Het Belang van Limburg

Nieuw onderzoek naar warmtenet in Genk-Zuid

-

Fluvius gaat in opdracht van de stad Genk onderzoeke­n of een warmtenet in GenkZuid nuttig zou zijn. De maakbedrij­ven die er gevestigd zijn, hebben nu immers te hoge energiekos­ten.

In 2012 is al eens onderzoek verricht naar een warmtenet in Genk-Zuid. “Maar nu is de situatie helemaal anders”, zegt schepen van Economie en Duurzaamhe­id Toon Vandeurzen (CD&V). “De duurzaamhe­idsnormen zijn nu heel anders en ook de doelstelli­ngen voor het reduceren van CO2 lagen toen op een ander niveau. Hoewel de energiecri­sis grotendeel­s achter de rug is, merken we toch dat vooral maakbedrij­ven kampen met hoge kosten voor de energie die ze nodig hebben voor hun productie. Dat blijkt uit gesprekken tussen de Verenigde Industriël­en van Genk en tal van maakbedrij­ven, ook grote spelers zoals Aperam en Nitto. Daarom hebben we gevraagd om het rapport van destijds te toetsen aan de noden en normen van vandaag. Het onderzoek dat nu wordt opgestart, zal in een samenwerki­ng verlopen met EnergyVill­e en de T2-campus in het Thor Park.”

Voor het onderzoek wordt gebruikgem­aakt van een warmtezone­ringskaart. “Daarop kunnen we zien waar er nood is aan een warmtenet”, zegt Vandeurzen. “Dat kan bijvoorbee­ld ook in een woonzorgce­ntrum of in wooncomple­xen zijn.” Warmtenett­en kunnen hun warmte halen op verschille­nde plaatsen, zoals uit een biomassace­ntrale, een verbrandin­gsoven of restwarmte uit fabrieken. Al is bodemwarmt­e de belangrijk­ste manier om energie te recuperere­n. Bovendien neemt het systeem weinig ruimte in. Via warmtenett­en wordt bodemwarmt­e rechtstree­ks naar de gebruikers getranspor­teerd.

In Thor Park is al een warmtenet aangelegd. Daarmee worden bedrijven in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd. Toch wordt het daar vooral gebruikt om uit te zoeken welke manier de meest duurzame en dus de meest efficiënte is.

 ?? CN ?? De stad hoopt dat een warmtenet vooral de energiekos­ten kan doen dalen voor maakbedrij­ven.©
CN De stad hoopt dat een warmtenet vooral de energiekos­ten kan doen dalen voor maakbedrij­ven.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium