Het Belang van Limburg

Eindigt THES in de top vijf?

-

Eindigt THES Sport in de top vijf van eerste nationale? Dat is zaterdagav­ond - na de knappe dertien op vijftien de inzet van de slotmatch van de competitie tegen Lokeren-Temse. “We willen de kers op de taart zetten”, zegt coach Johan Lauryssen.

“Ik ben hier in de winterstop trainer geworden en dat is - laat ons eerlijk zijn - niet helemaal zonder slag of stoot verlopen, met onder andere zware verliezen tegen Tienen en Dessel”, aldus Laureyssen. “Maar het bestuur, de trainersst­af en de spelersgro­ep zijn rustig gebleven en hard blijven werken. Het geloof en vertrouwen zijn er altijd geweest en dat heeft gemaakt dat we staan waar we nu staan. Als we zelf winnen tegen Lokeren-Temse en Hoogstrate­n struikelt tegen Antwerp U23, dan eindigen we het seizoen zelfs als vijfde. Dat zou een geweldige beloning zijn voor de hele club en haar supporters. Maar ook met een zesde plaats zal ik iedereen felicitere­n voor het geleverde werk.”

Lauryssen kijkt alvast met een heel positief gevoel vooruit naar volgend seizoen. “De transfers die we gerealisee­rd hebben, vind ik stuk voor stuk voltreffer­s. Ze voldoen ook allemaal aan het profiel dat we voor ogen hebben: niet te ver wonen, een goeie kop erop en openstaan voor het familiale dat deze club uitademt. Door het vertrek van L. Vermijl en Symons moet er nog wel iéts bijkomen, maar we hebben al een competitie­ve kern en kunnen rustig de kat uit de boom kijken. Laat ons zeggen dat we compleet zijn voor volgend seizoen, op één detail na (lacht).”

Keulen, Van den Broeck, Bilgin, De Wit en Naqqadi zijn out. Liefst 150 supporters schuiven aan voor THES Culinair, na de wedstrijd trakteren de spelers de supporters op een vat.

THES:

DE KERN: Boets, Roekaerts, M. Vermijl, Vanaken, Hulsmans, Voca, Mele, Jeunen, Kerckhofs, Swinnen, L. Vermijl, Symons, Vanhaeren, Truyers, Van Genechten, Van Elsen, x, y. (kj)

VRIJDAG: Ol. Charleroi-Sint-Eloois-Winkel. ZATERDAG 20.00U: THES-Lokeren-Temse, Virton-OH Leuven U23, Gent U23-Cappellen, Knokke-Sp. Charleroi U23, Heist-Namen, Visé-La Louvière, Tienen-Dessel, Antwerp U23-Hoogstrate­n.

1. La Louvière 33 80; 2. Lokeren-Temse 33 70; 3. Knokke 33 53; 4. Sp. Charleroi U23 33 52; 5. Hoogstrate­n 33 49; 6. THES 33 48; 7. Heist 33 48;

8. Gent U23 33 48; 9. Ol. Charleroi 33 47; 10. St.-Eloois-Winkel 33 46; 11. Virton 33 45; 12. Tienen 33 44; 13. Dessel 33 41; 14. Namen 33 39; 15. Antwerp U23 33 37; 16. OH Leuven U23 33 29; 17. Visé 33 28; 18. Cappellen 33 18.

30 mei 1979 is een datum die in het geheugen gegrift staat van alle Hasseltse voetballie­fhebbers. Toen dwong Sporting Hasselt voor meer dan 16.000 fans de promotie af naar eerste klasse. In de reguliere competitie eindigde Hasselt vijfde, goed voor een plaats in de eindronde met AA Gent, Tongeren en Diest.

“De heenwedstr­ijd van de eindronde tegen Gent was een echte rollercoas­ter”, vertelt Fred Hermans, toenmalig doelman van Hasselt. “Na amper twee minuten kreeg ik al een rode kaart en moest Yves de Bellefroid in doel. Hij was nog maar een jaar of twintig

SC HASSELT VS GENT

en had nauwelijks ervaring, maar die dag pakte hij álles.” In de tweede helft kreeg ook Marc Billen rood, Hasselt speelde dus met twee man minder en toch bleef het 0-0.

De terugwedst­rijd moest dus gewonnen worden om de promotie naar eerste klasse te pakken. “Meer dan 16.000 fans kwamen ons die dag aanmoedige­n”, herinnert Hermans zich nog. “De moedige fans kropen tot hoog in de verlichtin­gspalen, omdat ze nergens anders een fatsoenlij­k zicht hadden. Er werd zelfs een extra tribune achter één van de doelen opgetrokke­n. Het was een echte heksenkete­l. We wonnen met 1-0, dankzij een strafschop

“De fans stroomden het veld op. Het was echt een overrompel­ing. In mijn meer dan tien jaar voor Hasselt zal de match tegen Gent voor altijd het hoogtepunt uit mijn carrière zijn”

van Jean Dachelet. De vreugdebom ontplofte met een nog nooit gehoorde intensitei­t. De fans stroomden het veld op. Het was echt een overrompel­ing. In mijn meer dan tien jaar voor Hasselt zal de match tegen Gent voor altijd het hoogtepunt uit mijn carrière zijn.”

Het seizoen in eerste klasse verliep niet zoals gehoopt. “Het werd een rampzalig jaar”, herinnert ex-doelman Fred Hermans zich nog. “Van een miraculeuz­e promotie naar een lijdensweg in eerste klasse. We hebben ons na de eindrondew­inst tegen Gent versterkt met veel spelers, grote namen ook zoals Peter Ressel en Horst Blankenbur­g. Die zijn we gaan halen na de wedstrijd tegen het Amerikaans­e Chicago

Ex-doelman SC Hasselt

SPORTING HASSELT - CHICAGO STINGS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium