Het Belang van Limburg

“Destijds was er één café in Diepenbeek”

Boves Luci, de allereerst­e studentenc­lub ooit aan de UHasselt (toen nog LUC), viert zaterdag haar 50ste verjaardag. Dat gebeurt in stijl met een ontvangst bij de gouverneur en een gala in La Butte aux Bois. “Helemaal anders dan de drassige weilanden waari

- Dirk Jacobs

Ze spreken elkaar nog altijd met hun ‘Boves-naam’ aan: ‘Zuster’ René de Veylder-Schäfer, ‘Antigel’ Toon Hermans, ‘Kreun’ Martijn Tholen en ‘Deci’ Rudi Deckers. “Hier was helemaal niks. Er was één café, de Casablanca, en frituur De Passerel, waar we tot drie keren per week friet met een spiegelei gingen eten”, vertellen de leden. “Op de campus was zelfs geen plek waar studenten konden zitten. En in de huidige labo’s speelden we voetbal. Er waren wel weides in de buurt, maar daar liep een enorme kolos van een stier. Die doopten we ‘Playboy’, want we waren jaloers op dat beest: hij had teelballen zo dik als ons hoofd. De studenten waren voor sfeer helemaal op elkaar aangewezen en zo hebben we elkaar, over de faculteite­n heen, gevonden. Met twaalf stichtende leden. De naam Boves Luci is enerzijds een verwijzing naar die stier en anderzijds naar het Limburgs Universita­ir Centrum (LUC). We vergaderde­n in het Hendrikshu­is in Hasselt tot de Villicus in Diepenbeek opende. Met de stier in ons embleem en het wapenschil­d van Limburg én Diepenbeek. Niet dat van Hasselt.”

Quiz

Boves Luci wil vooral een vriendscha­psband houden over de generaties heen. “Onze jaarlijkse

Boves Quiz, het galabal, de nieuwjaars­receptie… Van de 400 leden die we ooit hadden, komen er nog 250 geregeld naar een activiteit. Het eerste weekend van oktober is traditione­el ons Bovesweeke­nd en geregeld volgen we met een groep de Rode Duivels wanneer ze een uitmatch spelen. Onze quiz is inmiddels wijd en zijd bekend in quizmidden­s. Dit jaar telden we 55 ploegen in een bomvolle zaal op Rooierheid­e. Intussen zijn er ook in Brussel en Leuven afdelingen van uitgeweken UHasselt-studenten. En ook zij duiken geregeld op op alle activiteit­en.”

Wendy Van Wanten

Het zal niet verbazen dat een vereniging die zichzelf de ‘stieren van het LUC’ doopt, uitsluiten­d mannelijke leden telt. “Op ons galabal in 1992 was Wendy Van Wanten te gast. Ze zou er zingen en had in die dagen een f linke hit met ‘Kijk eens diep in mijn ogen...’. We hadden de tekst daarvan op de uitnodigin­g gezet, zodat iedereen kon meezingen. Wat Wendy ook probeerde, we hebben dat liedje tien keer gezongen. ‘Ik heb nog andere liedjes’, pruttelde ze tegen. Maar wij hadden al opnieuw ingezet en ze deed vrolijk mee. Zaterdagna­middag is zij de gastvrouw op ons jubileumfe­est. Toen we haar belden, wist ze meteen wie we waren, zelfs na al die jaren.”

Osbourne

Er werden ook geregeld ‘stoten’ uitgehaald. “Zo ‘leenden’ we ooit de immense reclamesti­er van Osbourne die langs de Genkerstee­nweg opgesteld stond. Die wilden we gebruiken tijdens onze ‘Dies Natalis’, ons verjaardag­sfeest, als decor. Helaas kwam het nooit zo ver. In die periode vonden er in de Villicus ook communie- en trouwparti­jen plaats. De eigenaar van de stier was daar toevallig op zo’n feest en hij trof zijn gekidnapte stier aan in de bierkelder toen hij een nieuw vat wilde gaan steken. De man kon niet lachen met onze stunt.”

Carnaval

Het was ook Boves Luci dat het studentenc­arnaval in Diepenbeek lanceerde. “Toenmalig burgemeest­er Voets gaf steevast een vat voor de studenten die na de stoet gingen feesten in de Oberbayern. Met onze wagen namen we ook deel aan het carnaval in Leuven. Daar voerden we jurylid Jef Burm, acteur en cabaretier, zo zat dat we in de prijzen vielen. Onze reis, inclusief consumptie­s, was zo meteen betaald. We zijn trouwens altijd vrij creatief geweest. Zo hebben we ooit als eersten en enigen een cd opgenomen in de raadszaal van het oude stadhuis van Hasselt. Uiteraard een cd met studentenl­iederen. Je kan die nog altijd gaan uitlenen in de bibliothee­k in Hasselt.”

“Zaterdag is Wendy Van Wanten de gastvrouw op ons jubileumfe­est. Ze was in 1992 op ons galabal komen zingen. Toen we haar belden, wist ze meteen weer wie we waren”

Boves Luci

 ?? ??
 ?? © SVEN DILLEN ?? Boves Luci, ‘de stieren van LUC’, is een verwijzing naar een stier die destijds in de weiden rond de campus liep. “Hij had teelballen zo dik als ons hoofd.”
© SVEN DILLEN Boves Luci, ‘de stieren van LUC’, is een verwijzing naar een stier die destijds in de weiden rond de campus liep. “Hij had teelballen zo dik als ons hoofd.”
 ?? © RR ?? De studentenc­lub nam ooit een cd op in het Hasseltse stadhuis.
© RR De studentenc­lub nam ooit een cd op in het Hasseltse stadhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium