Het Belang van Limburg

Kiest ons Jongerenpa­nel voor nieuwe generatie politici of toch voor ervaring?

- Stien Vanbaelen

Op 9 juni zullen heel wat jongeren voor het eerst gaan stemmen. Kiezen ze dan voor jongere kandidaten? Of toch liever voor ervaring? Wij vragen het aan een honderdtal UCLL-studenten uit ons Jongerenpa­nel. “Kans verkeken, tijd voor veranderin­g”, vindt een minderheid.

Met 357 zijn ze, de mannen en vrouwen die bij de federale en Vlaamse verkiezing­en van 9 juni naar onze stem dingen. Gemiddeld zijn ze 46 jaar en drie maanden oud. De jongste kandidaat is 18, de oudste 78. Maar speelt hun leeftijd straks een rol in het stemhokje? Niet als het aan ons Jongerenpa­nel ligt.

“Iemand die net achttien is, lijkt mij veel te jong om politieker te zijn”, zegt student Senne. Hij voegt er wel aan toe dat de leeftijd van de kandidaat minder belangrijk is dan zijn standpunte­n. Een populaire mening binnen het Jongerenpa­nel van Het Belang van Limburg: meer dan 80 procent van de UCLL-studenten is het daarmee eens.

“Als je ideeën en acties goed zijn, heb je mijn stem”, zegt leraar in spe Kiomi. “Het belangrijk­ste is dat de kandidaat goede ideeën heeft en bekwaam is om ze uit te voeren”, vindt Anissa. “Ik kies op basis van visie en uitvoerbaa­rheid van beleid, ongeacht de leeftijd van de kandidaat”, stelt Jarne. Ook Julie, die voor leerkracht studeert, houdt vooral de standpunte­n van de kandidaten in haar achterhoof­d wanneer ze straks in het stemhokje staat. “Maar het kan natuurlijk wel dat de ideologie van een jonge kandidaat meer aansluit bij die van jonge kiezers”, zegt ze. Toekomstig verpleegku­ndige Lars denkt ook dat jonge kandidaten een streepje voor zouden kunnen hebben. “Jongere kandidaten kunnen veel kiezers bereiken door promo te voeren via sociale media”, zegt hij.

Levenswijs­heid

Voor student Rechtsprak­tijk Kyenna is leeftijd niet van belang, zij zal eerder stemmen op iemand die vaker ter sprake komt als het over politiek gaat. Ook veel van haar medestuden­verjonging, ten laten weten dat ze eerder zullen kiezen voor ervaren kandidaten. “In een hypothetis­che situatie waarin leeftijd de beslissend­e factor zou zijn, zou ik eerder naar een oudere kandidaat kijken”, zegt klasgenoot Yben. “Ervaring en levenswijs­heid lijken mij toch belangrijk. Maar de kandidaat moet wel nog gezond en actief zijn.”

“Oudere kandidaten hebben vaak meer ervaring in het vak”, vindt ook Lore. “Maar de jonge garde in de politiek komt dan weer extra op voor de jeugd. Een combi van jong en oud lijkt mij perfect”, besluit de chemiestud­ent.

Toekomst

Een kleine minderheid gaat wel stemmen op een jonger iemand. Thor vindt het belangrijk om jongere kandidaten een kans te geven om het volk te vertegenwo­ordigen. “Partijen zoals Vlaams Belang en PVDA zetten ook in op daar ben ik heel blij om”, zegt de student.

“Ik stem op een jong iemand omdat de kans groter is dat die verder vooruit zal denken. Oude politici maken beslissing­en voor de toekomst van de jeugd, jonge politici voor hun eigen toekomst”, zegt Jonas. Bovendien hebben de oudere generaties politici hun kans gehad, vindt de student Sociaal Cultureel Werk. “Die hebben ze verkeken. Tijd voor grote veranderin­gen.”

 ?? © RR ?? Speelt leeftijd straks een rol in het stemhokje? Niet als het aan ons Jongerenpa­nel ligt.
© RR Speelt leeftijd straks een rol in het stemhokje? Niet als het aan ons Jongerenpa­nel ligt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium