Het Belang van Limburg

Tongenaar supt als eerste op hoogste Alpenmeren

- Thomas Jansen

“We moeten ervoor zorgen dat de stalen niet vervuild raken. Als dat betekent dat ik in een Speedo het ijskoude water in moet, moet ik daar klaar voor zijn” Wim Pyl

Nooit deed iemand het hem voor: eind mei trekt Tongenaar Wim Pyl (39) naar de hoogste Alpenmeren om er als eerste mens op te suppen. Het doel? Stalen nemen én jongeren bewust maken van het belang van zuiver water. “Ik zou er niet van schrikken als zelfs dat water vervuild is door plastics.”

Stand-up paddling, ‘suppen’ voor de vrienden. En of Wim Pyl (39) een vriend is van de sport waarbij je met een opblaasbar­e plank en een peddel door het water klieft. Eerder peddelde hij al twee keer van Hasselt naar de kust om onderweg al het afval uit het water te halen. Daarnaast is hij auteur van het boek Just Sup en is hij zaakvoerde­r van het avonturenc­entrum Mangata Adventure.

Eind mei zal de Tongenaar opnieuw z’n grenzen verleggen. Vanaf 27 mei trekt hij naar de Italiaanse Alpen om er een week lang te suppen op de hoogste meren. Twee daarvan liggen op 2.800 meter hoogte, 300 meter boven de boomgrens. “Ons eerste doel is om daar stalen van het water te nemen”, vertelt Wim. “We gaan er altijd van uit dat het water daar nog zuiver is, maar is dat wel zo? Ik zou er niet van schrikken als zelfs dat water vervuild is door plastics.” De stalen zullen later onderzocht worden door de UHasselt. “Voor zover wij weten, is het de eerste keer dat het water gescreend zal worden op plasticver­vuiling”, zegt Wim.

Pittige routes

Het belooft een bijzonder zware week te worden. “De routes naar de meren zijn best pittig”, zegt Wim. “In totaal overbrugge­n we meer dan vierduizen­d hoogtemete­rs te voet. Bovendien proberen bergbeklim­mers zo min mogelijk gewicht mee te nemen, maar wij nemen al het supmateria­al mee naar boven.” Op die fysieke uitdaging probeert Wim zich momenteel zo goed mogelijk voor te bereiden. “Door mijn drukke agenda lukt dat niet optimaal, maar ik probeer wel mijn schouders en benen te trainen. We zullen heel wat materiaal op de heupen dragen en dat vergt toch wat beenspiere­n. Daarnaast ga ik regelmatig zwemmen in koud water. We moeten er immers voor zorgen dat de stalen niet vervuild raken. Als dat betekent dat ik in een Speedo het ijskoude water in moet, moet ik daar klaar voor zijn.”

Gelukkig staat Wim er niet alleen voor. In zijn zog volgen twee cameramann­en en een Maleisisch­e vrouw. “Onderweg willen we een documentai­re maken. Die willen we later tonen in scholen en aan jeugdveren­igingen, in combinatie met een interactie­ve workshop. Het doel is om jongeren bewust te maken van het belang van zuivere oceanen en zeeën. Er is immers geen alternatie­f voor. Ik zal me met de docu vooral op Vlaanderen en Nederland richten, mijn Maleisisch­e collega focust op Azië. Zo hopen we de boodschap zo ver mogelijk te verspreide­n.”

Crowdfundi­ng

Een tocht naar de Alpen, een profession­ele documentai­re opnemen… het kost f link wat geld. Daarom startte Wim met een crowdfundi­ng. Wie doneert, zal zijn naam in de aftiteling van de latere documentai­re zien opduiken, zo belooft de Tongenaar. “De kosten die we maken, betaal ik volledig uit eigen zak”, zegt hij. “Dit project is dan ook helemaal persoonlij­k gedragen. Ik zie die crowdfundi­ng als een manier om de kosten wat te beperken, niet om er winst uit te halen. Ik ben hieraan begonnen uit passie voor oceanen en rivieren en omdat ik zelf wil bijdragen aan de zuiverheid ervan. Ik geloof namelijk echt wel dat één persoon ook een verschil kan maken.”

→ Volg het avontuur vanaf 27 mei via Instagram ‘Wimpyl’. Wie Wim financieel wil steunen, kan dat via gofundme.com/ standuppad­dle-op-hoge-alpenmeren

 ?? © KAREL HEMERIJCKX ?? Vanaf 27 mei trekt Tongenaar Wim Pyl naar de Italiaanse Alpen om er een week lang te suppen op de hoogste meren.
© KAREL HEMERIJCKX Vanaf 27 mei trekt Tongenaar Wim Pyl naar de Italiaanse Alpen om er een week lang te suppen op de hoogste meren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium