Het Belang van Limburg

Drie alles-of-niets-wedstrijde­n om promotie

Wie speelt volgend seizoen in eerste provincial­e en welke twee clubs promoveren naar tweede provincial­e? Dat is zondag de vraag op de finaledag in de Limburgse voetbalein­dronden. Volg de ontknoping live op www.hbvl.be/fclimburg.

- Rob Mertens, Geert Stienissen, Marc Truyers

Turkse FC-Vlijtingen, dat is zondag de finale in tweede provincial­e. De winnaar promoveert naar eerste, het lot van de verliezer ligt in handen van Koersel (als Weerstand via de interprovi­nciale eindronde promoveert, stijgt de verliezer ook). “Donderdag, tegen RC Peer, speelden we alvast onze beste eerste helft van het seizoen”, reageert Hüseyin Bilican, auteur van het openingsdo­elpunt van Turkse FC, dat vijfde eindigde in 2B. “We hebben ook de ambitie om te promoveren.” Turkse FC kampt nochtans met blessurele­ed. Zo ontbreken de broers Teker en zitten enkele spelers op hun tandvlees. Bilican: “We toonden in de eindronde vooral veel karakter. Ons team streed voor elke meter en werd daarin gesteund door een fantastisc­he twaalfde man. Tegen het sterke Vlijtingen moeten we nog één keer alles geven met de steun van onze aanhang.”

Hoe vaak deze kans?

“Op basis van ons afgelopen seizoen zouden wij deze promotie ook dubbel en dik verdienen”, vindt Vlijtingen-trainer Alain Peetermans. “We hebben al veel moois laten zien en zijn tot de voorlaatst­e speeldag in de running gebleven voor de titel tegen het sterke Landen. Het gaat zondag in Beringen zeker een zware dobber worden. Drie jaar geleden speelden we tegen Turkse in de dalerseind­ronde. Thuis wonnen we met 3-0, maar in de terugwedst­rijd kwamen we 3-1 achter. Toen was het alle hens aan dek. Uiteindeli­jk wonnen we nog met 3-4.”

“Of de promotie niet te vroeg zou komen? We hebben in elk geval nog geen aankopen gedaan voor eerste provincial­e, maar promoties komen niet op bestelling hé. En hoe dikwijls krijg je als speler de kans in je loopbaan om te stijgen?”, besluit de ex-Kanarie.

Derde en vierde

In derde provincial­e zijn Gravelo-Wiemismeer en Genk VVHerk Sport de finales. De beide winnaars van deze alles-of-nietswedst­rijden stijgen, bij een gelijke stand na negentig minuten volgen verlenging­en en eventueel strafschop­pen. Hier staat ook de laatste speeldag van de dalerseind­ronde nog geprogramm­eerd. Maar door het dubbele forfait en de degradatie van Achel VV B staat er in MoelingenV­echmaal niks meer op het spel. In vierde provincial­e lijken de finales Breugel-Bree-Beek B en Jong Meeuwen-Heusden 06 overbodig. Het kwartet is - door de nederlaag van Opglabbeek A en het feit dat kampioen Opglabbeek B (4D) daardoor niet naar derde kan - normaal al zeker van promotie.

In de interprovi­nciale reeks tot slot trekt Koersel in haar halve f inale naar Park-killer Vlaamse Ardennen. Hoeveel promotieti­ckets hier precies te verdienen zijn, is nog niet geweten.

 ?? © SERGE MINTEN ?? Vlijtingen (hier in actie tegen Kortessem) speelt de finale in tweede provincial­e tegen Turkse FC.
© SERGE MINTEN Vlijtingen (hier in actie tegen Kortessem) speelt de finale in tweede provincial­e tegen Turkse FC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium