Het Belang van Limburg

Pakt Sint-Truiden na beker nu ook titel op veld van Hubo Handbal?

Sint-Truiden kan zaterdag voor het tweede jaar op rij de dubbel pakken. Maar dan moeten de Truienaren net zoals in de bekerfinal­e voorbij Hubo Handbal. “In die finale hadden we het best moeilijk”, herinnert Mirthe Boiten zich nog.

- Ivo Kwanten

Boiten maakt in haar eerste seizoen bij Sint-Truiden meteen kans op de dubbel.

In de play-offs legden de Truiense dames een vlekkeloos parcours af. Acht overwinnin­gen uit evenveel wedstrijde­n. “Drie punten meer dan Eupen”, weet Boiten. “De topper tussen Sint-Truiden en Eupen op de laatste speeldag wordt misschien louter een prestigedu­el. Maar laat ons niet vooruitlop­en. Eerst zaterdag nog winnen. In de bekerfinal­e hadden we het best moeilijk tegen de fusieploeg. De 28-26-zege was zwaar bevochten. Finalestre­ss zeker? Ik hoop dat die straks achterwege blijft.”

Olympische Spelen

De 22-jarige opbouwspee­lster speelde de afgelopen vijf seizoenen voor het Nederlands­e Vlug en Lenig Geleen. “Bij de A-jeugd en de dames 2 om precies te zijn”, aldus Boiten. “En af en toe mocht ik invallen bij de dames 1 in de eredivisie.”

Het vrouwenhan­dbal in Nederland behoort tot de wereldtop. Oranje werd één keer wereldkamp­ioen en is vaste klant bij Europese kampioensc­happen en Olympische Spelen. Kan SintTruide­n overleven in die Nederlands­e eredivisie?

Boiten: “De beste speelsters spelen niet in de Nederlands­e competitie maar zijn actief in de beste Europese competitie­s. Maar dat neemt niet weg dat de Nederlands­e eredivisie een f link stuk sterker is dan de Belgische eerste klasse. Met een Sint-Truiden op zijn sterkst kunnen we overleven in die competitie maar een hoofdrol in het titeldebat is daar niet aan ons besteed.”

Topwedstri­jden

Vorige week werd de competitie afgesloten met een echte finale. Sint-Truiden bleek in een best of 3 te sterk voor Eupen. Dit seizoen werd die finale van de kalender gehaald. “Het vrouwenhan­dbal in België heeft nood aan topwedstri­jden”, weet Mirthe Boiten. “In dat opzicht dus jammer dat de mooiste wedstrijde­n van het seizoen verdwijnen. Maar het is ook zo dat de ploeg die na 18 competitie­wedstrijde­n en 10 matchen in de play-offs op de eerste plaats staat, de terechte kampioen is.”

Contractve­rlenging

Boiten verdedigt ook volgend seizoen de kleuren van Sint-Truiden. “De kern blijft nagenoeg samen”, aldus Mirthe. “Ik blik tevreden terug op mijn eerste seizoen in België. De aanpassing was best moeilijk. Waar in Nederland bijvoorbee­ld snelheid van uitvoering cruciaal is, worden in België andere accenten gelegd. Hier is het fysieke belangrijk.

Maar ik heb mijn draai gevonden en kan mijn stempel drukken.”

→ Hubo Handbal - Sint-Truiden (play-offs vrouwen eerste nationale): zaterdag 18.00 uur

 ?? © BART BORGERHOFF ?? Mirte Boiten kan zaterdag met Sint-Truiden de dubbel pakken.
© BART BORGERHOFF Mirte Boiten kan zaterdag met Sint-Truiden de dubbel pakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium