Het Belang van Limburg

“Waarom geen uniseks toilet?”

Vijftig jaar Adviesraad voor mensen met een handicap in Genk

- Chris Nelis

Er zijn bergen verzet, maar er is ook nog heel wat werk voor de boeg. Dat vat samen in één zin. “We zitten nu ook mee aan tafel voor de vergroenin­g van het centrum.”

Wie aan de basis lag van de oprichting van de Adviesraad voor personen met een handicap in Genk is niet meteen duidelijk. Wel staat vast dat in 1974 het zaadje is gaan kiemen voor een betere inclusieve samenlevin­g in Genk. “En of we een hele evolutie zien”, zegt Corrie Steegmans, huidig voorzitter van de Adviesraad. “Aanvankeli­jk werd onze mening wel gevraagd, maar dan als het al te laat was. Dat is de laatste jaren gelukkig niet meer het geval. Sinds de stad ons charter mee onderteken­de, worden we nog voor de eerste pennenstre­ep al mee aan tafel gevraagd.”

Volgens schepen Sara Roncada (CD&V) worden alle nieuwe projecten onderworpe­n aan een toets waarmee wordt nagegaan of ook rekening is gehouden met mensen met een beperking. “Dat gaat dan niet alleen over mensen in een rolstoel, maar ook over mensen die slecht ter been zijn, niet of slecht zien of kampen met een ander lichamelij­k of geestelijk probleem.”

Trap

Gevraagd naar voorbeelde­n waarbij de Adviesraad een rol van betekenis heeft, verwijst Corrie onder meer naar C-Mine, de nieuwe sporthal en Labiomista. “In C-Mine bijvoorbee­ld werd de bodem van het binnenplei­n bedekt met gebroken leisteen”, zegt Corrie. “Het was moeilijk om er vooruit te geraken met een rolstoel. De bodem is dan afgevlakt. Optimaal is het nog niet, maar het gaat toch al een stuk beter. Met de uitrol van Labiomista en de sporthal is in alle facetten rekening gehouden met mensen met een beperking. Recent nog werden in het kader van Genk op Gang wandelrout­es voorgestel­d die fysiek op de stoep aangegeven worden door een groene lijn. Die geeft aan welke richting je uit moet. Heel mooi, tot aan de trap in de Molenstraa­t. Daar houdt het voor ons op. Er is nu een alternatie­ve wandelrout­e aangeduid waar we wel gebruik van kunnen maken.”

Een ander grootschal­ig project is de vergroenin­g van het centrum van Genk. “Ook daarvoor zaten we al meteen mee aan tafel, waardoor we ook rechtstree­ks oplossinge­n kunnen suggereren”, zegt Steegmans. “Zoals bijvoorbee­ld gebeurd is voor de verbinding van het plein voor Krok en het Stadsplein. Ik was blij met dat bruggetje. Maar toen ik aan het eind ervan kwam, had ik niet gezien dat er een trapje was. Daar ben ik uit mijn rolstoel getuimeld. Het probleem is inmiddels wel opgelost.”

Toilet

Corrie verwijst voorts naar de toegankeli­jkheidspri­js, de prikkelarm­e dagen tijdens de kermis en de prikkelarm­e zone tijdens de carnavalst­oet als geslaagde gerealisee­rde projecten. De Adviesraad voor personen met een handicap bestaat uit een dagelijks bestuur en een algemene vergaderin­g. “In die algemene vergaderin­g zitten vertegenwo­ordigers van organisati­es of instelling­en die op de een of andere manier geconfront­eerd worden met mensen met een beperking”, zegt Corrie. “Ik denk bijvoorbee­ld aan de scholen, de mutualitei­ten, de Ezelsweide, Regenboog en Ter Heide. Voor ons is het erg belangrijk om zeer kort op de bal te spelen. Ons doel is elk gebouw volledig inclusief te maken. En neen, het is echt niet de bedoeling om voor elke doelgroep een aparte toilet te voorzien. Waarom geen uniseks toilet in de plaats van aparte ruimtes voor mannen, vrouwen, mensen met een beperking en om baby’s te verschonen. Dat is plaats- en geldbespar­end.”

Genk Loopt

Het ligt niet meteen voor de hand maar de Adviesraad speelt ook een belangrijk­e rol in het project Genk Loopt. “We zijn erin geslaagd om routes in te richten waar ook rolstoelge­bruikers gebruik van kunnen maken”, zegt Corrie. “In het Stedelijk Sportcentr­um is nu ook G-fitness mogelijk. Allemaal realisatie­s die het gevolg zijn van een goede communicat­ie. Dat is trouwens ook de reden waarom onze leden een dag je meegaan met schepen Roncada en burgemeest­er Dries. Zo leren wij ook die wereld beter kennen. Om kinderen en jongeren er bewust van te maken wat een beperking voor iemand kan betekenen, gaan we naar de scholen en vragen we bijvoorbee­ld of ze geblinddoe­kt een tekening willen maken. Het is door het te ervaren dat de boodschap doordringt.”

Prikkelpad

Over toekomstig­e projecten zegt Sara Roncada dat er een prikkelpad in aantocht is. “Het is voorzien aan de Molenvijve­r. Daar kan je je zintuigen prikkelen met de hulp van klanken, geuren en tasten.” Nog wordt er in het kader van de viering vijftig jaar Adviesraad gewerkt aan toneelstuk­jes, workshops en podcasts met acht getuigenis­sen. Die zijn te beluistere­n via de website van de stad Genk.

 ?? © CN/RR ??
© CN/RR
 ?? ?? Corrie Steegmans en schepen Sara Roncada: “Elk nieuw project wordt onderworpe­n aan een toets die nagaat of mensen met een beperking er terechtkun­nen.”
Corrie Steegmans en schepen Sara Roncada: “Elk nieuw project wordt onderworpe­n aan een toets die nagaat of mensen met een beperking er terechtkun­nen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium