Het Belang van Limburg

Pogacar lijkt Giro nu al beslist te hebben en dan volgt zaterdag pas eerste echte bergrit

-

De droom om Giro en Tour te winnen, kwam in Perugia weer een stapje dichter voor Tadej Pogacar. Naast de concurrent­en voor eindwinst blies hij in het slot van de tijdrit ook Filippo Ganna weg, waardoor hij zaterdag in een zetel de eerste echte bergetappe tegemoet gaat.

Aan het tweede tussenpunt was Pogacar nog 47 seconden trager dan Ganna. Zo’n 12 minuten en een klim van iets meer dan 6 km later bolde hij 17 tellen sneller over de streep. De laatste 6,6 km legde hij in 12 minuten en 14 seconden af. Dat is aan een gemiddelde snelheid van 32,4 km/u en dat met onderweg stijgingsp­ercentages tot 16 (!) procent.

Uit de lucht komt die knalpresta­tie niet vallen. Bij UAE hebben ze de tijdritcap­aciteiten van Pogacar deze winter een upgrade gegeven. “Een nieuwe tijdritfie­ts en een andere positie”, vertelt de Sloveen. “Meer details geef ik niet prijs, want dan gaat iedereen ons nabootsen. (lacht)”

Met de klap ligt de Giro op zijn gat. Want na amper een week zet Pogacar iedereen op meer dan twee en een halve minuut. En dan moet de eerste noemenswaa­rdige klim nog komen. Zaterdag, in Prati di Tivo, dreigt de Giro al helemaal ingeblikt te zijn. Met de slotklim van 14,5 km aan een gemiddeld stijgingsp­ercentage van 7 procent, komt Pogacar pas echt op ‘zijn’ terrein.

Cian Uijtdebroe­ks eindigde 20ste op 2’55” van Pogacar. Een degelijke prestatie, ook al verloor hij de trui van beste jongere aan Plapp. In de stand staat onze landgenoot zevende op 3’50” van de Sloveen. “Dat ik de witte trui verlies, is zeker geen ramp. Het doel was om niet te veel achterstan­d op te lopen en dat is gelukt. Zeker op deze afstand, een uur tijdrijden, is dit een vooruitgan­g tegenover vorig seizoen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium