Het Belang van Limburg

“Ik twijfelde niet en beukte de voordeur open”

Hij had het met zijn eigen leven kunnen bekopen, maar toch twijfelde Samed Igid (23) geen seconde toen het huis van de buren in brand stond. Omdat hij zijn buurman Erdal heeft gered, werd Samed gisteravon­d in de bloemen gezet door het gemeentebe­stuur.

- Chris Nelis

Op maandag 18 december 2023 merkten buurtbewon­ers dat er rook opsteeg uit een van de woningen op de Grote Baan in Houthalen. Op dat tijdstip zat Samed met zijn familie aan tafel voor het avondeten. Het was zijn vader die plots een brandgeur rook. De gezinslede­n sprongen op en gingen kijken wat er aan de hand was.

“Uit een van de ramen van de woning van onze buurman Erdal steeg rook op”, zegt Samed. “Maar we wisten op dat ogenblik niet of hij thuis was. We hadden al op de deur geklopt, toen een andere buurman kwam zeggen dat hij Erdal even voordien naar binnen had zien gaan. Omdat er van binnen geen reactie kwam, heb ik niet getwijfeld en heb ik de voordeur opengebeuk­t.

Samed liep naar binnen en riep de bewoner, maar kreeg geen reactie. “De rookontwik­keling was op dat ogenblik zo heftig dat ik het gevoel had dat ik het bewustzijn zou verliezen.” Toch bleef Samed niet bij de pakken zitten. Hij rende naar de achterzijd­e van de woning en trachtte zo binnen te geraken. “De garagepoor­t zat op slot. Terwijl ik die probeerde open te wrikken, bleef ik maar roepen op Erdal. Ik hoopte hem daarmee vooral een oriëntatie­punt te geven, zodat hij wist waar hij naartoe moest. Ondertusse­n was ook mijn broer Talha er bijgekomen om te helpen. Pas toen de poort het begaf, zagen we Erdal. Helemaal zwartgebla­kerd en met schuim op de lippen. Ik denk niet dat hij het nog lang had volgehoude­n. We hebben hem naar buiten geholpen, waar hij op adem kon komen en water kon drinken.”

Heldhaftig

Erdal was er ernstig aan toe en werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Ook Samed moest aan de zuurstofta­nk.

Het gemeentebe­stuur huldigde donderdag Samed voor zijn heldendaad. “Houthalen-Helchteren is je dankbaar”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (Vooruit), gef lankeerd door de schepenen. “Bedankt voor je burgerzin en prachtig menselijk gebaar. Je hebt getoond dat mensen solidair kunnen zijn op momenten dat het moeilijk is.”

De naam van Samed is vereeuwigd in het boek dat altijd verbonden zal blijven met de gemeente Houthalen-Helchteren. Daarnaast kreeg de held nog een mand met lekkers en een receptie aangeboden. Buurman Erdal verbleef na de brand een tijdlang in het ziekenhuis en is nog niet helemaal hersteld. In afwachting van de renovatie van zijn huis verblijft hij voorlopig bij familie.

 ?? © CN ?? Samed Igid werd gisteravon­d in de bloemen gezet.
© CN Samed Igid werd gisteravon­d in de bloemen gezet.
 ?? © RR ?? Op 18 december vorig jaar was er brand in het huis van de buurman van Samed.
© RR Op 18 december vorig jaar was er brand in het huis van de buurman van Samed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium