Het Belang van Limburg

Rare vogelman presenteer­t vulva-eiland in de Maas

Kunst aan de Maas heeft gisteren een laatste tijdelijk kunstwerk aan de Maas voorgestel­d. ‘Vulva Island’ is nog tot eind september te zien in natuurgebi­ed Bichterwee­rd. Blijf wel op de weg letten als je daar plots een rare vogel ziet opduiken.

- Christof Rutten

Het werk werd gemaakt door de Belgische kunstenare­s Michèle Matyn. Ze trekt vaak de natuur in, op zoek naar vormen, verhalen en inspiratie die ze daarna omzet in sculpturen en performanc­es. Het Maasland was tot voor haar project onbekend gebied voor de Kalmthouts­e, maar ze raakte snel gecharmeer­d.

“Ik ben met curator Tim Roerig van Z33 door heel het Maasland gereden, op zoek naar een plek om een werk te maken. Toen ik aan het fietsveer ‘t Veerke aan Grevenbich­t kwam, zag ik een grote maaskei. De vorm deed me denken aan een versteend vogelbekdi­er, een heel bijzonder wezen. Mijn eerste idee was om met het veer zelf iets te doen, maar dat bleek te ingewikkel­d”, vertelt Michèle Matyn.

Watermeloe­n

De oplossing vond ze amper 100 meter verder. Daar ligt een klein eilandje in de Maas, een belangrijk­e broedplek voor vogels. Matyn zag het eiland in vogelpersp­ectief op een kaart en de vorm deed haar aan een vulva denken. Op dat eiland plaatste ze zes sculpturen van watermeloe­nen. Je kan die begluren vanop de Kempenstra­at met een aantal verrekijke­rs die Matyn aankleedde in psychedeli­sche, paarse vormen.

“Het gebruik van watermeloe­nen lijkt wat absurd, maar ze staan al eeuwen symbool voor vruchtbaar­heid, je ziet ze opduiken in schilderij­en van Vlaamse meesters”, zegt curator Tim Roerig.

“En het zijn ‘waterdrage­rs’”, zegt Matyn. “Ze groeien snel, en in woestijnen worden ze meegenomen en gebruikt als watervoorr­aad: water als bron van leven, zoals de Maas. Ze spoelen ook soms aan als ze meegevoerd worden door water. Daarom zie je hier op de oever ook gefossilis­eerde vormen van watermeloe­nen liggen, tussen de keien.”

Vogelman

Het oorspronke­lijke idee om iets te doen met een vogelbekdi­er werkte Matyn uit in een performanc­e. We zagen in de prachtige maar ijzige ochtend van de voorstelli­ng van alles rondvliege­n: leeuwerike­n, nijlganzen, een biddende torenvalk en een fuut die kopje-onder ging. Maar ook een heel raar beest: de vogelman. In een vreemd verenkleed of was het een vacht – al even psychedeli­sch als de verrekijke­rs – struinde die op de oever rond. “Vogelman zal hier vaker opduiken”, zegt Matyn. “Zolang de vogels broeden, laten we het eiland met rust. Maar na het broedseizo­en zal de vogelman ook de oversteek maken naar het eiland zelf, zoals het veer hier fietsers overzet naar de Nederlands­e kant.”

Vulva Island is het laatste tijdelijke werk van Kunst aan de Maas. “We wilden mensen tonen hoe kunstenaar­s op verschille­nde manieren naar een omgeving kijken”, zegt Tim Roerig. En die tijdelijke werken warmen natuurlijk ook de komst van de permanente werken van Kunst aan de Maas op. In Dilsen-Stokkem volgt later een kunstwerk van de Argentijns­e kunstenaar Adrián Villar Rojas. Eén permanent werk van Kunst aan de Maas is er al, Tree of Life van Mark Dion in Herbricht. Het volgende dat aan de beurt is, is een bronzen beeld van Laure Prouvost in de grindplas in Kessenich.

“Na het broedseizo­en zal de vogelman ook de oversteek maken naar het eiland zelf”

Michèle Matyn Kunstenare­s

→ ‘Vulva island’, nog tot en met 30 september te zien aan ‘t Veerke naar Grevenbich­t, Dilsen-Stokkem. Performanc­e en wandeling op zaterdag 9 maart tussen 15 en 17 uur. Alle info: www.z33.be

 ?? ??
 ?? © KAREL HEMERIJCKX ?? Matyn zag het eiland op een kaart en de vorm deed haar aan een vulva denken. Na het broedseizo­en zal de vogelman ook de oversteek maken.
© KAREL HEMERIJCKX Matyn zag het eiland op een kaart en de vorm deed haar aan een vulva denken. Na het broedseizo­en zal de vogelman ook de oversteek maken.
 ?? © KAREL HEMERIJCKX ??
© KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium