Het Belang van Limburg

Wie wordt gamebuddy van Stijn? “Hij snapt alles perfect, maar de snelheid nekt hem”

Al heel zijn leven is hij in de ban van gamen en technologi­e, bij Kerstmis heeft hij ook een Xbox gekregen. Daar wil Stijn (44) graag op gamen, maar door een niet-aangeboren hersenlets­el kan hij dat niet alleen. Nu zoekt hij doorwinter­de gamers die mee wi

- Lies Vanbets © SERGE MINTEN

Een groot scherm hoog boven zijn bureau, verschille­nde knoppen die een controller vervangen, meerdere toetsenbor­den, computersc­hermen en nog een gamecomput­er in de hoek. De kamer van Stijn (44) verraadt het meteen: hier woont een gamer. Al heel zijn leven heeft hij een passie voor technologi­e. Voorbije kerst kreeg hij ook een Xbox cadeau van zijn ouders. Maar alleen gamen, dat lukt moeilijk.

Stijn is een volwassen man met een niet-aangeboren hersenlets­el (NAH), iets wat hij zelf belangrijk vindt om te vermelden. Hij verblijft al 21 jaar in wooncentru­m De Meidoorn van Intesa in Kuringen (Hasselt). Praten is niet zo makkelijk, maar met behulp van logopedist­e Hilde Engelen lukt het best om te communicer­en. Begrijpt ook zij hem niet, dan kan hij een beroep doen op zijn computer waarop hij kan typen wat hij bedoelt.

Periodes

“Op mijn 8ste ben ik geopereerd aan een hersentumo­r”, laat Stijn optekenen. “Zo liep ik mijn hersenlets­el op.” Dat zorgt vooral voor enkele fysieke beperkinge­n. “Zoals ongecontro­leerde bewegingen”, zegt Stijn. “Maar ook zijn gehoor is wat slechter”, vult logopedist­e Hilde aan. “Alles komt wat trager door. Daarom moet je niet luider praten, maar duidelijk en rustig spreken.” Wat Stijn zelf nog belangrijk vindt om mee te delen: dat alles in periodes komt. “Nu voel ik me heel goed”, zegt hij. “Maar er zijn ook momenten dat het minder gaat. Ik heb ook al heel veel operaties achter de rug en heb veel en lang moeten revalidere­n.”

Toch liet Stijn zich door zijn beperking niet tegenhoude­n. In het middelbaar studeerde hij Latijn en moderne talen-wiskunde. “Maar toen kwam de klop van de hamer”, vertelt Stijn, die daarna nog startte met de richting handel. Daar leerde hij ook steeds beter met de computer werken. Zijn grote droom was om zelf een computerbe­drijf te openen. Dat lukte helaas niet, maar de passie bleef. “Hij is nu zelfs bezig met artificiël­e intelligen­tie”, zegt Hilde. “Op de computer vindt hij goed zijn weg. Hij speelde daar ook al langer spelletjes op zoals The Sims of Age of Empires. Eerst lukte dat nog met een gewone computermu­is, ondertusse­n heeft hij een speciale versie.”

Speciale controller

“Maar Stijn vroeg al heel lang om ook te gamen op een spelconsol­e”, gaat Hilde verder. “Van zijn ouders kreeg hij met kerst dan de nieuwste Xbox. Met een gewone controller kan hij niet spelen omdat hij met een felle tremor (ernstig beven of trillen, red.) zit. Daarom heeft Stijn een speciale bediening. Het zijn aparte, uitvergrot­e knoppen waarop alle functies van een gewone controller staan. Die kan hij wel zelf bedienen. Wat nog niet lukt, is verschille­nde functies combineren. Zo speelden we onlangs samen The Sims.

Stijn is mee met alles, hij vroeg zelfs meteen naar de cheat codes.

Hij kon zijn eigen mannetjes creëren en wist ook dat zijn personage honger had, maar het lukte niet om hem naar de keuken te laten wandelen.”

Joystick

Om Stijn daarbij te helpen, zijn ze in De Meidoorn nu op zoek naar een vrijwillig­er die zijn gamebuddy wil worden. “We zoeken eigenlijk iemand die de joystick-functie voor zijn rekening neemt”, vertelt Hilde. “Als iemand anders ervoor kan zorgen dat Stijn zich in het spel kan bewegen, dan zorgt hij voor de rest van de handelinge­n. Ze vormen samen dus één speler, ze spelen niet tegen elkaar. Stijn snapt wat hij moet doen, hij heeft gewoon wat hulp nodig. De snelheid nekt ons voorlopig. Ik volg zelf wel een opleiding tot mediacoach, maar ken er nog niet genoeg van om echt mee te spelen.”

Geen FIFA

De games die Stijn zoal speelt zijn Minecraft, The Sims en Gears. “Al beperken we ons voorlopig nog tot vredevolle spelletjes”, zegt Hilde. “Bij de agressieve gaan we te snel dood. (lacht) Een doorwinter­de gamer kan ons misschien helpen om langer te overleven. Dan kunnen we ook spelletjes proberen waarbij geschoten wordt, zoals Fortnite.” Zolang het maar geen FIFA is, vult Stijn nog aan, want dat vindt hij “voor prutsers”.

Liefst vindt het wooncentru­m meerdere gamebuddy’s voor Stijn, zodat ze eventueel kunnen afwisselen en Stijn elke week een paar uurtjes samen kan gamen. “En liefst een jongere”, zegt Stijn zelf. “Iemand die mee is en er wat van kent.” Een gamer met al wat ervaring dus, best ook met een portie geduld. “Zo kunnen ze elkaar rustig leren kennen”, zegt Hilde, die de vrijwillig­ers ook zal begeleiden bij het gamen. “En Stijn heeft zelf natuurlijk ook wat tijd nodig. Maar eens ze elkaar wat gevonden hebben, gaan ze zeker fijn kunnen gamen.”

Stijn

Logopedist­e Hilde Engelen

“Op mijn 8ste ben ik geopereerd aan een hersentumo­r. Zo liep ik mijn hersenlets­el op. Dat zorgt voor enkele fysieke beperkinge­n, zoals ongecontro­leerde bewegingen”

“Een doorwinter­de gamer kan ons misschien helpen om langer te overleven. Dan kunnen we ook spelletjes proberen waarbij geschoten wordt, zoals Fortnite”

→ Wil je graag samen gamen met Stijn? Neem dan contact op met De Meidoorn via vrijwillig­erswerk@intesa.be of 011/28.61.10

 ?? ?? Stijn en logopedist­e Hilde Engelen aan de gametafel tijdens een spelletje Minecraft. “Stijn gamet graag, maar met een gewone controller lukt dat niet”, vertelt Hilde. “Daarom gebruikt hij een speciale bediening.”
Stijn en logopedist­e Hilde Engelen aan de gametafel tijdens een spelletje Minecraft. “Stijn gamet graag, maar met een gewone controller lukt dat niet”, vertelt Hilde. “Daarom gebruikt hij een speciale bediening.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium