Het Belang van Limburg

Jongeman (20) die moeder “in duizend stukken wil snijden”, krijgt celstraf met uitstel

-

Een twintigjar­ige man uit Dilsen-Stokkem is veroordeel­d tot zes maanden cel met uitstel nadat hij zijn moeder had geslagen en ermee had gedreigd haar in stukken te willen snijden. “Ze maakt mijn hoofd gek en ze zoekt al jarenlang ruzie”, gaf hij vorige maand als uitleg voor de Tongerse rechter.

De feiten van geweld tegenover de moeder van de jongeman dateren van 4 en 9 december 2023. De jongen woont nog onder één dak met de vrouw, maar dat loopt niet zo vlot.“Hij terrorisee­rt haar, scheldt haar uit en is fysiek agressief”, zo vatte de Tongerse aanklager het gedrag van de jongeman samen. De eerste keer liep het mis tijdens de rijlessen van de man. “Hij heeft een voorlopig rijbewijs en eist dat zijn moeder hem overal rondbrengt. Tijdens die discussie heeft hij haar geslagen”, sprak de aanklager.

Toen de vrouw enkele dagen later naar de dokter ging met haar verwonding­en, werd haar zoon opnieuw woedend. “Hij sloeg haar, duwde haar tegen het aanrecht en gooide haar op de vloer. Hij wilde zijn vuist in haar gezicht slaan, maar ze kon nog net afweren. Toen de vrouw wilde roepen, dekte hij haar mond af. Uiteindeli­jk eiste hij dat ze haar klacht bij de politie zou intrekken, anders zou hij haar in duizend stukken snijden.”

Frustratie­s

Tijdens de behandelin­g van de zaak voor de Tongerse rechtbank was de jongeman samen met zijn moeder aanwezig. Maar ook daar was hij niet mals voor de vrouw, die tal van verwijten moest aanhoren. Al bekende hij wel schuld. Volgens hem zijn de feiten gebeurd, maar is het niet enkel zijn fout. “Het kwam door frustratie­s. Ze maakt mijn hoofd gek en ze zoekt al jarenlang voortduren­d ruzie. Ik wil al sinds mijn twaalfde weg bij haar, dus ik ben nu weer op zoek naar een eigen plek. Ik wil niet meer bij haar wonen. Hoe wij zijn opgevoed, is abnormaal. Maar ik heb wel spijt, want ik ben moslim. In onze cultuur staat een moeder zelfs boven een vader. Dit is het laatste wat je je moeder aandoet, maar ze daagde me die dag zes uur lang uit. Ik had een constante stress.”

De rechter veroordeel­de hem uiteindeli­jk tot een celstraf van zes maanden met uitstel. De rechter geeft de jongeman verder ook de raad om het ouderlijk huis te verlaten en zo verdere conf licten te vermijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium