Het Belang van Limburg

Thibau Nys pakt ritzege en leiderstru­i in Hongarije

Thibau Nys (21) won vrijdag de koninginne­netappe in de Ronde van Hongarije. De jonge Belg van Lidl-Trek demarreerd­e op de oplopende finishstro­ok en gaf de concurrent­ie het nakijken. Voor Nys is het zijn tweede zege dit seizoen.

-

De derde etappe in Hongarije finishte bovenop Kekesteto, de hoogste beklimming van het land. Lidl-Trek zette op die twaalf kilometers­lange slotklim een trein op voor Nys. De Brabander was vorig jaar al als tweede geëindigd in een bergrit in Hongarije en bewees enkele weken geleden zijn prima vorm met winst op een aankomst bergop in de Ronde van Romandië, de koers waar hij aan zijn wegseizoen was begonnen.

Duits kampioen Emanuel Buchmann stak met een aanval in de laatste twee kilometer nadrukkeli­jk de hand uit naar de ritzege, maar viel toch stil in de steile laatste hectometer­s. Daar sprintte Nys op indrukwekk­ende wijze over Buchmann. De Italiaan Diego Ulissi werd nog tweede. Een andere Belg, Harm Vanhoucke, finishte als zesde op elf seconden.

In het algemene klassement heeft Nys vier seconden voorsprong op Ulissi en zes op Buchmann.

De Ronde van Hongarije duurt nog tot en met zondag. Zowel zaterdag als zondag ligt de f inish bovenop een helling.

Laatste punch

“Het is ongeloofli­jk. Ik wou mij vooral richten op de ritten dit weekend”, reageerde Nys. “Nu wilden we enkel de benen testen en zien waar we konden eindigen. Ik wist niet goed hoe ik moest reageren na de eerste twee makkelijke ritten. De benen voelden wat lui aan, maar de ploeg heeft het fantastisc­h gedaan.”

Nys kwam achteraf vooral met compliment­en voor teamgenoot Vacek. “Mathias was onwaarschi­jnlijk sterk. En op het einde vond ik nog de benen om het af te maken. Ik moest geduldig zijn. De laatste vijf honderd meter waren erg steil en dus wist ik dat ik iets moest overhouden voor de laatste punch. Het leek er even op dat we Buchmann niet meer zouden inlopen, maar ik gaf alles en ik kwam nog terug. Toen wist ik dat ik zou winnen.”

 ?? © EPA-EFE ?? Thibau Nys.
© EPA-EFE Thibau Nys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium