Het Belang van Limburg

Eurosongfe­estje

- LILIANA CASAGRANDE Reacties: dekern@hbvl.be

Het Eurovisies­ongfestiva­l doet zijn best om politiek buiten te houden. Maar de essentie van een democratie is net dat je mensen niet de mond kan snoeren. De Europese omroeporga­nisatie EBU zou dat moeten weten. Laat staan dat je af lijnt wat politiek is en wat niet. Politiek sijpelt toch langs alle kieren en spleten binnen. Gelukkig. Is de onschuldig­e peace op de arm van de Belgische artiest Mustii ook al politiek? En wat met de Nederlande­r Joost Klein die zich tijdens de persconfer­entie afvroeg waarom de Israëlisch­e zangeres Eden Golan een bepaalde vraag mocht ontwijken? En de Griekse zangeres die deed alsof ze sliep tijdens het antwoord dat Eden Golan toch gaf ? In 2022 won Oekraïne het songfestiv­al. Uiteraard was dat het gevolg van de Russische invasie, uiteraard was dat politiek. In datzelfde jaar werd Rusland trouwens uitgeslote­n van deelname. Maar ook in jaren zonder oorlogen zie je dat punten vaker gebaseerd zijn op vriendscha­p dan op kunst.

De Israëlisch­e deelnemer doet trouwens ook aan politiek. Eden Golan heeft haar tekst moeten herschrijv­en wegens een duidelijke verwijzing naar de terroristi­sche aanslag van 7 oktober. Daarna mocht ze wel deelnemen. Het zou kunnen dat de Israëlisch­e sponsor van het festival daar voor iets tussenzit. Financierd­ers hou je al even moeilijk buiten als politieke statements.

Je kan een muziekfees­t niet afsluiten van de wereld. Daarvoor is het contrast met de bijna 35.000 doden in Gaza en de moorden door Hamas op festivalga­ngers te groot. Dat een 20-jarige zangeres haar hotelkamer in Zweden niet uit kan of dat een Fin die even met haar danst zich al moet excuseren, zal de Israëlisch­e premier Netanyahu worst wezen. Hij laat zich zelfs niet onder druk zetten door de Amerikaans­e president Biden die eindelijk een homeopathi­sche verdunning van zijn macht gebruikt om een levering van 3.500 bommen tegen te houden.

Maar de protesten lokken ook sympathie uit voor Golan die beladen wordt met alle zonden van Israël. Ze is zelfs een van de topfavorie­ten. De Italiaanse omroep Rai gaf per ongeluk de score van de Italiaanse stemming prijs en daaruit bleek dat maar liefst 40 procent voor haar had gekozen. Achteraf probeerde de Rai nog om die communicat­ie bij te sturen. Niet alle stemmen zouden in de berekening zitten. Maar goed, wat zal organisato­r EBU doen als Israël wint? Dan is het volgende Eurosongfe­estje in Israël. Probeer in dat geval maar eens om de politiek buiten te houden.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium