Het Belang van Limburg

Gaza kan zomaar Bidens Vietnam worden

President en Democraat Joe Biden moet opletten dat de pro-Palestijns­e protesten zich bij de verkiezing­en niet tegen hem keren. Zijn Republikei­nse voorganger­s Reagan en Nixon grepen immers de macht na maanden van studentenp­rotest.

- Peter Mijlemans

Zo veel mogelijk levens sparen is zonder twijfel de reden waarom Biden zich zo heeft uitgesloof­d voor een staakt-het-vuren in Gaza. Met de bombardeme­nten op Rafah en een dreigend grondoffen­sief lijkt die kans weer voor een tijd verkeken. De Amerikaans­e president, en bij uitbreidin­g de Democraten, hebben een gevechtspa­uze ook zelf dringend nodig om het groeiende jongerenpr­otest te doen verstommen.

Niet alleen aan universite­iten zijn er momenteel bezettinge­n, ook in de humaniora verlaten leerlingen uit protest de klas. In New York sloot voor het eerst een groep academici zich bij het protest aan met een bezetting van de campus. Ermee dreigen – op termijn – geen wapens meer te sturen, maakt op de actievoerd­ers geen indruk. Maar fel studentenp­rotest kan een groot probleem zijn voor Democratis­che politici.

Rotzooi opkuisen

Ronald Reagan wordt algemeen gezien als de Republikei­nse president die zijn partij fors deed opschuiven naar rechts. Zijn eerste stap naar het Witte Huis zette hij in 1966 door de gouverneur­sverkiezin­gen in Californië te winnen. Zijn belangrijk­ste campagnepu­nt was “de rotzooi aan de universite­it van Berkeley”, in Californië, op te kuisen. De ‘linkse’ Free Speech Movement had die bezet om het recht op vrije politieke meningsuit­ing te eisen op de universite­it. Reagan verweet de toenmalige Democratis­che gouverneur niet hard genoeg in te grijpen “tegen de beatniks en de radicalen”, “de anarchie en het relschoppe­n”. Hij eiste een gedragscod­e voor de studenten “om hen te dwingen het goede voorbeeld te geven in gedrag en waardighei­d”. Reagan won de verkiezing­en met een miljoen stemmen verschil, dankzij zijn boodschap “recht en orde te herstellen”. De burgers in Californië waren zo gechoqueer­d door de burgerlijk­e ongehoorza­amheid dat ze zich massaal achter hem schaarden.

Haast woordelijk worden de uithalen van Reagan nu herhaald door Republikei­nen, inclusief de eis om een gedragscod­e voor studenten in te voeren.

“Zwijgende meerderhei­d”

De man die Reagan naar voren had geschoven, was Richard Nixon. Die won zelf in 1968 de presidents­verkiezing­en, surfend op de onrust door de anti-Vietnambet­ogingen en de universite­itsbezetti­ngen. Met een campagne die volledig geënt was op het stoppen van “de chaos en de rellen”. Het kantelmome­nt was de Democratis­che conventie in Chicago, de stad waar ook dit jaar de Democraten neerstrijk­en. Die werd toen overschadu­wd door straatrell­en met antioorlog­sactiviste­n.

De geschieden­is toont aan dat van zodra er wanorde heerst en straatgewe­ld de kop opsteekt, gematigde kiezers – door Nixon “de zwijgende meerderhei­d” gedoopt – overstappe­n naar de Republikei­nen. Onderzoek toont aan dat het bij 65-plussers gaat over meer dan de helft die het Democratis­che schip dan verlaat.

Donald Trump noemde de pro-Palestijns­e protesten “een schande” en verweet Biden “niet het juiste signaal te geven”. De Republikei­nse presidents­kandidaat wachtte al lang op een kans om Biden aan te vallen om zijn zwakke aanpak van de onrust. Hij zal het niet laten zijn gelijk te claimen. Vier jaar geleden voerde hij campagne met de slogan “met Joe Biden wordt het nooit veilig.”

Tijdens de voorverkie­zingen was er al protest tegen Bidens pro-Israëlisch­e houding, en dan vooral door jonge kiezers. Als die in november de verkiezing­en boycotten, zit hij met een huizenhoog probleem. Biden werkt al maanden met jongerengr­oeperingen om hen aan zijn kant te krijgen. Vijftien grote organisati­es hebben al toegezegd om tienduizen­den leden uit te sturen om voor hem campagne te voeren. Maar elke stap die hij in de richting van de actievoerd­ers zet, kan hem in andere leeftijdsc­ategorieën stemmen kosten.

De 65-plussers staan zonder discussie achter Israël en de generatie jonger dan 35 kent vooral Israël voor zijn brutale politiek. Hun informatie­bronnen nu zijn verslagen op Tiktok gemaakt door Palestijne­n in Gaza. Net als eind jaren zestig zijn ze op basis van wat ze zien niet geneigd om hun standpunte­n te milderen.

Biden zegt weinig over de acties. Een keer verdedigde hij hun recht op protest maar veroordeel­de hij de chaos. Chaos die er in de ogen van gematigde kiezers al was. Amerikaans­e vlaggen worden vervangen door Palestijns­e, net zoals die van de Vietcong zestig jaar geleden werden gehesen. Blokkades van universite­iten of burgerlijk­e ongehoorza­amheid van high school-tieners choqueren.

Vervreemde­n

De linkse Democraat Bernie Sanders, die zich achter de president schaarde, waarschuwd­e al dat Gaza het Vietnam van Biden kan worden als hij niet naar de protestste­mmen luistert. “President Lyndon Johnson zag ervan af om zichzelf kandidaat te stellen voor een tweede ambtstermi­jn omwille van de oppositie tegen zijn Vietnam-aanpak”, aldus Sanders. “Ik ben heel erg bezorgd dat president Biden zich in een positie aan het manoeuvrer­en is waarbij hij niet alleen van jongeren vervreemdt, maar ook van een groot deel van de Democratis­che basis door zijn visie op Israël en deze oorlog.”

Die Lyndon Johnson probeerde de meubelen nog te redden voor zijn vicepresid­ent Hubert Humphrey, door een week voor de verkiezing­en de bombardeme­nten te laten ophouden. Het plan mislukte. De klok tikt voor Biden om Israël en Hamas tot een staakt-het-vuren te dwingen.

 ?? © AP ?? De pro-Palestijns­e protesten in de universite­iten, zoals hier in LA, verlopen lang niet altijd geweldloos. Voor Biden kunnen ze dezelfde gevolgen hebben als de protesten tegen de oorlog in Vietnam in de jaren 60.
© AP De pro-Palestijns­e protesten in de universite­iten, zoals hier in LA, verlopen lang niet altijd geweldloos. Voor Biden kunnen ze dezelfde gevolgen hebben als de protesten tegen de oorlog in Vietnam in de jaren 60.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium