Het Belang van Limburg

Grondwater­standen historisch hoog

Het is bijna een kwarteeuw geleden dat de grondwater­standen begin mei nog zó hoog stonden. De gevolgen van de historisch­e droogte die we twee jaar lang meesleepte­n, zijn volledig weggewerkt. “Maar het kan snel keren”, waarschuwe­n experts.

- Ruben Steegen

Dat het de voorbije maanden veel heeft geregend, hoeven we u niet meer te vertellen. Het laatste half jaar was een van de natste sinds het begin van de metingen. Slecht voor ons gemoed, maar uitstekend voor de grondwater­standen, zo blijkt uit het nieuwste waterrappo­rt van de Vlaamse Milieumaat­schappij.

De lage grondwater­standen die werden veroorzaak­t door de droogte in 2020, 2022 en 2023 zijn na maanden van overvloedi­ge neerslag volledig weggewerkt. “Begin mei vertoonde 92 procent van de meetlocati­es hoge (38 procent) tot zeer hoge (54) grondwater­standen voor de tijd van het jaar”, zo luidt de conclusie van het rapport. Een jaar geleden had je begin mei nog maar in de helft van de meetlocati­es hoge tot zeer hoge grondwater­standen en twee jaar geleden zelfs in minder dan vijf procent van de meetlocati­es.

Geen water verspillen

“We komen van ver, maar de lage grondwater­standen zijn we nu echt wel kwijt”, zegt woordvoers­ter Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaat­schappij. Dit keer lijkt de slinger zelfs iets te ver doorgeslag­en. Het is al van mei 2021 geleden dat het grondwater­peil begin mei nog zo hoog stond.

Toch wil dat niet zeggen dat we deze zomer naar hartenlust onze zwembaden mogen vullen of tuintjes besproeien. “Kraanwater verspillen is nóóit een goed idee”, benadrukt Smet. Vlaanderen blijft een regio die zeer gevoelig is voor droogte. “Met de Blue Deal zijn er heel wat maatregele­n genomen om Vlaanderen te behoeden voor periodes van droogte, maar we zijn nu eenmaal een regio met een lage waterbesch­ikbaarheid. Daar kunnen we niet omheen. Vandaag staan we er goed voor, maar niemand kan in de toekomst kijken. Als het straks maanden aan een stuk droog blijft en er veel water verdampt, kan het snel gaan. Vandaar onze oproep om altijd zuinig om te springen met kraantjesw­ater.”

 ?? © TOM PALMAERS ?? Het kletsnatte voorjaar is slecht nieuws voor de boeren, maar uitstekend voor het grondwater. “De tekorten zijn volledig weggewerkt.”
© TOM PALMAERS Het kletsnatte voorjaar is slecht nieuws voor de boeren, maar uitstekend voor het grondwater. “De tekorten zijn volledig weggewerkt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium