Het Belang van Limburg

454 hectare bos voortaan beheerd door Vlaanderen

- Bossen: Speelplein­tjes: Schenkinge­n: Shamrock:

Meerderhei­d: Groen (4) Oppositie:

Open VLD (13), Vooruit/

CD&V (7), N-VA (3), VB (2)

De raad keurde unaniem de overdracht van het beheer van de gemeenteli­jke bossen aan het Agentschap Natuur en Bos goed. “Het gaat om 454 hectare bos. Als gemeente kunnen wij dit - bij gebrek aan personeel en middelen - onmogelijk zelf doen”, gaf schepen Christel Gorissen (Vooruit/Groen) toe. “ANB zal voor 20 jaar het beheer opnemen en dat volgens een bosbeheerp­lan, in overleg met de gemeente. Dat houdt onder meer in dat het Agentschap zorgt voor de eventuele kap, aanplantin­g, exotenbest­rijding, infrastruc­tuur en dagelijks toezicht in onze bossen. ANB neemt ook al de juridische, financiële en logistieke verantwoor­delijkhede­n op zich. Voor de gemeente heeft dit geen financiële gevolgen. Ook rond de communicat­ie over het beheer zijn er afspraken gemaakt, waardoor die steeds in overleg zal gebeuren.”

De speelplein­tjes ‘Op de Puin’ in Lanaken en ‘De Kabouter’ in Rekem worden weldra uitgerust met een aantal nieuwe speeltoest­ellen. “We willen beide speelvelde­n nog meer kind- en gezinsvrie­ndelijk maken en dat gebeurt in overleg met de buurtbewon­ers en met gunstig advies van Next, de Jeugdraad”, verduideli­jkte schepen Astrid Puts (Open VLD). Voor ‘Op de Puin’ gaat het om een multifunct­ioneel speeltuig met onder meer een glijbaan en duoschomme­l en een grondtramp­oline. ‘De Kabouter’ wordt uitgebreid met een duikelrek en een schommelco­mbinatie. Raadslid Raf Withofs (CD&V) drong aan op een geregeld onderhoud. Aan de aankoop van de toestellen hangt een prijskaart­je van zo’n 40.000 euro. Ze worden nog voor de zomervakan­tie geplaatst.

De dienst Erfgoed ontving van meerdere inwoners een aantal schenkinge­n. “Het gaat om stukken die zich nog niet in de gemeenteli­jke erfgoedcol­lectie bevinden, uniek zijn en een duidelijke band met Lanaken hebben: een oude landkaart, oude vaandels, oorkonden en medailles van oud-burgemeest­er Arthur Bollen en een achttal schilderij­en van Jan Rosier.” De raad aanvaardde de schenkinge­n.

Meerderhei­d: Oppositie:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium