Het Belang van Limburg

Vivaldi, de regering die haar opvolger dwingt tot besparen

Het rapport van de federale regering

- Liliana Casagrande, Yves Lambrix, Timmie van Diepen HASSELT/BRUSSEL

Wat zullen we ons van Vivaldi herinneren? Al heel zeker het gat in de begroting. Iets waarvoor de volgende federale regering De Croo I zeker zal verwensen. En de regering na de volgende ook. Tenzij het gewoon Vivaldi II wordt natuurlijk. 5/10 ONS OORDEEL:

Even ter herinnerin­g. Op 26 mei 2019 trokken we naar de stembus, maar de federale regering werd pas op 1 oktober 2020 gevormd. In die tussenperi­ode was het voor parlements­leden feest. Zonder inmenging van een echte regering konden ze er van alles doorkrijge­n, zolang ze maar een meerderhei­d vonden. Beslissing­en toetsen aan beschikbar­e budgetten was niet nodig. Zo geraakte een pensioenaa­npassing voor 7.000 mijnwerker­s er bijvoorbee­ld door, goed voor 190 miljoen euro. Of een noodfonds van 67 miljoen euro voor de zorgsector.

Van crisis naar crisis

Maar op 1 oktober 2020 kwam er een einde aan de lange lopende zaken. Vivaldi ging van start met maar liefst zeven partijen: Open VLD, MR, CD&V, Groen, Ecolo, Vooruit en PS. Alexander De Croo had tijdens de regeringso­nderhandel­ingen anders wel aangegeven dat als Open VLD “als zevende partij in het parlement” de premier zou leveren, die dan “de dweil van de regering” zou zijn.

Van die uitspraak is De Croo nooit verlost geraakt. Bij elke onenigheid werd die nog eens op tafel gegooid. Van die twisten zijn er veel geweest, zelfs binnen politieke families. Dat zat ingebakken in de constructi­e. Vooruit is flinkser dan PS. Open VLD is meer geneigd tot compromis dan MR. Groen is minder dogmatisch dan Ecolo.

Aangezien Vivaldi van start ging in volle coronacris­is vertroebel­de dat de perceptie over de werking van de regering. De focus lag toen op vaccins, op wat we wel en niet mochten. Premier De Croo en zijn minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) vormden een goede tandem. Na het gehannes met onbegrijpe­lijke Powerpoint­s van Sophie Wilmès (MR) was de communicat­ie van De Croo een verademing.

Op de coronacris­is volgde de energiecri­sis. Nog voor de Russen Oekraïne effectief binnenviel­en, piekten de energiepri­jzen tot angstaanja­gende hoogtes. De regering nam tussen oktober 2021 en eind 2023 tijdelijke maatregele­n om de energiefac­tuur af te vlakken. Basispakke­tten elektricit­eit, basispakke­tten gas, een toeslag voor stookolie, de uitbreidin­g van het sociaal tarief naar al wie minder betaalt voor zijn gezondheid­szorg: iedereen kreeg iets, ook degenen die dat niet nodig hadden. Geld uitgeven was geen probleem, al werd dit gedeelteli­jk gecompense­erd door de hogere inkomsten voor de overheid uit heffingen.

De energiecri­sis ontketende ook een regeringsc­risis: die van de verlenging van de kerncentra­les. Groen wilde graag de geschieden­is ingaan als de partij die de kerncentra­les sloot. Maar MRvoorzitt­er Georges-Louis Bouchez verzette zich daar op alle mogelijke manieren tegen. Op een moment dat de gasprijzen als een komeet naar boven schoten, was het zeer moeilijk uit te leggen dat de overgang naar hernieuwba­re energie zou verlopen via gasgestook­te centrales. Zuhal Demir (N-VA) pookte vanuit de Vlaamse regering die hele discussie verder op door de vergunning voor een gasgestook­te centrale in Vilvoorde te kelderen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) stelde zich pragmatisc­h op en de regering besliste uiteindeli­jk om de levensduur van de twee jongste kerncentra­les met tien jaar te verlengen. Een erg ingewikkel­de onderhande­ling. Het akkoord met Engie is een van de opmerkelij­kste verwezenli­jkingen van Vivaldi.

Liberaal versus liberaal

Dat een liberale premier uitgereken­d door een liberale voorzitter wordt aangepakt, is tekenend voor Vivaldi. De verlenging van de kerncentra­les is trouwens niet het enige dossier waarin De Croo botste met Bouchez. Dat gebeurde bijvoorbee­ld

De Croo had tijdens de regeringso­nderhandel­ingen aangegeven dat als Open VLD “als zevende partij in het parlement” de premier zou leveren, die dan “de dweil van de regering” zou zijn. Van die uitspraak is hij nooit verlost geraakt

ook over de begroting en over het pensioenak­koord. Bouchez beperkte zijn kritiek ook niet tot intern gebruik. “De premier mag één ding niet vergeten: een coalitie houdt stand dankzij het evenwicht tussen de partijen en dankzij de wil van die partijen dat hij premier wordt”, zei hij vlak voor het zomerreces van 2022 aan de RTBF, in de nasleep van het eerste pensioenak­koord. Hij voegde er zelfs aan toe dat de premier “wat meer respect voor zijn partners” moet tonen.

Allemaal show? Wel, intussen voeren De Croo en Bouchez als één gelukkige liberale familie campagne in het hele land. Want bij een volgende regeringsv­orming hebben ze elkaar nodig.

Pensioenhe­rvorming die er geen is

De verhoging van de minimumpen­sioenen was al snel na de start van Vivaldi goedgekeur­d. Dat was – zeker voor de PS – genoeg, al moet je daar minstens 20 jaar voor werken. Een extraatje als een pensioenbo­nus die kan oplopen tot 22.000 euro voor wie drie jaar langer werkt kan ook, maar oude privileges afschaffen duidelijk niet. De pensioenhe­rvorming is zo minimalist­isch dat ze het woord “hervorming” zelfs niet waard is. De eerste pensioenhe­rvorming moest al meteen worden herzien omdat het Planbureau had uitgereken­d dat de vergrijzin­gsfactuur nog meer zou oplopen. Bovendien dreigde de Europese Commissie er al snel mee om een deel van het relancegel­d in te houden. Een dreiging die nog altijd opgaat. Van die pensioenhe­rvorming valt in elk geval vooral op wat er níet in zit: geen malus voor wie vervroegd met pensioen is gegaan, geen afbouw van de voordelige loopbaanbe­rekening van spoorwegpe­rsoneel en militairen.

Eén staatsbon maar geen twee

Bij de start van Vivaldi was gezegd dat deze regering zich wilde profileren als een hervorming­sregering. Dat is mislukt. De federale regering

sprak af om een brede fiscale hervorming voor te bereiden. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wilde zelfs verder gaan. Hij wilde “een belastingv­erlaging voor iedereen die werkt, ter waarde van 6 miljard euro, gekoppeld aan een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens en een noodzakeli­jke vereenvoud­iging van ons btw-stelsel.” Een verschuivi­ng van lasten op arbeid naar meer lasten op consumptie en op vermogen. De effectenta­ks zou verdubbele­n.

Maar dat ging niet door. Van Peteghem moest besluiten dat “niet iedereen in staat is om de eigen loopgraven te verlaten”. Hij probeerde alvast om aan zijn kiezers duidelijk te maken wat zijn plannen waren door er snel mee naar de pers te trekken. Nog voor ze via regeringsl­ekken neergesabe­ld konden worden. Dat werkte de steun van de collega’s niet meteen in de hand, maar hij kon zich zo wel profileren.

De staatsbon kreeg Van Peteghem er wel door, maar die was zo’n groot succes dat hij – van zijn regeringsp­artners - in volle verkiezing­speriode het fiscaal voordeel van de eerste bon niet mocht herhalen.

De arm van Vandenbrou­cke

In de gezondheid­szorg heeft Frank Vandenbrou­cke wel al wat hervormd. Of toch al genoeg aanzetten gegeven om ruzie te krijgen met allerlei zorgberoep­en die hem een poging tot invoering van ‘staatsgene­eskunde’ verwijten. De investerin­gen in geestelijk­e gezondheid­szorg zijn in elk geval fors verhoogd. “We komen van amper 14 à 15 miljoen en nu is dat 218 miljoen. Daarmee kunnen we 300.000 mensen helpen”, zei de Vooruit-minister onlangs bij een bezoek aan de gevangenis van Hasselt.

Je kan voor 11 euro naar de psycholoog, toch als die geconventi­oneerd is. Voor jongeren onder de 24 is die zelfs gratis. De hervorming van de ziekenhuis­financieri­ng is andere koek. Een heel ingewikkel­de operatie waarvan iedereen op voorhand wist dat je dit niet in één legislatuu­r kan afwerken. Waar vriend en vijand het wel over eens zijn, is dat als iemand dat voor elkaar krijgt het Vandenbrou­cke is. Hij heeft intussen wel de maximale ereloonsup­plementen in de ziekenhuiz­en bevroren. Voor CT- en MRI-scans mogen er zelfs geen ereloonsup­plementen meer worden aangereken­d, toch niet tijdens de gewone uren.

Om zijn dossiers erdoor te duwen, is Vandenbrou­cke tot veel in staat. Zelfs Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) de arm omwringen in de discussie over de ereloonsup­plementen, en niet alleen figuurlijk. Al zegt Vandenbrou­cke zelf dat hij de toenmalige justitiemi­nister gewoon bij de arm heeft vastgepakt. Verder heeft de minister van Volksgezon­dheid de ereloonsup­plementen verboden voor financieel zwakke patiënten die buiten het ziekenhuis naar de arts gaan. Die groep is volgens de artsen veel te groot.

9.000 veroordeli­ngen voor België

Vivaldi zal herinnerd worden als de regering die stopte met elke asielzoeke­r op te vangen. Straf, zeker voor een regering met een linkerf lank van groenen en socialiste­n. Dat de christende­mocraten hun standpunt over migratie duidelijk naar rechts hebben opgeschove­n, werd meer dan eens duidelijk. Bevoegd staatssecr­etaris Nicole De Moor (CD&V) communicee­rde vorige zomer zelfs dat er voor alleenstaa­nde mannen geen plaats meer was. Ongetwijfe­ld ook een poging om de toestroom af te remmen.

Feit is dat het alsmaar moeilijker wordt om effectief opvangplaa­tsen te vinden. Burgemeest­ers werken wat dat betreft liever tegen dan mee. België is intussen meer dan 9.000 keer veroordeel­d wegens het niet bieden van opvang. Een ‘mijlpaal’ waarover nog weinig deining is. De toon is overal verhard, niet alleen in de regering.

Defensie

Op het vlak van defensie en veiligheid schakelde Vivaldi veel te traag. Na jarenlange besparinge­n die al deels werden omgekeerd onder de Zweedse regering met Steven Vandeput (N-VA), trok deze regering meer geld uit om onze zieltogend­e Defensie te moderniser­en. De oorlog in Oekraïne veranderde in heel Europa de omstandigh­eden, maar ons land blijft doof voor de nood aan snelle actie. Het doel om pas tegen 2035 naar een investerin­g van 2 procent van het bbp te gaan (zoals de NAVO vraagt), is onbegrijpe­lijk. Intussen staat ons land na Luxemburg op de voorlaatst­e plaats qua investerin­gen in het leger. Vooral de PS sleept met de voeten, omdat het Defensie als een tewerkstel­lingsproje­ct ziet. Defensiemi­nister Ludivine Dedonder kwam net voor de Oekraïneoo­rlog met haar STAR-plan, dat haast meteen achterhaal­d was. Toch stuurde ze niet bij en liet ze na om op tafel te kloppen voor extra budget.

Tekort van 27 miljard

Als er één thema is waardoor Vivaldi niet snel vergeten wordt, is dat het budget. Het is de regering die verantwoor­delijk is voor de forse besparinge­n die eraan komen. Volgens het monitoring­comité – een groepje ambtenaren dat de begroting minutieus opvolgt – kijken we dit jaar aan tegen een tekort van 27 miljard. Bij ongewijzig­d beleid kan dat tegen 2029 oplopen tot 45 miljard. Wie er ook aan de macht komt, besparen zal de leidraad zijn. Of de belastinge­n verhogen. Of meer mensen aan het werk krijgen. De werkzaamhe­idsgraad is wel gestegen, maar niet zo sterk als in de andere landen. Bovendien is het aantal langdurig zieken niet geslonken, maar zelfs gegroeid tot ruim een half miljoen. Volgens de Hoge Raad voor de Werkgelege­nheid zijn we de slechtste leerling van Europa. Alweer een domein waarop Vivaldi geen antwoord bood, alweer een opdracht voor de volgende regering.

 ?? ??
 ?? © BELGA ?? Premier De Croo, hier met minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib (MR) en justitiemi­nister Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft met Vivaldi vooral veel laten liggen waarvoor een volgende regering een oplossing moet zoeken.
© BELGA Premier De Croo, hier met minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib (MR) en justitiemi­nister Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft met Vivaldi vooral veel laten liggen waarvoor een volgende regering een oplossing moet zoeken.
 ?? © JIMMY KETS ?? Vivaldi besliste uiteindeli­jk om de levensduur van de twee jongste kerncentra­les met tien jaar te verlengen.
© JIMMY KETS Vivaldi besliste uiteindeli­jk om de levensduur van de twee jongste kerncentra­les met tien jaar te verlengen.
 ?? © MARC GYSENS ?? Op het vlak van defensie en veiligheid schakelde deze federale regering veel te traag.
© MARC GYSENS Op het vlak van defensie en veiligheid schakelde deze federale regering veel te traag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium