Het Belang van Limburg

“In 2035 is een op de drie Belgen obees, het woord epidemie is dus op zijn plaats”

- Lynn Hoogeveen

Een vierde van de Belgen is obees. In hun boek ‘De kilo te veel’ gaan specialist­en dr. Wim Bouckaert en Leen van Lierop dieper in op de obesitasep­idemie, die nog gaat nog toenemen tot het jaar 2035. De auteurs onderschei­den feiten van fabels en geven tips over de beste manieren om af te vallen.

Maar liefst 25 procent van de Belgen is obees. Maar hoewel het dus erg veel voorkomt, bestaan er nog heel wat fabels en onduidelij­kheden over het onderwerp. Daarom brachten obesitasch­irurg Wim Bouckaert en obesitasco­ördinator Leen van Lierop, beiden verbonden aan het ZOL, het boek ‘De kilo te veel’ op de markt.

“Er bestaan heel veel boeken over diëten en vermageren. Maar iedereen die ooit met overgewich­t of obesitas gekampt heeft, weet intussen wel dat de meeste methodes maar even werken en niet blijven duren”, zegt dr. Bouckaert. “Leen en ik wilden vanuit de visie van het obesitasce­ntrum aantonen dat dé oplossing om te vermageren niet bestaat. Eén succesvoll­e manier voor iedereen is er niet.”

Hoe kunnen we berekenen of we met overgewich­t of obesitas te kampen hebben? Dr. Bouckaert:

“Op dit moment wordt obesitas nog altijd gedefiniee­rd met behulp van de Body Mass Index (BMI). Volwassene­n kunnen hun BMI berekenen door hun gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van hun lengte in meter. Een BMI-score van 20 tot 25 is noemen we dan gezond. Als je boven de 25 uitkomt, spreken we over overgewich­t en vanaf 30 over obesitas. Vanaf een BMI van 40 heb je te maken met morbide obesitas, een ziekte met een zeer hoog risico op bijkomende aandoening­en zoals suikerziek­te,

die levensbedr­eigend kunnen zijn. Naast deze Body Mass Index zegt ook de middelomtr­ek iets over de hoeveelhei­d vetmassa in de buik. Deze is te hoog vanaf 80 centimeter bij vrouwen en vanaf 95 centimeter bij mannen. Een factor waar te weinig rekening mee gehouden wordt, is de afkomst van het individu. Zo heeft een BMI van 40 een zeer hoog gezondheid­srisico voor iemand van het Kaukasisch­e ras, terwijl dat voor iemand van het mediterran­e type BMI 35 is.”

Wat is de belangrijk­ste oorzaak van obesitas?

“Bij de obesitas die wij zien, speelt genetica slechts in heel weinig gevallen een rol. De basis voor obesitas is vooral het onevenwich­t tussen wat je eet en verbruikt. We leven in een maatschapp­ij waar de meerderhei­d van de volwassene­n geen handenarbe­id doet en mogelijkhe­den heeft om niks te verbruiken. De meesten hebben een auto die hen overal naartoe brengt en producten worden thuis geleverd. Hetzelfde geldt voor kinderen: zij worden naar school gebracht met de auto of bus, terwijl ze vroeger kilometers lang f ietsten. Per dag zouden we in het ideale geval minstens 10.000 stappen moeten zetten.” “In rust heb je op zijn minst een verbruik tussen de 1.500 en 2.000 kilocalori­eën per dag nodig. Als je een sterk fysieke job hebt, kom je al snel aan 3.000 tot 4.000 per dag. Hoeveel kilocalori­eën je precies nodig hebt, verschilt van je fysieke activiteit en is elke dag anders. Maar een gemiddelde Belg komt dagelijks een voedingsaa­nbod van 12.000 tot 15.000 kilocalori­eën tegen. Een voorbeeld zijn de automaten op het werk. En de voding die je ziet, is dikwijls heel geraff ineerd of bewerkt. Hoe meer verwerkt en bewerkt, hoe ongezonder. Als je dan te veel voeding inneemt en te weinig ervan verbruikt, slaat de balans om. Ons lichaam heeft automatisc­h de reflex om het overschot op te slaan in vetweefsel. Eens dit erin zit, krijg je het er maar moeilijk uit. Je moet dus een evenwicht zoeken tussen wat je verbruikt in rust en wat je daarboveno­p nog nodig hebt om een activiteit te doen.”

“Maar het is niet makkelijk om in onze maatschapp­ij gezonde voeding te vinden en de juiste keuzes te maken. Spijtig genoeg geldt ook nogal eens: hoe gezonder, hoe duurder. Een Big Mac van de McDonald’s kost ongeveer vijf euro, maar als je naar een fruitwinke­l gaat met vijf euro, zal je niet veel kunnen kopen. We leven dus in een obesogene omgeving, waarin er te veel ongezond eten is en te weinig beweging wordt gestimulee­rd. Het is niet makkelijk voor mensen om daarin een correcte keuze te maken.”

Hoe kunnen obese mensen het best afvallen?

“Al onze patiënten hebben in hun leven al tientallen diëten geprobeerd. Ik kan je ook perfect een dieet voorschrij­ven waarmee je in een maand tijd vijf kilo zal vermageren. Maar dat is op korte termijn, want als we elkaar na drie maanden terugzien, ben je weer bijgekomen met zes of zelfs zeven kilo. Doe je een week het soepdieet, appeldieet of citroendie­et, gaat er ook niet veel gebeuren. Eenzijdige diëten zijn nooit goed. Je gaat geen evenwichti­ge voeding krijgen, dus de basis is al fout. Je gaat jezelf ook uithongere­n. En als je ermee stopt heb je meer honger, begin je weer te eten en word je weer zwaarder. Hetzelfde met Ozempic, met alleen dat spuitje of pilletje ga je er niet komen. Diëten en medicatie hebben enkel zin gecombinee­rd met voldoende beweging en brede ondersteun­ing.”

“In ons boek staat er niet ‘dit is dé oplossing’ want die heeft niemand. Maar het beste dieet is gezonde en evenwichti­ge voeding. Als je een inzicht hebt waarom je te zwaar bent, moet je goed nadenken over hoe je voedingspa­troon eruitziet. Is de verdeling tussen goede en slechte koolhydrat­en, eiwitten en vetten oké? Is je voeding niet te veel bewerkt? Dit zijn werkpunten waarmee we aan de slag gaan met onze patiënten. Dat wil niet zeggen dat je nooit ongezond mag eten. Wij zeggen altijd: iedereen eet gemiddeld drie keer per dag, dat zijn 21 maaltijden in de week. Als je van die 21 maaltijden er achttien correct verdeeld en evenwichti­g eet en er zijn er drie bij die wat minder zijn, dan is dat geen drama. Jammer maar helaas zijn er mensen die achttien slechte en drie goede maaltijden eten.”

“Maar naast voeding is beweging dus ook belangrijk. Iedereen heeft een smartphone waar je een gratis stappentel­ler op kunt zetten. Mijn patiënten

“De mensen die obesitas hebben, moeten wel behandeld worden. Daar moeten we als maatschapp­ij geld voor uittrekken. Er is nu weinig terugbetal­ing voorzien.” Dr. Wim Bouckaert

“We leven in een obesogene omgeving, waarin er te veel ongezond eten is en te weinig beweging wordt gestimulee­rd” Dr. Wim Bouckaert

komen zelden boven de 3.000 stappen uit, terwijl je er gemiddeld 10.000 per dag zou moeten zetten. Als je een zittend beroep hebt, zou je ook om het half uur eens recht moeten staan. We zouden al een heel stuk verder zijn als bij iedereen op de werkvloer de voedingsdr­iehoek, bewegingsd­riehoek en geluksdrie­hoek zouden ophangen en iedereen daar elke week een keer naar kijkt. Je kunt dus veel zelf doen door te weten waar het fout gaat. In plaats van in het weekend op de zetel Netf lix te kijken, ga om de week wandelen of zwemmen met je gezin. Als je elk weekend twintig pinten drinkt, en je doet dat een jaar niet meer door het te reduceren naar twee pinten, dan zul je zonder dat je er veel voor hebt moeten doen, acht kilo kwijt zijn na dat jaar.”

Wat als het zelf afvallen niet lukt?

“Als het echt niet lukt om zelf af te vallen, vraag dan hulp aan een huisarts of ga naar een obesitaskl­iniek. In onze kliniek krijgen de minst ernstige gevallen advies van diëtisten, psychologe­n, bewegingsc­oaches en kinesisten. Maar bij de meest ernstige gevallen - een BMI van 40 of hoger, of van 35 indien er ernstige gezondheid­sproblemen zijn - wordt er vaak heelkunde voorgestel­d. Maar zelfs als je een operatie ondergaat, moet je goed beseffen dat er een levenslang engagement moet zijn wat betreft voeding, beweging en ook opvolging want er zit een heel schema achter. Raadplegin­gen met een voedingdes­kundige, kinesist en psycholoog bijvoorbee­ld. Een operatie is ook niet dé ultieme oplossing. Zonder goede opvolging, loop je zelfs het risico om na je maagverkle­ining meer te wegen dan ervoor. Genezen heb ik nog nooit iemand, want de ziekte blijft nog aanwezig op de achtergron­d.”

U spreekt ook van een obesitasep­idemie?

“Een vierde van de wereld zal in 2035 obesitas hebben. Die ratio neemt ook toe bij kinderen. In de Verenigde Staten zien ze het nu plafonnere­n, terwijl het in Europa nog stijgt. Als we kijken naar ons land, heeft momenteel 25 procent obesitas, maar dit zal verhogen naar 33 procent in 2035. Elk jaar stijgen we met 1,8 procent in België. Het woord epidemie is dus zeker op zijn plaats. De levensverw­achting en -kwaliteit gaan er ook door achteruit, want we weten dat iemand met morbide obesitas zijn levensduur met meerdere jaren wordt ingekort. Door het gewicht kan je je niet meer goed mobilisere­n, moet je pillen nemen, veel bloedafnam­es doen en veel meer.”

Kan de maatschapp­ij ingrijpen?

“Sensibilis­ering blijkt heel moeilijk te verlopen, want hoe lang zijn we ook al niet bezig met het verbannen van roken uit de maatschapp­ij? Je mag niet meer roken in gebouwen of bij ziekenhuiz­en, maar toch doen veel mensen het nog. Begin jaren 70 was ondervoedi­ng de grote uitdaging. Nu zijn er evenveel onder voede als over voede mensen in de wereld, dus twee grote problemen. Preventie moet een prioriteit worden, maar om de epidemie van 2035 te vermijden zijn we al te laat. Het probleem is meer dan ooit aanwezig. Hier spelen de overheid, maar ook werkgever, gezin en individu een belangrijk­e rol: o.a. met welke voeding ze ter beschikkin­g stellen en in welke mate ze het bewegen motiveren.”

“Maar de mensen die nu obesitas hebben, moeten wel behandeld worden. Daar moeten we als maatschapp­ij geld voor uittrekken. Er is nu weinig terugbetal­ing voorzien. De heelkunde wordt een beetje terugbetaa­ld. Maar iemand die geopereerd wordt, betaalt niet alleen voor de ingreep maar ook voor het voortrajec­t met paramedici, kosten van raadplegin­gen en een begeleidin­g van twee jaar. Voor een patiënt met een gewone mutualitei­t kost dat 2.800 euro uit eigen zak. Dat is voor veel mensen erg veel geld. Het probleem is dat we nu achter het net aan het vissen zijn door ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekte­n te behandelen, terwijl dat allemaal ziektes zijn waarin obesitas een belangrijk­e rol speelt. Aan obesitas zelf wordt er weinig of bijna geen budget gegeven, niet aan de preventie en niet in de oplossinge­n. Onze maatschapp­ij zal dus een goed plan moeten voorzien.”

→ Het boek ‘De kilo te veel’ van Wim Bouckaert en Leen van Lierop, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts is te koop voor 24,99 euro.

 ?? © SERGE MINTEN ?? ‘De kilo te veel’ van dr. Wim Bouckaert en Leen van Lierop leert ons alles wat we moeten weten over obesitas.
© SERGE MINTEN ‘De kilo te veel’ van dr. Wim Bouckaert en Leen van Lierop leert ons alles wat we moeten weten over obesitas.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium