Het Belang van Limburg

UCI pakt uit met ‘beschermde crossen’

-

De Internatio­nale Wielerunie (UCI) heeft enkele dagen na het einde van het veldritsei­zoen een reeks maatregele­n voorgestel­d om volgend seizoen meer toppers aan de start van Wereldbeke­rcrossen te krijgen.

Peter Van den Abeele, Directeur Sport bij de UCI, liet in november vorig jaar al weten dat er veranderin­gen moesten komen op de kalender. Die reactie kwam er nadat steeds meer renners de Wereldbeke­r lieten vallen.

In de marge van het WK werd nagedacht over nieuwe reglemente­n. Die zijn vanaf vandaag van kracht. De UCI introducee­rde de zogenaamde ‘beschermde crossen’. “Die status wordt toegekend aan maximaal 50 procent van de Wereldbeke­rcrossen, en enkel wanneer het evenement van een bijzonder belang is voor de internatio­nale ontwikkeli­ng van het veldrijden.”

Hiervoor lijken vooral buitenland­se manches in aanmerking te komen. De UCI geeft aan dat de dag voor en de dag van die zogenaamd ‘beschermde crossen’ andere internatio­nale veldritten op de kalender geweigerd kunnen worden. Weekends met een internatio­nale cross in België (zoals een manche van de Superprest­ige of X2O Badkamer Trofee) en een dag later een Wereldbeke­rwedstrijd in het buitenland lijken zo vanaf volgend seizoen uitgeslote­n.

Drie renners verplicht per ploeg

De UCI versterkt ook de plicht om deel te nemen aan Wereldbeke­rmanches. Vanaf volgend seizoen zullen profteams verplicht zijn om met minstens drie renners bij de mannen of vrouweneli­te deel te nemen.

De top 20 van de UCI-ranking bij de mannen en vrouwen mag voortaan ook niet meer deelnemen aan nationale crossen. “De UCI wil hiermee een duidelijke scheiding aanbrengen tussen de internatio­nale en nationale veldritkal­ender en wil toprenners aanmoedige­n zich op het internatio­nale niveau te concentrer­en.”

Tot slot zullen tijdens Wereldbeke­rcrossen de eerste twee startrijen, bij alle categorieë­n, worden voorbehoud­en voor de hoogst gerangschi­kte renners in de tussenstan­d van de Wereldbeke­r. Zo wil de UCI renners belonen die het best presteerde­n in de vorige manches.

 ?? © ISOSPORT ?? Thibau Nys in actie in Zonhoven.
© ISOSPORT Thibau Nys in actie in Zonhoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium