Het Belang van Limburg

Glaasje op? Dan mag je geen… petanque spelen

Petanque en alcohol gingen jarenlang samen maar sinds maart worden spelers gecontrole­erd. Wie een glaasje op heeft, moet de petanqueba­l laten liggen. Maar wat vinden de Limburgse spelers hiervan? “Vroeger moesten we de spelers aan de bar wegslaan, Dat is

- Giulia Luyckx

U ziet het romantisch­e beeld, dat u vast herkent van een reis naar Zuid-Frankrijk, al voor u: een groepje petanque-spelers dat onder een rij platanen een balletje gooit en aan een glaasje pastis nipt. Maar dat kan niet langer. Toch niet in België, waar de nultoleran­tie gehanteerd wordt (in Frankrijk is 0,5 promille de limiet). Er geldt bij ons al langer een algemeen alcoholver­bod tijdens officiële kampioensc­happen, maar sinds maart worden er nu ook controles uitgevoerd.

Gebroken neus

Aanleiding was een incident tijdens het BK vorig jaar. Toen werd een scheidsrec­hter aangevalle­n, hij werd geraakt aan het hoofd en was een week werkonbekw­aam. In Limburg zijn er weinig conf licten geweest tot nu toe.

“Ik heb in al mijn jaren nooit grote problemen ervaren met alcoholgeb­ruik”, weet Eugène Beckers, speler van Pelter PC. “Ik stond dus versteld dat het verboden werd. Eén keer heb ik een conf lict meegemaakt en dat was in de jaren 90 in Luik. Ik was toen voorzitter van PFV Limburg. Een aantal jongens van de club was gezellig een pintje aan het drinken, tot het plots uit de hand liep en er eentje met een gebroken neus naar huis moest. Verder heb ik nooit een ontaarde ruzie meegemaakt en ik heb al in verschille­nde landen gespeeld.”

Alcoholtes­ten

Een petanqueba­l weegt ongeveer 700 tot 800 gram. Een zware ‘kogel’ dus, als hij verkeerd gebruikt wordt. Bij de Vlaamse petanquefe­deratie wil men het niet zover laten komen. Dus hebben 25 leden van de federatie een opleiding gevolgd om gehomologe­erde alcoholtes­ten te kunnen laten doorgaan. Intussen zijn er al enkele honderden afgenomen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, staat gedetaille­erd neergeschr­even. Zowel bij de heren als bij de dames worden per gespeelde ronde twee spelers geloot die op het secretaria­at moeten ‘blazen’. Tijdens de voorbije twintig kampioensc­happen was er maar een speler met een positieve controle.

“Vroeger moesten we de spelers aan de bar wegslaan. Dat is nu niet meer zo”

Gunther Vanden Eynde, directeur van Petanque Federatie Vlaanderen Limburg, vindt de controles een goede zaak. “Vroeger moesten we de spelers aan de bar wegslaan”, zegt Gunther Vanden Eynde. “Dat is nu niet meer zo.”

Minder conflicten

De provincial­e kampioensc­happen zijn intussen achter de rug. Deze verliepen vlot, volgens Vanden Eynde. “De wedstrijde­n verliepen soepel en snel, werden tijdig afgerond en er ontstonden minder conflicten. Er is duidelijk een positief effect te zien.”

Al is er ook gemor bij sommige spelers. En vrezen clubs dat het alcoholver­bod zal zorgen voor lagere opbrengste­n in de kantine. “Nadat de organisere­nde clubs van de kampioensc­happen dit nieuws te horen kregen, maakten zij zich inderdaad zorgen over de kassa”, vervolgt Vanden Eynde. “Door de nultoleran­tie worden er nu meer alcoholvri­je dranken genuttigd en dat slaat erg aan.”

Eugène Beckers (Pelter PC) ziet het anders. Volgens hem kan een glaasje geen kwaad. “De kantines van de clubs moeten het net hebben van de drank. Ik geloof niet dat er misbruik wordt gemaakt van alcohol, dus waarom die controles?”

Gezellige sport

Nu is het vooral uitkijken naar het Vlaams kampioensc­hap triplet (team van 3) op 19 mei in Pelt en het Belgisch kampioensc­hap doublet (team van 2) op de terreinen van PC Kelchteren in Houthalen-Helchteren.

De eerste grondige evaluatie volgt na het zomerseizo­en. Dan zal duidelijk worden wat de echte

“Ik geloof niet dat er misbruik wordt gemaakt van alcohol, dus waarom die controle” Eugène Beckers

Pelter PC

effecten zijn van de controles en of er toch versoepeli­ngen zullen komen. “Veel Limburgse spelers willen net gecontrole­erd worden”, weet Gunther Vanden Eynde, directeur van Petanque Federatie Vlaanderen Limburg. “Wie negatief blaast, krijgt een doelkogelt­je, het kleinste balletje dat als doel gebruikt wordt, als beloning. Zo kan petanque een gezellige sport worden, ook zonder alcohol.”

Directeur van Petanque Federatie Vlaanderen Limburg

 ?? ?? Er geldt bij ons al langer een algemeen alcoholver­bod tijdens officiële petanque-kampioensc­happen, maar sinds maart worden er nu ook controles uitgevoerd.
© ANP / LIESBETH GOVERS - VAN DER WAL RR
Er geldt bij ons al langer een algemeen alcoholver­bod tijdens officiële petanque-kampioensc­happen, maar sinds maart worden er nu ook controles uitgevoerd. © ANP / LIESBETH GOVERS - VAN DER WAL RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium