Het Belang van Limburg

Titelverde­digster houdt niet van de spotlights

Eén en al bescheiden­heid, nul arrogantie. Noor Vidts (27) begint vandaag als titelverde­diger en topfavorie­t aan het WK indoor in Glasgow, toch staat ze niet graag in de spotlights.

- Milan Augustijns

Een select clubje is nog zacht uitgedrukt. In Belgrado kwam Noor Vidts in 2022 met vijfkampgo­ud op de lijst terecht van Belgische wereldkamp­ioenen indooratle­tiek. Op die lijst staan verder alleen nog Tia Hellebaut en de Belgian Tornados. Straffe stoot dus, maar als we vragen in hoeverre die wereldtite­l haar leven veranderde, benadrukt Vidts dat ze nog dezelfde is. “Er is wel wat meer aandacht van pers, publiek en sponsors, maar ik ben niet veranderd.” De meerkampst­er wil vooral gewoon blijven. Dat lukt ook, zeggen niet alleen wij, maar iedereen die van dichtbij of veraf met haar te maken heeft. Eén en al bescheiden­heid, nul arrogantie.

Master bio-ingenieur

Hoewel ze met grote sponsors als Nike en Visa achter zich aardig haar boterham verdient, voelt Vidts zich niet te beroerd om te blijven studeren. Ze heeft al een master als bio-ingenieur op zak en volgde vorig semester een cursus evolutie in de kosmos. “Ik heb vooral onthouden dat de mens maar een minidinget­je is op aarde, en de aarde maar een minipuntje in het heelal”, vertelt ze. Relativere­n was ook tevoren al een kunst die Vidts beheerste. Dit semester volgt ze een cursus Frans.

Haar leven mag dan weinig veranderd zijn sinds de wereldtite­l in Belgrado, de herinnerin­g aan dat bijzondere moment houdt Vidts wel levendig. “Alles leek toen vanzelf te gaan. Ik voelde mij heel sterk en het was leuk om op het bovenste trapje te mogen springen en het volkslied te horen. Mijn ouders waren aanwezig en ik heb goed gevierd met hen. Je werkt hard en dan is het f ijn als dat resulteert in een gouden medaille. Ik koester dat moment en probeer de energie uit Belgrado mee te nemen naar Glasgow.”

Specialist indoor

Vierde op de Spelen in Tokio, vijfde op het WK in Eugene, vierde op het EK in München en zesde op het WK in Boedapest. Vidts heeft haar strepen op de zevenkamp - outdoor dus - al wel verdiend. Toch ligt de vijfkamp in zaal haar nog beter, getuige haar palmares: zilver op het EK in Torun, goud op het WK in Belgrado en brons op het EK in Istanbul. “Het is echt mijn ding. Het helpt natuurlijk dat er geen speerwerpe­n tussen zit”, klinkt het al lachend. Die proef blijft outdoor haar zwakte. “Ik ben vooral een sterke loper en dat komt in zo’n vijf kamp goed tot zijn recht.” De vijfkamp bestaat achtereenv­olgens uit 60 meter horden, hoogspring­en, kogelstote­n, verspringe­n en 800 meter.

Hellebaut onttroond

In Belgrado onttroonde Vidts met 4.929 punten zelfs Tia Hellebaut als nationaal recordhoud­ster. Dat record is ze ondertusse­n kwijt aan Naf i Thiam, die vorig jaar een wereldreco­rd van 5.055 punten neerzette. Of Vidts haar persoonlij­k record in Glasgow weer wat dichter bij dat van Thiam wil brengen, daar doet ze niet graag grote uitspraken over. “Ik denk nooit in termen van hopen op een persoonlij­k record, maar ik geef altijd het beste van mezelf”, legt ze uit. “Ik laat me graag verrassen, maar op training draait het goed. De blessures van vorig jaar zijn verleden tijd en ik kan veel vrijer en zorgelozer sporten. We hebben aan mijn aanloop gesleuteld bij hoog- en verspringe­n en ook veel op de horden getraind, dus ik ben benieuwd wat dat zal geven.”

Favorieten­status

Als Vidts vanavond om 22.30 uur Belgische tijd opnieuw WK-goud wint, zorgt ze voor een dubbele primeur. Ten eerste wordt ze dan de eerste Belg ooit met twee wereldtite­ls in zaal, maar ze zou ook de eerste worden over alle landen heen die tot twee keer toe de wereldtite­l pakt op de vijfkamp. En er is in Glasgow nog een primeur. Voor het eerst begint de Vilvoordse als titelverde­diger én topfavorie­t aan een groot kampioensc­hap. De grootste uitdaagste­r is de Spaanse Maria Vicente. Die is in grote doen, maar heeft een persoonlij­k record van meer dan 200 punten minder dan Vidts.

Toch is zeggen dat ze goud zal winnen, wel het laatste wat onze landgenote doet. “Ik start zonder bepaalde verwachtin­gen, maar met héél veel zin. Het wordt een open competitie. Parijs is natuurlijk het hoofddoel dit jaar, maar ik ben iemand die graag tussendoel­en heeft, daarom heb ik nooit getwijfeld om naar Glasgow te komen.” U moet vooral niet denken dat Vidts in Glasgow geen ambities heeft. Anders was ze niet als enige van de Belgische delegatie al drie dagen op voorhand naar Schotland gereisd. Zonder Thiam en enkele andere grote kanonnen staan de spotlights vanavond op haar. Al had dat voor haar niet gemoeten. “Ik hou wel van de schaduw”, geeft ze toe. “Ik ben een introverte atlete en voel mij niet altijd even comfortabe­l in the picture.”

“Ik ben een introverte atlete en voel mij niet altijd even comfortabe­l in the picture”

Noor Vidts

 ?? © BELGA ?? Na haar goud in Belgrado (foto boven) is Noor Vidts topfavorie­te om vanavond zichzelf op te volgen.
© BELGA Na haar goud in Belgrado (foto boven) is Noor Vidts topfavorie­te om vanavond zichzelf op te volgen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium