Het Belang van Limburg

Verwarming is stuk, dus moeten kerkganger­s zich warm kleden en dichter bij elkaar zitten

- Chris Nelis

De verwarming­sketel is stuk en wordt pas binnen twee weken hersteld, toch gaan de eucharisti­evieringen in de Sint-Jan Baptist De La Sallekerk in Boxberberg­heide gewoon door. “Kleed je warm aan en ga kort bij elkaar zitten”, luidt het devies.

Het was een doordringe­nde geur die aanwezigen er attent op maakte dat er iets niet in de haak was in de kerk van Boxberghei­de. “Op dat ogenblik werkte de verwarming nog”, zegt Paul Verachtert, voorzitter van de kerkfabrie­k. “Omdat we geen enkel risico wilde lopen op CO-vergiftigi­ng hebben we een gespeciali­seerde firma gecontacte­erd om uit te zoeken wat er aan de hand was. Die heeft kunnen vaststelle­n dat aan de achterzijd­e van de verwarming­sketel een scheur is ontstaan. De ketel moet nu gedemontee­rd worden om de rug te kunnen lassen. En dat zal pas voor binnen twee weken zijn.”

Hoewel het nog koud kan zijn in maart, wil de kerkfabrie­k de kerk niet tijdelijk sluiten. Alle vieringen in Boxberghei­de gaan gewoon door. “We hebben aan de parochiane­n gevraagd om zich warm te kleden en vooraan in de kerk dicht bij elkaar te komen zitten”, gaat Verachtert verder. “Dat maakt de koude toch wat draaglijke­r. En dat is toch ook wat we als kerk willen doen: mensen verbinden.”

Rood koord

In het zaaltje onder de kerk, in de weekkapel en in zaal Sint-Jan werkt de verwarming wel normaal. Daarvoor is er een aparte verwarming­sketel. Ook komt het voorstel om wat dichter bij elkaar te zitten niet helemaal uit de lucht vallen. “Het Parochiete­am had opgemerkt dat de spreiding van de mensen in de kerk tijdens de eucharisti­eviering te groot was”, gaat Verachtert verder. “We hadden aanvankeli­jk geprobeerd om dat op te lossen door wat stoelen om te draaien, maar dat had niet veel zin. De mensen draaiden ze zelf weer om. Ook is er gedacht om een deel stoelen weg te halen. Maar dat zorgt dan weer voor praktische problemen voor de nabijgeleg­en scholen die ook gebruikmak­en van de kerk. Uiteindeli­jk hebben we het opgelost door de achterste rijen tussen twee stoelen af te sluiten met een rood koord. Als er veel mensen naar de kerk komen, dan is het voor de koster maar een klein moeite om de koorden los te maken en de stoelen weer vrij te geven zonder dat ermee geschoven moet worden.”

Meerderhei­d: Oppositie:

 ?? © CHRIS NELIS ?? Aan de parochiane­n van Boxberghei­de is gevraagd om de komende twee weken met warme kledij naar de kerk te komen en dicht bij elkaar te zitten.
© CHRIS NELIS Aan de parochiane­n van Boxberghei­de is gevraagd om de komende twee weken met warme kledij naar de kerk te komen en dicht bij elkaar te zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium