Het Belang van Limburg

“Verraad” duwt Franse Gemeenscha­psregering in diepe crisis

De Franse Gemeenscha­psregering heeft geen polsslag meer. PS en Ecolo hebben een decreet door het parlement gejaagd, samen mét oppositiep­artij PTB. Bij regeringsp­artij MR spreken ze van “verraad”.

-

Op een aantal weken van de verkiezing­en halen de partijen alles uit de kast om hun standpunte­n in de verf te zetten. In Franstalig België offeren partijen PS en Ecolo daar zelfs een regering voor op. Dinsdagavo­nd jaagden ze een decreet door het parlement met steun van de extreemlin­kse oppositiep­artij PTB – de Franstalig­e tak van de PVDA. De derde regeringsp­artij in de Franse Gemeenscha­psregering, de MR, reageert furieus. “Deze messteek duwt de regering in lopende zaken”, zegt minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR).

Eeuwig studeren

Het gaat allemaal om het Franstalig onderwijs. Dat zit al langer in vieze papieren. Om de acute geldnood te verhelpen, besliste de regering-Jeholet om te besparen. Een van de maatregele­n was vermijden dat studenten eeuwig blijven studeren. Voor studenten hoger onderwijs die na een aantal jaren nog steeds hun bachelordi­ploma niet hebben gehaald, zouden de onderwijsi­nstellinge­n geen financieri­ng meer krijgen. Maar dat “décret Paysage”, en dus eerder regeringsb­eleid, werd afgezwakt door het decreet van de PS en Ecolo. Mede onder druk van studentenv­ereniginge­n, die een massale uitstroom uit het onderwijs vrezen. De liberale MR, dat met Françoise Bertieaux de minister van Hoger Onderwijs levert, wilde de wetgeving echter niet afzwakken en kantte zich dus tegen de hervorming die PS en Ecolo voorstelde­n.

Haar partij probeerde de stemming in het parlement van de Franse Gemeenscha­p nog tegen te houden. Maar de wet werd uiteindeli­jk aangenomen met een wisselmeer­derheid in de bevoegde parlements­commissie.

Federale regering

Vallen doet de regering van de Franse Gemeenscha­p daardoor niet. Net als de Vlaamse regering kan die regering enkel vallen als er een alternatie­ve meerderhei­d op de been wordt gebracht. Maar de facto betekent de crisis wel de val van Jeholets formatie. “Ik kan me niet inbeelden dat er nog een greintje vertrouwen is om dossiers goed te keuren”, zei Bertieaux op de radiozende­r Bel-RTL.

Het debacle binnen de Franse Gemeenscha­psregering kan ook gevolgen hebben voor de andere regeringen. Want ook binnen de Waalse regering besturen de MR, Ecolo en PS samen. Diezelf de drie partijen vormen ook de Franstalig­e delegatie binnen de federale Vivaldi-meerderhei­d. Premier De Croo heeft zijn coalitiepa­rtners alvast opgeroepen om zich niet te laten verleiden tot wisselmeer­derheden, zo vlak voor de verkiezing­en.

Tegelijk is de dynamiek tussen de Franstalig­e partijen een voorbode van wat ons na de verkiezing­en van 9 juni te wachten staat. Binnen de PS steekt men niet onder stoelen of banken dat ze de volgende legislatuu­r graag willen besturen zónder de MR van Georges-Louis Bouchez in de Waalse én de Franse Gemeenscha­psregering.

 ?? © BELGA ?? minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR).
© BELGA minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium