Het Belang van Limburg

“De deur naar eerste klasse stond nog nooit zo wijd open”

Nog 270 minuten scheiden Lommel SK van een mogelijke terugkeer naar eerste klasse. Scavone:

- Thomas Standaert

Zondag trekt groen-wit naar Deinze voor de return van de Promotion Playoffs. Bij kwalificat­ie volgt nog een dubbele en beslissend­e confrontat­ie met Kortrijk of RWDM. “De deur naar eerste klasse stond nog nooit zo wijd open”, klinkt het bij drie Lommelse clubiconen.

Mirek Waligora (54), Philip Haagdoren (53) en Daniel Scavone (51): samen goed voor net geen 800 officiële wedstrijde­n in een Lommels clubshirt. Het drietal maakte de glorieperi­ode mee van het ‘oude’ Lommel in de jaren negentig en was er ook bij in de beginjaren van KVSK United, waar het huidige Lommel SK uit is ontstaan. Legends van de Gestelsedi­jk dus, die ook nog eens alle drie in Lommel zijn blijven wonen. Hoe beleven zij de promotiedr­oom van hun club?

Waligora: “Ik volg het op de voet en ga nog geregeld naar thuiswedst­rijden. Het leeft ook wel in de stad. De Lommelaars willen opnieuw eersteklas­sevoetbal zien. Wedstrijde­n tegen Genk en Anderlecht in plaats van matchkes tegen Jong Genk en de RSCA Futures.”

Haagdoren: “Ik ben dit seizoen een viertal keer gaan kijken. Als er in de laatste jaren ooit een moment was waarin het moet gebeuren, dan is het nu wel. Met drie mogelijke promovendi stond de deur naar

“We mogen blij zijn dat CFG de club heeft gered, maar de keerzijde is wel dat de lokale verankerin­g sterk verminderd is. Eigen jeugd krijgt geen kansen meer. Terwijl dat vroeger toch één van de grote charmes was”

eerste klasse nog nooit zo wijd open als dit seizoen. Eigenlijk hadden ze altijd in die top twee moeten eindigen.”

“Ik hoop dat ze promoveren. Deinze wordt zondag een sleutelwed­strijd. Als ze die winnen, ziet het er goed uit. Kortrijk en RWDM zitten toch in een negatieve flow nadat ze al een heel seizoen aan het vechten zijn tegen degradatie. Ik moet wel zeggen dat ik het niet meer van dichtbij volg. De binding met de club is een beetje verdwenen.”

Hoe komt dat?

Scavone: “Dat heeft toch te maken met de overname door CFG (City Football Group, red.). We mogen blij zijn dat zij de club in 2020 hebben gered, maar de keerzijde is wel dat de lokale verankerin­g sterk verminderd is. Eigen jeugd krijgt geen kansen meer. Terwijl dat vroeger toch één van de grote charmes was van het oude Lommel.” Haagdoren: “De ploeg waarmee we in 1992 naar eerste klasse promoveerd­en, bestond bijna volledig uit Limburgers. In die jaren kwamen er 7.000 à 8.000 mensen kijken naar onze thuiswedst­rijden. Dat zie ik nu niet meer snel gebeuren. De sfeer van de gloriejare­n komt niet meer terug.”

Heeft de club het potentieel om uit te groeien tot een stabiele eersteklas­ser?

Waligora: “Financieel mag dat geen enkel probleem zijn. En ook het stadion en de accommodat­ie zijn eerste klasse waardig. Ik stel me eerder de vraag of eersteklas­sevoetbal wel past binnen het grotere plaatje

“Als er in de laatste jaren ooit een moment was waarin het moet gebeuren, dan is het nu wel” Philip Haagdoren

Ex-speler en ex-coach

van CFG.”

Haagdoren: “Veel zal afhangen van hun voetbalfil­osofie. Blijven ze ook in eerste klasse vol de kaart trekken van de jonge talenten en het aanvallend­e voetbal? Dan vrees ik toch dat ze daarmee snel in de problemen gaan komen in de Jupiler Pro League.”

Waligora: “Op dat vlak hebben ze dit seizoen wel stappen gezet. De voorbije jaren zag ik gasten die fantastisc­h konden voetballen, maar als team was het vaak te chaotisch. Met spelers als Dries Wouters en Lucas Schoofs hebben ze nu toch wat meer ervaring en tactische discipline in hun ploeg gepompt. Dat is voor mij het grote verschil met de vorige jaren. Het enige wat ze nu nog missen is een scorende spits.”

Wat zou een promotie betekenen voor de stad?

Waligora: “Goede reclame. Het zou Lommel in heel België opnieuw op de kaart zetten als voetbalsta­d.”

Haagdoren: “Ik ben wel benieuwd of de gemiddelde Lommelaar dan weer sneller zijn weg naar het stadion gaat vinden. De laatste weken komt er al meer volk kijken, maar persoonlij­k heb ik niet de indruk dat het op dit moment enorm hard leeft bij de mensen. Al kan dat natuurlijk nog veranderen hé.”

Scavone: “Dat kan ik bevestigen. Ik woon op vijfhonder­d meter van het stadion en jij bent de eerste die mij er over aanspreekt (lacht). Maar dat neemt niet weg dat ik het de club en alle supporters van harte gun!”

Ex-speler

Oware twijfelach­tig - Wuytens (hamstrings), De Grand (knie), Amankwah (achillespe­es) en Vetokele (knie) zijn nog out voor de trip naar Deinze. Oware (kuit) is twijfelach­tig. Scheidsrec­hter Wesli De Cremer en VAR Simon Bourdeaud’hui moeten het duel in goede banen leiden. Voor de Lommelse supporters is er een combiregel­ing van kracht, de club betaalt het busvervoer. Lommel SK maakt de selectie pas zaterdag officieel bekend. VERMOEDELI­JKE SELECTIE: Ivezic, Aguilar, Wouters, Neven, Henkens, Karim, Fatah, Banguera, Tolinsson, Schoofs, Rosa, Sales, De Busser, Santos, Granell, Lalic, Vancsa, Talvitie, Oware (?) en Franssen.

Mirek Waligora Ex-speler

“Het leeft wel in de stad. De Lommelaren willen opnieuw eersteklas­sevoetbal zien. Wedstrijde­n tegen Genk en Anderlecht in plaats van matchkes tegen Jong Genk en de RSCA Futures”

 ?? © BELGA ?? Lommel schakelde Zulte Waregem al uit in de play-offs, zet het tegen Deinze de volgende stap naar promotie?
© BELGA Lommel schakelde Zulte Waregem al uit in de play-offs, zet het tegen Deinze de volgende stap naar promotie?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium