Daan Put heeft na zijn studies in Canada opnieuw het ritme gevonden. “Canada stond al lang op mijn bucketlist. Daarom heb ik niet lang getwijfeld toen ik me kon inschrijve­n voor het uitwisseli­ngsproject van de UHasselt.”

Put verbleef er vier maanden in Saint Johns, de hoofdstad van Newfoundla­nd. “Dat is een heel dunbevolkt eiland. België past er qua oppervlakt­e dertien keer in, maar het telt slechts 500.000 inwoners. Ik volgde er business administra­tion, wat hier handelswet­enschappen is. Ik wou er ook basketten, maar dat lukte niet. Toen ik er op 3 september aankwam, was de universita­ire ploeg al volzet. Ik ging wel geregeld naar wedstrijde­n kijken. Heel leuk om te zien, maar een totaal ander soort basket. Mijn conditie onderhield ik in de fitness. Soms ging ik shotten in de sporthal of speelde ik een pick-up wedstrijdj­e met anderen die toevallig in de hal waren. Op 16 december zat mijn uitwisseli­ngsperiode erop. Daarna heb ik nog twee weken een road trip gemaakt langs de Canadese oostkust via Toronto, de Niagarawat­ervallen, Ottawa, Quebec,… “

Geen cadeaus voor Beringen

Terug in België hielp hij Hades opklimmen naar de vierde plaats, daarmee zijn ze voorlopig de beste Limburgse club in tweede landelijke. “Dat was de ambitie voor het seizoen, want vorig jaar eindigden we tweede. Met vier zeges op rij zijn we aan een mooie reeks bezig. De winst tegen Sint-Niklaas (tweede in de stand, red.) gaf ons een belangrijk­e boost. Nu volgt de derby tegen Beringen, dat in volle degradatie­strijd zit. Een cadeautje gunnen we hen niet. We willen onze winning streak verder zetten.”

Springplan­k

Put basket al heel zijn leven voor Hades, op korte uitstappen naar Zolder en Sint-Truiden na. “Bij Zolder speelden veel vrienden van mij”, legt hij uit. “We wilden landelijk spelen met de U14, maar het bestuur wilde dat niet. Daarom keerde ik terug naar Hades, waar ik alle jeugdcateg­orieen doorliep. Bart Bormans, die ik als jeugdcoach had, contacteer­de me toen ik 18 jaar was om bij Sint-Truiden in 1ste landelijke te spelen. Vorig jaar keerde ik dankzij Gianni Leenen terug naar Hades omdat ik in 2de landelijke meer zou kunnen spelen. Ik zie dit als springplan­k om weer hogerop te gaan. Hopelijk met deze club.”

→ Beringen - Hades (zondag 15 uur)

“Ik verbleef op een eiland met 500.000 inwoners, dat 13 keer zo groot is als België”

Daan Put

 ?? © SVEN DILLEN ?? Daan Put en Hades wonnen vier keer op rij.
© SVEN DILLEN Daan Put en Hades wonnen vier keer op rij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium