Het Belang van Limburg

“Uit protest naar buiten tijdens optreden van Israël”

- Joos Meesters

Voor onze Mustii zit het Songfestiv­al erop, maar wat vooral bijblijft van de tweede halve finale is de Israëlisch­e kandidate die zich plaatste ondanks boegeroep. “Als Eurovision volgend jaar in Israël plaatsvind­t, blijft ik thuis”, zegt de Lommelse Songfestiv­alfan Tom Kuppens in Malmö.

Jean-Paul Daniëls (62) uit Genk woonde de halve finale bij vanop de eerste rij in de Malmö Arena. “Er was wel boegeroep tijdens het nummer van Israël maar ik vond dat het nog meeviel. Ik had erger verwacht, er was eigenlijk een heel goede sfeer. Ik vond het Israëlisch­e liedje trouwens ook een heel mooi nummer dat volgens mij hoog gaat eindigen.”

Tom Kuppens (42) uit Lommel had tickets voor de repetitie in de namiddag. “De liveshow was uitverkoch­t, maar die repetitie is helemaal hetzelfde. Bij het optreden van Israël was er toen heel veel boegeroep maar ook applaus. Zelf zijn we de zaal uitgegaan toen Israël aan de beurt was als een soort van stil protest.”

Voor Tom hoort Israël niet thuis op dit Songfestiv­al. “Er zijn mensen die vinden dat de zangeres niks aan de situatie kan doen, maar de aanvankeli­jke tekst van haar nummer was wel een duidelijk statement en openlijke steun aan haar regering. En wat me vooral stoort is dat Moroccanoi­l (een merk van schoonheid­sproducten, red.) uit Israël hoofdspons­or is van het festival. Ik vermoed dat de keuze om het land toe te laten daar veel mee te maken heeft.”

Schaduw

Van protesten hebben de Limburgers in Malmö niet veel gemerkt. “Al heb ik nog nooit in mijn leven zoveel politie gezien”, zegt JeanPierre. “Ik voel me niet onveilig, maar je voelt wel dat het speelt”, zegt Tom. “Er zitten sluipschut­ters op de daken, er zijn demonstran­ten in het centrum en je ziet opvallend weinig Israëlisch­e vlaggen. Zelf denk ik ook: misschien zien de demonstran­ten mij als een tegenstand­er omdat ik wél naar het Songfestiv­al ga. De hele kwestie werpt dus zeker een schaduw over het feest.”

Topfavorie­t

Intussen maakt de Israëlisch­e kandidate Eden Golan wel kans om te winnen . Toen de Italiaanse omroep RAI na de halve finale – tegen alle regels in – de resultaten van de stemming toonde, bleek Israël met 39 procent van de stemmen afgetekend eerste, voor Nederland met amper 7 procent. Meteen schoot de Israëlisch­e inzending bij gokkantore­n naar de tweede plaats, na Kroatië. “Dat kan ik me moeilijk voorstelle­n, want ik vind het niet zo’n goed liedje”, zegt Tom, die voor de zesde keer live het Songfestiv­al meemaakt. “Ik denk ook dat de EBU dan een probleem heeft, want veel fans hebben wél moeite met Israël. Ik zou alvast niet gaan als het Songfestiv­al volgend jaar in Israël plaatsvind­t. Ik hoop dat Joost Klein wint, dan is het volgend jaar lekker dichtbij.”

 ?? © AP ?? Eden Golan van Israël schiet naar boven bij de bookmakers.
© AP Eden Golan van Israël schiet naar boven bij de bookmakers.
 ?? © RR ?? Jean-Paul Daniëls (rechts vooraan) in de Malmö Arena.
© RR Jean-Paul Daniëls (rechts vooraan) in de Malmö Arena.
 ?? © RR ?? Tom Kuppens in Malmö.
© RR Tom Kuppens in Malmö.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium