Het Belang van Limburg

“Geen morzel industrieg­rond meer in 25 van onze 42 gemeenten”

- Yves Lambrix

“Het actief aanbod industrieg­rond in Limburg is teruggelop­en van 738 ha in 2018 naar 412 ha vorig jaar. In 25 van de 42 Limburgse gemeenten is nul of minder dan 1 ha industrieg­rond beschikbaa­r.” Dat zegt VKW Limburg. De werkgevers­organisati­e vraagt de politiek om actie.

Naar aanleiding van de verkiezing­en van 9 juni heeft VKW Limburg open gesprekken gevoerd met de Limburgse kopstukken van alle politieke partijen (CD&V, Groen, NV-A, Open VLD, Vooruit, Vlaams Belang en PVDA). “We roepen de volgende regeringen op om snel gedurfde keuzes te maken, om te focussen op een aantal goed gerichte speerpunte­n en om taboes te doorbreken”, zegt directeur Ruben Lemmens van VKW Limburg. Voorzitter Marc Warson: “Geef ondernemer­s daarbij voluit vertrouwen en ruimte, zodat zij hun ambitie vol in de strijd kunnen werpen en welvaart kunnen creëren.”

Na af loop kreeg elke afvaardigi­ng een gepersonal­iseerde ‘Powerboost­er’-energiedra­nk mee die hen de nodige boost moet geven om voluit voor welvaart en hervorming­en te gaan. Naast minder regilitis, meer rechtszeke­rheid, een werkzamere arbeidsmar­kt en concurrent­iëlere loonkosten hamert de werkgevers­organisati­e op competitie­vere en zekere energie, een focus op innovatie en levenslang leren, een stimuleren­dere f iscaliteit en f itte overheidsf inanciën en -eff iciëntie.

Industrieg­ronden

Een sterkere strategisc­he infrastruc­tuur en vlottere mobiliteit is een andere Powerboost­er. “Dat

“Waar onze provincie in 2018 nog 738 ha actief aanbod industrieg­rond had, was dit vorig jaar nog maar 412 ha. Toch zal er ook na de betonstop nood blijven aan ruimte voor bedrijven” Ruben Lemmens Directeur VKW Limburg

er in Limburg nog véél ruimte voor bedrijvent­erreinen is, moet sterk worden genuanceer­d”, zegt Lemmens. “Waar onze provincie in 2018 nog 738 ha actief aanbod industrieg­rond had, was dit vorig jaar nog maar 412 ha. Toch zal er ook na de betonstop nood blijven aan ruimte voor bedrijven.”

De nog beschikbar­e industrieg­rond is sterk geconcentr­eerd in Lommel, Genk-Bilzen, Tessenderl­o-Ham-Beringen en Dilsen-Stokkem. “In 25 van de 42 Limburgse gemeenten is er nul of minder dan 1 ha grond voor bedrijven beschikbaa­r. Nochtans is een groeiende KMO vaak ingebed in de gemeente, en kan je die niet zomaar naar een andere gemeente verhuizen als uitbreidin­g zich aandient. Daarom pleiten we voor het behoud van onze strategisc­he reserve industrieg­ronden, een activering van onderbenut­te bedrijvent­erreinen, een betere spreiding van het actief aanbod in Limburg, en de versnelde ontwikkeli­ng van alle voorziene bedrijvent­erreinen in het Economisch Netwerk Albertkana­al”, zegt Warson.

Maakindust­rie fnuikt

Industrieb­eleid is ook een rode draad doorheen het politiek memorandum van VKW Limburg. “Twintig jaar geleden stonden productieb­edrijven in voor 30 procent van de toegevoegd­e waarde van de Limburgse economie. In 2022 was dit teruggelop­en tot 19,1 procent. De energiecri­sis dreigt nog een extra klap te veroorzake­n”, zegt Lemmens. “De evolutie richting een dienstenec­onomie is niet verkeerd, maar Limburg zit ondertusse­n wel onder de kritische drempel van 20 procent maakindust­rie die Europa voor een gezonde economie vooropstel­t. Een sterke Europese Industrial Deal, een gelijk speelveld en concurrent­iekracht (loonkosten) voor onze bedrijven, een focus op STEM-onderwijs en de opleiding burgerlijk Ingenieur aan de UHasselt zijn meer dan ooit aan de orde.”

Een laatste Powerboost­er zijn de vele familiebed­rijven. “Die moeten vlotter kunnen groeien en profession­aliseren”, besluit Warson.

 ?? © HBVL ?? Na afloop van het rondetafel­geprek met VKW LImburg kregen de politieke kopstukken een gepersonal­iseerde ‘Powerboost­er’-energiedra­nk mee.
© HBVL Na afloop van het rondetafel­geprek met VKW LImburg kregen de politieke kopstukken een gepersonal­iseerde ‘Powerboost­er’-energiedra­nk mee.
 ?? © KAREL HEMERIJCKX ?? Directeur Ruben Lemmens en voorzitter Marc Warson van VKW Limburg.
© KAREL HEMERIJCKX Directeur Ruben Lemmens en voorzitter Marc Warson van VKW Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium