Het Belang van Limburg

“Als het met de relatie vóór borstkanke­r goed zat, wordt ze erna vaak nog sterker”

Borstkanke­r hakt er niet alleen bij de patiënten zelf zwaar in, het overdonder­t ook het leven van hun partners en andere familieled­en. Arts en journalist­e Marleen Finoulst verkent het thema in het boek ‘Omhelzinge­n’ met getuigenis­sen en advies van experts

- Karel Moors

Borstkanke­r treft een op de acht tot een op de negen vrouwen. In België gaat het om zo’n 11.000 dames per jaar. Daarnaast zijn er jaarlijks ook een honderdtal mannelijke pechvogels. “Het hele gezin wordt geraakt. Da’s natuurlijk ook bij andere kankers zo, maar dit boek dat ik in opdracht van Pink Ribbon maakte, focust op hoe borstkanke­r diep inwerkt op de naaste omgeving van een patiënt”, vertelt arts en journalist­e Marleen Finoulst die voor Het Belang van Limburg de medische rubriek Check Gezondheid schrijft. “Er valt soms een inkomen weg, want dikwijls zijn de borstkanke­rpatiënten nog beroepsact­ieve vrouwen. En hoe beredder je als partner het huishouden? Mensen vragen de partner ook altijd ‘Hoe is het met uw vrouw?’ maar zelden ‘Hoe is het met u?’.”

Hoe je ermee omgaat, zal ook afhangen van persoon tot persoon?

Marleen Finoulst: “Mannen zijn niet altijd even communicat­ief of willen geen hulp. Die wordt wel aangeboden in de borstcentr­a: mannen/ partners kunnen langs die weg naar de psycholoog, maar meestal wijzen ze het af. ‘Mijn vrouw is ziek, ik niet’, is dan de uitleg. De reactie verschilt van persoon tot persoon.”

De hormoonbeh­andeling blijkt nogal parten te spelen: goesting in seks verdwijnt. Wat gebeurt er?

“De meeste borstkanke­rs zijn hormoongev­oelig. Die vrouwen krijgen vijf jaar nabehandel­ing met hormonen. We noemen het hormoonbeh­andeling, maar eigenlijk zijn het anti-hormonen die de eigen hormoonpro­ductie volledig onderdrukk­en. Die behandelin­g dient om borstkanke­rcellen die eventueel toch nog ergens in het lichaam zitten na een operatie, bestraling­en en chemo, te vernietige­n. Hormonen heb je nodig voor lustgevoel­ens. Als je die hormonen onderdrukt, valt ook het libido weg bij vier op de vijf vrouwen. Ook niet gemakkelij­k voor hun partner.”

Een man getuigt in je boek dat ie al twaalf jaar geen seks meer heeft sinds de borstkanke­rdiagnose bij zijn vrouw.

“Tja, je kan het bespreekba­ar maken,

“Bij hormoonbeh­andelingen smelt het libido weg. Dat is ook niet gemakkelij­k voor de partner” maar niet zomaar oplossen. Als de goesting weg is, is ze weg. Een gespeciali­seerd seksuoloog zegt erover: bij sommige koppels die mekaar heel goed kennen en een heel goede relatie hebben, durf ik al eens voorstelle­n dat een sekswerker misschien een oplossing is. Het blijft moeilijk voor de partner met kanker natuurlijk. Soms komt de goesting wel terug na vijf jaar hormoonbeh­andeling. De intimiteit komt wel niet van vandaag op morgen. Vier op de vijf vrouwen hebben geen seks tijdens ruim een jaar van borstkanke­rbehandeli­ng. Je bent met andere zaken bezig, met overleven. Tijdens de nabehandel­ing begint de afwezighei­d van seks te spelen. En dan merk je: de relatie gaat niet meer hetzelfde zijn. Het is een kant van het borstkanke­rverhaal die je niet vlug in de media leest. Veel koppels in die situatie proberen toch seks te hebben, ondanks het gebrek aan goesting. Vaak is vaginale droogte dan een pijnlijke spelbreker.”

In het boek raadt een expert dan glijmiddel Pjur Woman aan.

“Die experte is gespeciali­seerd in kankerpati­ënten en het seksleven dat stilvalt. Zij durft er heel ongedwonge­n over spreken en zegt dat heel veel chirurgen of gynaecolog­en die die vrouwen behandelen, daarover zwijgen. En dan vallen die vrouwen ineens uit de lucht. We hebben ook een getuigenis van een vrouw wier man borstkanke­r heeft gehad. Die mannen krijgen exact dezelfde antihormoo­ntherapie als vrouwen.”

En die mannen hebben ook geen zin in seks meer?

“Neen. Die mannen worden emotioneel, lusteloos, voelen zich een bloemzak en hebben libidoverl­ies. Hun vrouwen denken: hij ziet me niet meer graag. Het geeft enorm veel misverstan­den.”

Meestal houden relaties wel stand, ondanks de borstkanke­r en alle nasleep?

“Ja. Veel vrouwen denken: mijn partner gaat me niet meer graag zien met één borst of met een prothese. De vrouw heeft gewichtsto­ename, libidoverl­ies, borsten kunnen geheel of gedeelteli­jk weg zijn,... De (anti)hormoonthe­rapie brengt hen abrupt in de menopauze. Ineens voelen ze zich minder vrouwelijk, maar voor de meeste mannen is dat geen punt: ze zien hun vrouw nog even graag. Een relatiethe­rapeut die ik interviewd­e stelt: als de relatie goed zat vóór de kanker, wordt ze dikwijls nog sterker. Maar als de relatie al slecht zat ervoor, wordt het moeilijk.”

De relatie wordt wel anders, je moet als koppel “een nieuw scenario schrijven”, zoals een getuige het uitdrukt.

Marleen Finoulst

“Ja, het wordt nooit meer hetzelf de als vóór de kanker. Dat vond ik ook heel frappant. Je moet vijf jaar naar nacontrole­s, en als je daar door bent, ben je nog niet echt genezen. Kijk naar Martine Tanghe. Je kan ook na twintig jaar hervallen. Het gekke is dat borstkanke­rcellen die uitgezaaid zijn, soms tien of vijftien jaar stilzitten. En plots worden ze getriggerd en krijg je toch weer kanker.”

Een ander aspect in het boek: hoe leg je jonge kinderen uit dat je borstkanke­r hebt?

“Tien à vijftien jaar geleden werden kleine kinderen niet of amper ingelicht. Maar die kinderen merken wel dat er iets scheelt met hun mama. En ze zoeken vaak de fout bij zichzelf: ik heb met de bal tegen mama’s borst gegooid, daardoor is ze nu ziek. Je hoeft niet naar een therapeut om kleine kinderen te vertellen dat je kanker hebt. Het blijft zwaar maar het wordt behapbaard­er want er zijn middelen om dat met een kind te bespreken. Een onco-psychologe geeft in het boek goeie raad over welke woorden je kan gebruiken. Er bestaat ook een boekje waarin de ziekte eenvoudig wordt uitgelegd voor kinderen. Haaruitval betekent niet dat mama dood gaat, het betekent dat de medicijnen werken.”

Dit weekend zit u in ons livecenter op de eerste rij voor enkele beslissend­e duels in de eindronde. Zaterdagav­ond (20u) zenden we Sp. Hasselt - Ninove met videobeeld­en uit op onze website. In de provincial­e voetbalree­ksen kennen we zondag drie promovendi: één in tweede, en twee in derde provincial­e. Ook deze duels kan u in ons livecenter volgen. Volg de ontknoping op de voet op www.hbvl.be.

 ?? © RL ?? Marleen Finoulst: “België zit in de top van landen waar de meeste borstkanke­rs voorkomen.
© RL Marleen Finoulst: “België zit in de top van landen waar de meeste borstkanke­rs voorkomen.
 ?? © RAYMOND LEMMENS ?? Arts en journalist Marleen Finoulst.
© RAYMOND LEMMENS Arts en journalist Marleen Finoulst.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium