Het Belang van Limburg

Artsen zeiden dat ze jong zou sterven, toch viert Greta haar 90ste verjaardag

Toen ze nog een kind was, voorspelde­n de dokters dat ze niet oud zou worden. Toch mag Greta Terwingen op 2 maart haar 90ste verjaardag vieren. “Tante Greta is een toonbeeld van levenslust”, getuigt haar nicht Anita.

- Gert Reynders

Als baby kreeg Greta Terwingen een epilepsie-aanval. Daardoor zou ze haar hele leven met tal van beperkinge­n kampen. Haar rechter arm raakte verlamd en in een been hield ze maar weinig gevoel over. “Het duurde tot haar vijfde vooraleer tante Greta zelfstandi­g kon stappen. Voordien bewoog ze zich al zittend voort op het onderstel van een koets terwijl ze zich met één been afduwde”, zegt Anita Terwingen, de dochter van Greta’s broer. “Ook haar spraakverm­ogen was aangetast. Tante Greta heeft nooit vlot kunnen praten.”

Op haar 30ste woonde Greta nog bij haar ouders in Maasmechel­en op wiens zorgen ze was aangewezen. En dan sloeg het noodlot opnieuw toe. “Een stom ongeval. Tante Greta ging elke dag naar de mis. Op weg naar de kerk heeft een buurjongen haar aangereden met zijn brommer. Daarbij heeft ze een dubbele schedelbre­uk opgelopen. Ze kon niks meer, niet lopen, niet praten… Mijn tante heeft toen heel lang in het ziekenhuis gelegen.”

Ambulance Wens

Na het overlijden van haar ouders, begin jaren zeventig, heeft Greta in verschille­nde zorginstel­lingen verbleven, o.a. in Ter Engelen en Ter Linde in Maaseik. “Maar nadat mijn tante een knieoperat­ie moest ondergaan, is ze in een rolstoel beland. Ter Linde was niet geschikt voor rolstoelge­bruikers waardoor ze weer moest verhuizen. Tegenwoord­ig verblijft ze in De Oase op de welzijnsca­mpus in Bree.”

Sinds enkele jaren lijdt Greta ook aan de longziekte COPD waardoor ze permanent extra zuurstof moet krijgen. “Tot een paar jaar geleden gingen we mijn tante regelmatig halen”, zegt Anita. “Sinds die longziekte is dat moeilijk geworden. Daarom hebben we Ambulance Wens ingeschake­ld. Zo is ze nog eens bij ons op bezoek kunnen komen.”

Ondanks haar fysieke toestand is Greta levenslust­ig en goed gezind gebleven. “Ze is heel lief en heeft altijd een glimlach op haar gezicht. Ik heb haar nooit boos gezien. Ze kan genieten van kleine dingen. Van snoep bijvoorbee­ld. Als ik haar ga bezoeken, dan neem ik altijd chocolade voor haar mee. Ze krijgt ook elke dag een mignonette van het personeel in De Oase.”

Op haar 90ste wil Greta er nog altijd goed uitzien. “Elke week komt de kapster en ze laat graag haar nageltjes lakken”, knikt Anita. “Een tijdje geleden droeg ik een nieuwe jurk toen ik bij haar op bezoek was. ‘Mooi’, stamelde ze bij het zien van die jurk. Ik ben de dag nadien naar de winkel gegaan en heb voor haar een blouse met dezelfde print gekocht. Daar was ze erg blij mee.”

 ?? © RR ?? Greta (rechts) geniet van de babbels met haar nicht Anita.
© RR Greta (rechts) geniet van de babbels met haar nicht Anita.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium