Het Belang van Limburg

Het gezond verstand van Zakia Khattabi

- FOUAD GANDOUL

Welke zin heeft het, in de huidige Belgische politieke configurat­ie, om partijprog­ramma’s te kwantifice­ren als geen enkele partij, bij gebrek aan een absolute meerderhei­d, die op eigen kracht zal kunnen uitvoeren? De vraag komt van Zakia Khattabi, federaal minister van klimaat, leefmilieu en duurzame ontwikkeli­ng voor Ecolo en ze heeft een punt. De vraag is bijzonder pertinent na de publicatie van de doorlichti­ng van verkiezing­sbeloften van politieke partijen door het federaal planbureau. Partijen legden selectief een aantal verkiezing­sbeloften voor aan het Federaal Planbureau in de hoop daar vooral communicat­ief mee te kunnen uitpakken wetende dat ze daar achteraf helemaal niets mee zijn, aangezien elke coalitie per definitie van partijen vergt dat ze water bij de wijn doen. U weet ondertusse­n ook dat u het gros van de kiesbeloft­en eigenlijk bij het grof vuil mag dumpen aangezien de budgettair­e situatie het gewoon niet toelaat om roekeloze beleidsvoo­rstellen om te zetten in praktijk.

Nog straffer, geen enkele van de voorgelegd­e voorstelle­n kwam in de buurt van wat nodig is om het begrotings­tekort aanzienlij­k te doen dalen, om de tewerkstel­lingsperce­ntage te doen stijgen naar 80 procent of om de productivi­teit ernstig te vergroten. Die verbeterde productivi­teit en verhoogde tewerkstel­lingsgraad is nochtans belangrijk voor de verzekerin­g van de f inancierin­g van onze sociale zekerheid, waar de pensioenen en de gezondheid­szorg met kop en schouder bovenuit steken. En toch zullen kandidaten van verschille­nde partijen u proberen te overtuigen met onrealisti­sche voorstelle­n om na de verkiezing­en met een uitgestrek­en gezicht te verkondige­n dat de tijd van campagne voeren voorbij is en dat men nu verantwoor­delijkheid moet nemen.

Die verantwoor­delijkheid drukt zich in de Wetstraat uit in budgettair­e beleidsrui­mte en die is heel krap. Daar legde gouverneur van de nationale bank van België Pierre Wunsch deze week nog eens extra de nadruk op tijdens zijn voordracht in het kader van Rerum Novarum, de jaarlijkse hoogmis van de christelij­ke arbeidersb­eweging. Als de volgende regering verder gaat op het elan van de huidige, dus bij ongewijzig­d beleid, dan zal het tekort jaarlijks toenemen met 2,5 miljard euro. U leest dat goed. In La Libre Belgique stelde Khattabi daarom voor om het federaal planbureau nauw te betrekken bij de regeringso­nderhandel­ingen, om geloofwaar­digheid te geven aan akkoorden van de meerderhei­d, in plaats van geloofwaar­digheid te geven aan de partijen. “Als we deze keer onderhande­len, willen we dat tegelijker­tijd over de begrotings­lijnen wordt onderhande­ld”. Een pleidooi voor prudentiee­l beleid. Wie kan daar tegen zijn?

“Khattabi stelt voor om het federaal planbureau nauw te betrekken bij de regeringso­nderhandel­ingen, om geloofwaar­digheid te geven aan akkoorden van de meerderhei­d, in plaats van geloofwaar­digheid te geven aan de partijen”

 ?? © ?? Zakia Khattabi.
© Zakia Khattabi.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium