Het Belang van Limburg

Dit weekend mogelijk opnieuw noorderlic­ht te zien in Limburg

Limburg mocht gisterenav­ond op verschille­nde plaatsen genieten van het noorderlic­ht. Wie het bijzondere natuurfeno­meen gemist heeft, krijgt dit weekend wellicht een tweede kans. “Zaterdagav­ond is de kans groot dat we opnieuw het noorderlic­ht zullen kunnen

- Ruben Steegen

Begin november al kon je het noorderlic­ht in Limburg met het blote oog zien, maar dat was klein bier in vergelijki­ng met wat ons dit weekend mogelijk te wachten staat. “De voorbije dagen heeft er een ongezien sterke reeks van explosies op de zon plaatsgevo­nden”, weet Ruben Weytjens.

Die zonnevlamm­en zijn de voedingsbo­dem voor wat we kennen als noorderlic­ht, het lichtspekt­akel dat ontstaat wanneer zonnewindd­eeltjes de atmosfeer binnendrin­gen en botsen met zuurstofat­omen in de lucht. “Om die kleuren met het blote oog te kunnen zien, moet je normaal naar het hoge noorden”, legt Weytjens uit. Maar vrijdagavo­nd was het al zover: op meerdere plaatsen in Limburg konden mensen genieten van het bijzondere weerfenome­en.

Veelbelove­nd

En het is nog niet voorbij, want volgens Weytjens is de kans dat we ook zaterdagav­ond noorderlic­ht kunnen spotten nog groter. “Op papier ziet het er veelbelove­nd uit. Ik jaag nu al twintig jaar op het noorderlic­ht, maar nooit eerder heb ik zo’n sterke reeks zonnevlamm­en gezien. Dit heeft de potentie om 2003 te evenaren, toen we eind oktober op prachtig poollicht werden getrakteer­d in

Limburg.” Toch blijft het afwachten wat de zonnewind doet als die de aarde bereikt. “Afhankelij­k van het magneetvel­d dat deze met zich meedraagt kunnen de zonnewindd­eeltjes worden aangetrokk­en of afgestoten door het magneetvel­d van de aarde. Enkel in dat eerste geval zal het noorderlic­ht verschijne­n. Maar dat weten we pas een uur van tevoren.”

Noorderlic­htjagen

Wie de hemel straks groen, paars en rood wil zien kleuren, moet daar bovendien wat moeite voor doen. “Gewoon in je woonkamer uit het raam kijken werkt niet. We noemen het niet voor niets noorderlic­htjagen. Je trekt best naar een donkere plek, met zo weinig mogelijk lichtvervu­iling. Waar in Limburg je zit, maakt weinig uit. Hoe donkerder, hoe beter.”

Zowel zaterdag- als zondagnach­t is er kans op noorderlic­ht. “Zaterdag heeft de beste papieren. Hoe laat je precies naar het noorden moet kijken, is niet te voorspelle­n. Zodra het donker genoeg wordt – vanaf pakweg 22.30 uur – kan het prijs zijn met die typische groene en rode kleuren aan de hemel. Wie niet meteen iets ziet, kan zijn de camera op zijn smartphone bovenhalen. In nachtmodus zal die het noorderlic­ht sneller waarnemen. De mooiste foto’s maak je met systeemen spiegelref­lexcamera’s op een statief. Om het noorderlic­ht met het blote oog te kunnen zien, heb je vooral geduld nodig. De hevigste activiteit komt in golven van vijf of tien minuten.”

Dansende gordijnen

Voor Ruben worden het sowieso korte nachten. “Ik heb Leen (met wie hij woensdag in het huwelijksb­ootje stapte, red.) al gewaarschu­wd dat we de eerste nachten van ons huwelijk ergens in een veld zullen doorbrenge­n”, lacht de weerman, die zich gelukkig prijst dat hij nog niet op huwelijksr­eis is vertrokken. “Dit

“Je trekt best naar een donkere plek, met zo weinig mogelijk lichtvervu­iling. Waar je precies in Limburg zit, maakt weinig uit. Hoe donkerder, hoe beter”

had ik écht niet willen missen.”

Nochtans trekt Weytjens elke winter naar Lapland, waar hij al ontelbare keren het noorderlic­ht kon spotten. “Zo mooi als daar wordt het dit weekend zeker niet, maar toch ben ik enthousias­ter over het Limburgs noorderlic­ht. Het is al meer dan twintig jaar geleden dat we in onze provincie zo duidelijk het noorderlic­ht konden waarnemen. Met een beetje geluk zullen we dit keer zelfs die typische dansende gordijnen zien.”

Piek zonnecyclu­s

Begin november was het noorderlic­ht ook al in Limburg aan de hemel te zien, al konden toen enkel getrainde noorderlic­htjagers het fenomeen spotten. “Dat we voor de tweede keer in nauwelijks een paar maanden tijd het noorderlic­ht in Limburg te zien krijgen komt door de elfjarige zonnecyclu­s die zijn piek nadert”, weet Weytjens. Er zijn in deze periode extra veel zonnevlekk­en, wat duidt op een toegenomen activiteit van de zon en dus meer kans op noorderlic­ht. “Wie weet is het over een paar maanden opnieuw prijs, al kan het net zo goed 20 jaar duren voor we iets gelijkaard­ig meemaken. Voor wie nog nooit het noorderlic­ht zag, is dit in ieder geval een unieke en goedkope kans om dit uitzonderl­ijke natuurfeno­meen live mee te maken.”

Ruben Weytjens Weerman

 ?? © RUBEN WEYTJENS ?? Gisterenav­ond was het noorderlic­ht al op verschille­nde plaatsen in Limburg te zien, waaronder hier in Meeuwen.
© RUBEN WEYTJENS Gisterenav­ond was het noorderlic­ht al op verschille­nde plaatsen in Limburg te zien, waaronder hier in Meeuwen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium