Het Belang van Limburg

“Voor gezellighe­id en liefde voor de sport”

Tientallen paardentra­ilers streken de afgelopen dagen neer in de tuinen van de familie Postelmans voor het openingswe­ekend van Jumping Lummen. Door het mooie weer heerst er een sfeer zoals in de gloriedage­n. Zondag is er met de Grand Prix Henders en Hazel

- Gunter Schoofs

De weergoden zijn de familie Postelmans dit weekend gunstig gezind. De voorbije dagen heerste er al een gezellige drukte in de tuinen van organisato­r Peter, die net als vorig jaar een tweesterre­njumping in mekaar bokste en daar vooral hulp voor krijgt van vriendin Inge Pieck en dochters Messina (49) en Liesbeth (39). “Het weer mag eens meezitten”, knipogen Peter en Inge. “Een week geleden regende het nog pijpenstel­en. Onze pistes en stallen kunnen dat intussen wel hebben. Maar qua parkings hebben we toch weer wat moeten reorganise­ren.”

Peter zelf benadrukt dit jaar de hulp van de dochters. “Omdat zij gewoon een pak werk verrichten. Op Hemelvaart­sdag kwamen hier 400 paarden toe. Die moeten allemaal hun plek krijgen. Daar komt heel wat bij kijken. Messina en Liesbeth leiden dat uitstekend. En Inge is er voor de administra­tie. Zij zorgt dat het gros van het papierwerk in orde is. En tegelijker­tijd komt ze zelf trouwens in vijf proeven aan de start.”

Messina, de oudste dochter, is de levenspart­ner van Wesley Theunis, de vaste verzorger van Wout Van Aert. “Wesley is momenteel aan de slag in de Giro. Hij werkt al jaren fulltime in de wielrenner­ij, terwijl ik in het dagelijkse leven vast op de manege actief ben in Lummen”, aldus Messina. “Wesley keert pas binnen twee weken terug uit Italië. Ikzelf kan me nu helemaal op de jumping toeleggen. Al lagen we de voorbije weken ’s nachts vaak wakker als we het buiten hoorden regenen. Gelukkig hebben we dit weekend eindelijk het perfecte weer.”

Geen vijf sterren, wel weer verfijnder

Terugkeren naar een vijfsterre­njumping zoals in de topdagen, Peter Postelmans lijkt het idee niet helemaal te laten varen. Al houdt hij voorlopig de boot toch af. “Omdat dat gewoon heel moeilijk geworden is in België. Tenzij je de juiste sponsors vindt.”

“Toch is de hele organisati­e terug net iets verfijnder dan vorig jaar”, merkt Liesbeth terecht op. “Alles is mooier afgewerkt. De grote tent van weleer is terug, de simpele details zoals fraaiere omheininge­n maken het allemaal iets netter. Het geheel mag gezien worden.”

“De sportieve hoogtepunt­en staan zondag en op Pinksterma­andag gepland”, zegt Peter. “Dan is er telkens de Grand Prix Henders en Hazel. Topruiters als Pieter Devos, ex-wereldkamp­ioen Philippe Le Jeune, Dirk Demeersman, Wilm Vermeir, Niels Bruynseels en Koen Vereecke komen in actie. Ook zaterdag verwachten we al veel animo als de balken op 1 meter 45 gelegd worden.”

“We blijven intussen verder inzetten op die gezellighe­id. In de twee weekends wordt er ook telkens op vrijdag en zaterdag terug gefuifd”, weet Messina. “Iedereen

kan bovendien een kijkje komen nemen tijdens alle wedstrijdd­agen. De jumping is immers gratis toegankeli­jk.”

Break-even

“We willen net als vorig jaar break-even draaien”, vertelt Postelmans. “Dat blijft de uitdaging. Mensen die denk ik dat geld verdien aan Jumping Lummen, hebben het mis. Wie beweert dat dat kan, mag het proberen. Daarvoor doen we dit ook niet. Het blijft vooral voor de gezellighe­id en liefde van de sport.”

“Dit weekend komen er 409 paarden aan de start. Tijdens het Pinksterwe­ekend worden er dat iets meer dan 500. (Lacht) Ik heb vorig jaar beweerd dat ik niet meer over die 500 zou gaan. Mis dus.”

Ook Inge, Liesbeth en Messina weten dus ook nog wat doen de volgende dagen en weken. “Maar Messina is zelfs de allerbeste groom die ik ken”, besluit Inge. “Samen hebben we de touwtjes stevig in handen.”

 ?? © KAREL HEMERIJCKX ?? Peter Postelmans met vriendin Inge en dochters Messina en Liesbeth.
© KAREL HEMERIJCKX Peter Postelmans met vriendin Inge en dochters Messina en Liesbeth.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium