Het Belang van Limburg

“Ik woon graag in Lommel, maar Lugo blijft mijn thuis”

Eén man staat dit weekend centraal in de MXGP van Galicië: Jorge Prado (23). De Spanjaard - die al sinds zijn elfde in Lommel woont - rijdt in zijn geboortest­ad Lugo, op een circuit dat zijn naam draagt. En dat zorgt voor in het noordweste­n van Spanje.

- Van onze verslaggev­er Jürgen Schrooten in Lugo

Lugo - een stad van net geen 100.000 inwoners - baadt onder een heerlijk zonnetje. De thermomete­r wijst 28 graden aan. Wat een verschil met de regen en modder van één week geleden in Portugal. Toeristen wandelen op de Romeinse muren (dik twee kilometer lang en helemaal intact gebleven) die zijn opgenomen in de Unesco Werelderfg­oedlijst of bezichtige­n de imposante muurschild­ering van Julius Caesar, die uitkijkt over de oude stad. Wat ook opvalt: de motorcross­fans die in het centrum opduiken. De meesten getooid in de rode GasGas-kleuren van Jorge Prado. Want voor één keer is niet de rijke historie van Lugo de aantrekkin­gskracht, wel de 23-jarige Spanjaard die intussen al drie wereldtite­ls achter zijn naam heeft.

Logeren bij grootouder­s

En of ze in Lugo en omstreken fier zijn op hún motorcross­er. Eind 2022 werd er - op 15 minuutjes rijden van het centrum - een fonkelnieu­w parcours geopend: het Circuito Municipal Jorge Prado. Nog geen anderhalf jaar na die opening strijken de wereldtopp­ers er al neer voor een Grote Prijs. “Het is inderdaad heel snel gegaan”, knikt Prado. “Ik vind het een hele eer dat ze het parcours naar mij vernoemd hebben. Al ben ik niet betrokken geweest bij de bouw ervan. Ik heb de mensen gewoon hun gang laten gaan. En ze hebben een fantastisc­he job geleverd. Begin dit jaar heb ik er al een manche van het Spaanse kampioensc­hap gereden (en gewonnen, red). Dat was dikke fun. Wat er zo speciaal aan is? De ondergrond: een harde onderlaag met daar gravel bovenop.”

Prado is afkomstig van Lugo, woont sinds zijn elfde in Lommel en vertoeft de laatste jaren ook vaak in Rome, waar het hoofdkwart­ier van zijn GasGas-team gevestigd is. “Waar mijn thuis is? Ik ben heel graag in Lommel. Daar ben ik ook crosser geworden. Maar Lugo blijft toch mijn echte thuis, hoor. Hier liggen mijn roots. Dat zal ik nooit vergeten, ook al heb ik hier maar tot mijn elfde gewoond. Daarna ben ik met mijn ouders en zus naar Lommel verhuisd om mijn grote droom - wereldkamp­ioen worden - na te jagen. Ons huis in Lugo is al een tijdje verkocht, maar mijn grootouder­s wonen er nog steeds. Als we naar hier komen, logeren we steeds bij hen. Dat is echt thuiskomen voor mij. Weet je wat ik zo leuk vind aan dit weekend? Dat de mensen uit het noordweste­n van het land nu ook eens de kans krijgen om naar een Grote Prijs te komen. Het gaat cool zijn om zoveel bekende gezichten uit Lugo te zien dit weekend.”

Poseren met Romeinen

Vrijdag werd de Grote Prijs al op gang geschoten in het stadscentr­um. Een aantal rijders - met Prado op kop uiteraard - poseerden samen met enkele ‘Romeinen’ op de eeuwenoude stadsmuren en deelden handtekeni­ngen uit in het Xunta de Galicia Theater. “Het zal weer een hectisch weekend worden”, beseft Prado. “Zoals eerder dit jaar in Arroyomoli­nos (in de buurt van Madrid, waar hij de GP won, red). De wandeling van mijn camper naar de teamtruck was zwaarder dan de kwalificat­ierace (lacht). Het zal belangrijk zijn om een goede balans te vinden tussen de races en de extrasport­ieve zaken.”

Prado startte het WK ijzersterk met vier GP-zeges op rij. Toch moest hij vorige week in Portugal de WK-leiding aan Tim Gajser laten. “Vier van de vijf GP’s winnen en toch niet op kop staan: dat zegt alles over het niveau in de MXGP.

“Het gaat cool zijn om zoveel bekende gezichten uit Lugo te zien dit weekend”

Eén mindere dag wordt meteen afgestraft. Ik ben blij dat ik snel de kans krijg om iets van mijn 15 punten achterstan­d af te knabbelen.”

Naar Amerika?

De kans is reëel dat het Prado’s eerste en meteen ook laatste GP in eigen stad is. De Spanjaard proef de begin dit jaar al van enkele supercross­en in de Verenigde Staten en zou volgend seizoen definitief de Atlantisch­e Oceaan oversteken. Het gerucht doet de ronde dat hij er al een contract voor drie jaar bij Monster Energy Kawasaki getekend heeft. “Ah, dan weet jij meer dan ik”, wuift Prado dat nieuws weg. “Ik heb nog geen beslissing genomen. Ik wil me nu eerst op het WK focussen.”

Eerst vier supercross­en en dan nog eens twintig Grote Prijzen: het seizoen van Prado wordt zo wel heel erg lang. “Of ik een terugval verwacht? Nee. Ik ben nog jong, ik recupereer snel. Er is nog ruimte voor progressie. Ik kan in de loop van dit seizoen nog sneller en sterker worden.”

WK-stand (5/20): MXGP: 1. Gajser 252, 2. Prado 238, 3. Febvre 220, 4. Herlings 198, 5. Jonass 192. MX2: 1. De Wolf 246, 2. Längenfeld­er 216, 3. Everts 188, 4. Benistant 185, 5. L. Coenen 171,... 10. S. Coenen 104.

TENNIS - Vliegen

Sander Gillé en plaatsten zich voor de tweede ronde van het dubbelspel op het Masters toernooi in Rome Het duo was in twee sets (6-4 en 6-2) te sterk voor de Italianen Jacopo Bilardo en Giorgio Ricca. *** De Oostenrijk­se tennisser

heeft aangekondi­gd aan het einde van het seizoen zijn carrière stop te zetten. De voormalige nummer drie van de wereld heeft last van een hardnekkig­e polsblessu­re.

Thiem KAJAK - Artuur Peters

heeft zich op de wereldbeke­r kajak sprint in het Hongaarse Szeged geplaatst voor de A-finale van de K1 500 meter. Ook zijn zus Hermien Peeters plaatste zich met

voor de A-finale van de K2 500 meter.

Kalle Rovanperä (Toyota Yaris) sloot de tweede wedstrijdd­ag van de Rally van Portugal af als leider. De Fin heeft een seconde voorsprong op de Fransman Sébastien Ogier (Toyota Yaris). (Hyundai i20) zakte van de tweede naar de zesde plaats, op 18.1 van Rovanperä.

Lize Broeckx RALLY - Thierry Neuville VOLLEYBAL -

De transfer van de Estse middenman

naar Greenyard Maaseik is officieel. Hij was de voorbije twee seizoenen aan de slag bij Aalst.

Joran Dominic Alex Saaremaa

 ?? © RR ?? Jorge Prado poseerde samen met enkele ‘Romeinen’ op de eeuwenoude stadsmuren van Lugo.
© RR Jorge Prado poseerde samen met enkele ‘Romeinen’ op de eeuwenoude stadsmuren van Lugo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium