Het Belang van Limburg

Niet echt een kindermenu

Het menu van de leeuwen in de Antwerpse Zoo is veranderd. Geen hompen rundsvlees meer, wel volledige kadavers van konijnen, kippen en geiten. Fraai zal het niet zijn voor kindjes om naar te kijken, maar het is gezonder én meer wat in de natuur gebeurt.

- Jan Claeys

Tot nu toe kregen leeuwin Tasa en haar jongen elke dag een portie vlees voorgescho­teld in de Zoo van Antwerpen. In het binnenverb­lijf én elk voor zich, zodat de verzorgers wisten dat elk dier voldoende had. Vanaf nu eten ze in groep en krijgen ze volledige karkassen van konijnen, kippen en geiten.

Dierendiët­iste in de Antwerpse Zoo, Roxanna van Riemsdijk, is tevreden met die evolutie. “Hier zijn we al twee jaar mee bezig”, zegt ze. “Niet dat er iets mis was met de manier waarop de leeuwen eten kregen, maar we willen nog beter. En dat kan op deze manier. Leeuwen zijn namelijk sociale jagers: in de natuur kunnen ze dagen zonder eten. Als de gelegenhei­d zich voordoet, jagen ze in groep op grote prooien waar ze dagenlang plezier van hebben. Deze aanpak daagt hen uit om als groep te functioner­en en zorgt voor een mentale uitdaging. Verder versterkt het groepsgebe­uren ook de sociale relaties en hiërarchie binnen de leeuwentro­ep.”

Gruwelijk

Maar het nieuwe ‘leeuwenmen­u’ heeft ook een andere kant. Tasa en haar welpen eten nu in het leeuwenper­k, waar iedereen dat kan zien. Drie keer per week zullen de karkassen van kippen, geiten en konijnen opgehangen worden. En dus bestaat de kans dat uw kinderen zien hoe de leeuwen voor hun ogen een dood geitje of konijntje verscheure­n. Gruwelijk, dat zeker. Maar pedagogen zien er – mits wat duiding – geen graten in. “Een kind zou daar gechoqueer­d door kunnen zijn”, zegt pedagoog en onderwijse­xpert Pedro De Bruyckere. “Zeker als ze niet weten dat het in de natuur ook zo gebeurt, kan dat heel gruwelijk zijn.”

Maar met de juiste voorbereid­ing en omkadering ziet hij er weinig problemen in. “Kinderen zijn gewend om gruwelijke beelden te zien”, zegt de pedagoog. “En ze kunnen daar best goed mee omgaan. Alleen moet je alles voldoende kaderen en duiding geven. Uitleggen dat leeuwen roofdieren zijn en opzoek gaan naar een prooi. En dat is de taak van ouders en onderwijze­nd personeel, maar ook van de dierentuin zelf.”

“Kinderen zijn het gewend om gruwelijke beelden te zien. En ze kunnen daar best goed mee omgaan. Alleen moet je alles voldoende kaderen en duiding geven”

En dat zijn ze bij de Zoo van plan. “De leeuwen zullen hun eten ’s morgens krijgen, voor de Zoo opengaat. We weten niet wanneer ze honger hebben en het opeten, maar mensen die het niet willen zien, hoeven het ook niet te zien. En voor wie er dan wel is, zal er context gegeven worden: zowel op borden aan het leeuwenper­k als op ons digitaal platform”, zegt woordvoerd­er Ilse Segers. De Zoo wil vooral zo dicht mogelijk bij de natuur blijven. “Leeuwen jagen op prooien. En dit is veel gezonder: door ook pakweg haar en snavels te eten, krijgen ze andere vitamines en mineralen binnen.”

Keerzijde

Dat het misschien niet mooi is om te zien, klopt, maar het heeft ook een keerzijde. “Er is niets mooier dan die leeuwen te zien samenwerke­n en hun eten verdelen. Na een week zijn de meeste van onze bezoekers ontzettend positief”, zegt dierendiët­iste Roxanna van Riemsdijk, die ook het belang aanstipt om kinderen te tonen hoe de natuur in elkaar zit. “Het is net zoals een kind moet weten dat melk uit een koe komt, en niet iets is dat in een fabriek wordt gemaakt en in een fles of een brik wordt gedaan.”

“Kinderen kunnen best wel abstractie maken tussen leven en dood”, zegt pedagoog Philippe Noens. “Als ze dit zien, gaan ze daar niets aan overhouden. We moeten hen niet onderschat­ten. Voor hem gaat een dierentuin­bezoek eerder over hoe dieren in gevangensc­hap leven, dan wat ze daar eten. En als er een goede reden is om hen een karkas te geven in plaats van een stuk vlees, dan is het zaak om daar een interessan­t pedagogisc­h moment voor de aanwezige kinderen van te maken. Zowel van de dierentuin, als van de leerkracht­en. Een bezoek aan de dierentuin is meer dan een tam schoolreis­je. Het is een uitgelezen kans om over wilde dieren te leren.” die manier op. Leerlingen mogen indien ze studie hebben hun gsm’s wél gebruiken.”

Drie jongens die in de studie zaten maakten gebruik van de app en begonnen te praten tegen één van de leerlingen die wel in de les zaten. “We hebben de telefoons van de drie leerlingen enkele dagen in beslag genomen en een mail gestuurd naar de ouders om hen te waarschuwe­n voor de app. We hebben hen ook aangespoor­d om Ten Ten te verwijdere­n”, vertelt Schijns. In het Biotechnic­um treden ze ook streng op tegen iedereen die nu nog de les verstoort met de app. “We weten niet hoe (on)veilig die app is, dus we hebben een algemeen verbod opgelegd. Als we nog iemand betrappen op het gebruik ervan tijdens

Pedagoog

Directeur Biotechnic­um in Bocholt

 ?? VERHULST © ZOO ANTWERPEN/JONAS ?? De leeuwen in de Zoo in Antwerpen eten vanaf nu geiten en konijntjes in plaats van ‘steak’.
VERHULST © ZOO ANTWERPEN/JONAS De leeuwen in de Zoo in Antwerpen eten vanaf nu geiten en konijntjes in plaats van ‘steak’.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium