Het Belang van Limburg

Nieuwe walkietalk­ieapp Ten Ten verstoort lessen

- Femke Vaes

De nieuwe app ‘Ten Ten’ wordt steeds populairde­r bij jongeren. De app werkt als een walkietalk­ie, waarbij je door op een knop te drukken rechtstree­ks kan praten met vrienden. Meer zelfs: de app werkt ook wanneer het scherm van de ontvanger vergrendel­d is en dat zorgt voor hinder tijdens de les. Zo ook op het Biotechnic­um in Bocholt, dat de app intussen verboden heeft.

‘Ten Ten’, een app van het gelijknami­ge Chinese bedrijf ‘tentenapp’, is de nieuwste hype onder jongeren, ook hier in Limburg. De app omschrijft zichzelf als “een app die je telefoon verandert in een walkietalk­ie, waardoor je live met je beste vrienden kan praten, altijd en overal”. En dat laatste klopt ook: je kan de app namelijk niet uitzetten. Zelfs wanneer het scherm van de ontvanger vergrendel­d is, kan die jou nog steeds horen. Dat kan soms voor hinder zorgen, vooral tijdens de les. Zo ook in het Biotechnic­um in Bocholt. “Tijdens de les hoorde een leerkracht plots geluid komen uit een paar telefoons”, zegt directeur Bart Schijns. De leerlingen mogen hun telefoons tijdens de les niet gebruiken, tenzij anders aangegeven, en in het Biotechnic­um heeft elke klas een gsm-hotel waar de leerlingen zijn of haar telefoon in moeten leggen. “Tijdens de les worden geen telefoons gebruikt en om afleiding tegen te gaan, bergen we hen op

“We weten niet hoe (on)veilig die app is, dus we hebben een algemeen verbod opgelegd. Als we nog iemand betrappen op het gebruik ervan tijdens de les”

de les, moet die persoon zijn of haar telefoon elke dag komen inleveren tot het einde van het schooljaar.”

Privacysch­ending

Die bezorgdhei­d om de privacy van de leerlingen lijkt terecht te zijn. In de voorwaarde­n van de app staat namelijk dat de makers alles wat je in de app uploadt mogen kopiëren, reproducer­en, openbaar maken, verkopen, publiceren, uitzenden en opslaan. “Met zulke apps geef je eigenlijk je privacy gratis weg”, zegt sociale media-expert Kristof Claes. Om de app te mogen gebruiken moet je toegang tot al je contacten verlenen. Dat is verboden, maar toch gebeurt het regelmatig. “Dat zien we ook bij apps zoals Temu en TikTok. De kans is groot dat die bedrijven gegevens doorverkop­en om toch geld te kunnen verdienen.” Net zoals die twee apps is Ten Ten Chinees. “De Chinezen zijn iets beter in het creëren van apps en het omzeilen van privacywet­gevingen dan wij.”

Toch ziet Claes het niet helemaal zwart-wit. “Ik denk wel dat er voordelen aan de app verbonden kunnen zijn. De app kan bijvoorbee­ld heel handig zijn voor crewmember­s op een festival of in een discotheek. Maar dat is pas voor later, wanneer de app beter en duidelijke­r ontwikkeld is.”

 ?? © TENTENAPP ?? ‘Ten Ten’ is een app van het gelijknami­ge Chinese bedrijf ‘tentenapp’.
© TENTENAPP ‘Ten Ten’ is een app van het gelijknami­ge Chinese bedrijf ‘tentenapp’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium