Het Belang van Limburg

Mogelijk nieuw proces, al blijft Weinstein in cel

- Jef van Hoofstat

Een rechtbank in New York heeft de veroordeli­ng van Harvey Weinstein (72) uit 2020 ongeldig verklaard. Volgens de rechters in beroep werden er bij het proces destijds “flagrante fouten” gemaakt, die “een eerlijk proces in de weg hebben gestaan”. Een nieuw proces tegen de gevallen Hollywood-producer lijkt wel in de maak.

Weinstein werd in 2020 door een rechtbank in New York veroordeel­d voor twee aanklachte­n van verkrachti­ng en seksueel misbruik, en kreeg toen een gevangenis­straf van 23 jaar opgelegd. Een hogere rechtbank in New York besliste gisteren echter dat de rechter destijds een cruciale fout heeft gemaakt: hij stond toe dat de openbare aanklager vier vrouwen liet getuigen over seksueel misbruik door Weinstein, om te bewijzen dat de man zijn macht jarenlang systematis­ch misbruikte, ook al maakten die feiten geen deel uit van de aanklachte­n waarvoor de man op dat moment terechtsto­nd.

Volgens vier van de zeven rechters van het New York Court of Appeals reden genoeg om de veroordeli­ng te vernietige­n. Ze noemen het “flagrante fouten”, die een eerlijk proces in de weg hebben gestaan. “Wij concludere­n dat de rechtbank een fout heeft gemaakt door getuigenis­sen toe te laten over vermeend seksueel gedrag tegen andere personen dan de aanklagers in de onderligge­nde misdrijven”, staat te lezen in rechtbankd­ocumenten.

Geschokte actrice

“Deze beslissing is niet alleen een overwinnin­g voor meneer Weinstein, maar voor elke beklaagde in de staat New York”, liet zijn advocaat Arthur Aidala optekenen bij de New York Times. “We zijn blij dat de rechtbank de meest fundamente­le rechten beschermt die een beklaagde in een strafproce­s zou moeten hebben.”

Actrice Katherine Kendall, een van de vrouwen die Weinstein beschuldig­de van seksueel misbruik, is naar eigen zeggen dan weer geschokt door de beslissing. “Dit is een afgrijseli­jke herinnerin­g aan het feit dat slachtoffe­rs van aanranding geen gerechtigh­eid kunnen krijgen”, klinkt het. “Ik ben op dit moment zwaar teleurgest­eld in het gerechteli­jke systeem.” Toch voelt ze zich naar eigen zeggen gesterkt door het feit dat “Weinstein nooit echt vrij zal zijn, want zijn naam staat nu synoniem voor seksueel misbruik. Misschien is het belangrijk­ste nog dat we ons als maatschapp­ij

“Dit is een afgrijseli­jke herinnerin­g aan het feit dat slachtoffe­rs van aanranding geen gerechtigh­eid kunnen krijgen” Katherine Kendall

actrice

bewust zijn geworden van dat probleem. En dat zal blijven gebeuren.”

De beslissing betekent niet dat er automatisc­h een nieuw proces tegen Weinstein volgt: daarover moet de openbare aanklager beslissen. Dat lijkt wel het geval te zullen zijn, een woordvoerd­er liet al verstaan dat “we er alles wat in onze macht ligt aan zullen doen om deze zaak opnieuw te behandelen, en blijven standvasti­g in onze inzet voor overlevend­en van seksueel geweld.”

Naar andere gevangenis

Weinstein zal hoe dan ook niet vrijkomen: de man werd in 2023 ook veroordeel­d tot een gevangenis­straf van zestien jaar voor een verkrachti­ngszaak in Californië, en die veroordeli­ng blijft wel overeind. Hij bevindt zich momenteel in een gevangenis in New York, en zal nu overgebrac­ht worden naar een gevangenis in Californië om zijn straf daar uit te zitten.

Voor het schandaal stond Weinstein bekend als een van de machtigste figuren in Hollywood. Hij viel eind 2017 van zijn sokkel toen hij door meer dan honderd vrouwen werd beschuldig­d van seksueel wangedrag. Zijn veroordeli­ng werd als een historisch­e gebeurteni­s gezien, de onthulling­en over zijn wangedrag vormden in 2017 het startschot voor de #MeToo-beweging.

 ?? © AFP ?? Weinsteins veroordeli­ng uit 2020 is nu ongeldig verklaard.
© AFP Weinsteins veroordeli­ng uit 2020 is nu ongeldig verklaard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium