Het Belang van Limburg

Tot 63 procent minder afval met herbruikba­re bekers

Herbruikba­ar cateringma­teriaal zorgt voor een daling van het totale afval tot 63 procent per bezoeker en festivalga­ngers laten hun tentje staan wegens ‘kapot’ of ‘ te moeilijk te demonteren’. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Ovam.

- Mark van Luyk

Vorig jaar kregen de grote zomerfesti­vals nog een uitzonderi­ng om wegwerpbek­ers te gebruiken, maar vanaf dit jaar is er geen ontkomen meer aan: de herbruikba­re beker zal zijn intrede moeten doen op de Vlaamse festivalwe­ides. Lokale en Vlaamse overheden moesten al eerder aan de bak met de herbruikba­re beker en volgens de cijfers van Ovam heeft dat geleid tot een daling van het restafval tot 40 procent en het veegvuil tot 60 procent op open stadsevene­menten. Op een gesloten festival daalde het totale afval per bezoeker zelfs met 63 procent per bezoeker.

Vorig jaar riepen festivals nog als excuus in dat er te weinig aanbod was op de markt, maar volgens Ovam is dat niet het geval. In 2023 stelde de afvalstoff­enmaatscha­ppij een toename van het verhuuraan­bod vast met 40 procent. “Bijna alle biermerken, sterke drankenmer­ken en sommige frisdranke­nproducent­en bezitten ook eigen bekers die deel uitmaken van sponsordea­ls”, zegt Jan Verheyen van Ovam. Ook 75 procent van de Vlaamse gemeenten en 23 van de 27 afvalinter­communales hebben bekers in eigen bezit die worden uitgeleend aan vereniging­en.

Vorig jaar waren er 13 locaties met industriël­e afwasfacil­iteiten. Er was zelfs een overschot aan capaciteit omdat een aantal industriël­e wasstraten maar voor een beperkt percentage benut waren. “Veel kleine en middelgrot­e evenemente­n wassen met de hand af of ze gebruiken profession­ele afwasmachi­nes of mobiele wasstraten.”

Er zijn nu ook een tiental bedrijven die digitale oplossinge­n aanbieden voor retoursyst­emen.

Dat is niet onbelangri­jk. “Bij evenemente­n waar een waarborg wordt gevraagd ligt het retourperc­entage op 90 procent. Zonder waarborg wordt dat gemiddeld 70 procent.”

Camping

Volgens steekproev­en laat de gemiddelde festivalka­mpeerder tussen de 1,4 en 2 kg afval achter op de camping. Ovam ondervroeg vorige zomer 2.000 festivalbe­zoekers. 40 procent zei hun tent achter te laten omdat hij kapot was, 24 procent omdat het te moeilijk was om hem te demonteren en 18 procent omdat hij zo goedkoop was dat het de moeite niet was om hem terug mee naar huis te nemen. 18 procent liet voedsel achter wegens te zwaar en 21 procent wegens te goedkoop om op te rapen. 31 procent liet afval achter op de grond omdat ze snel wilden inpakken, 30 procent omdat er te weinig vuilnisbak­ken waren en 19 procent omdat ze te moe waren om op te ruimen. Van de kampeerder­s die helemaal geen afval achterliet­en, zei 41 procent dat ze dat niet deden uit respect. Ovam heeft fiches gemaakt voor organisato­ren om de hoeveelhei­d afval op campings verder te doen dalen. Ze zijn te downloaden via de website van Ovam.

Om organisato­ren te helpen naar de overstap naar herbruikba­ar materiaal organisere­n Ovam en Fost Plus een conferenti­e en een vakbeurs over herbruikba­ar cateringma­teriaal in Lamot in Mechelen. Inschrijve­n kan nog tot en met 1 maart via de website.

“40 procent van de festivalga­nger liet hun tent achter, omdat hij kapot was, 24 procent omdat het te moeilijk was om hem te demonteren”

Ovam

 ?? FVV ?? Een mobiele wasstraat in actie.©
FVV Een mobiele wasstraat in actie.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium