Het Belang van Limburg

In de verlichtin­gspalen”

-

“Ik was toen een menneke van 21 jaar, dat in Kermt nog nooit voor meer dan 400 toeschouwe­rs had gespeeld. Plots stonden we daar voor 5.500 supporters te voetballen en wonnen we ook nog”

Stings.”

Chicago Stings was een Amerikaans­e voetbalclu­b, opgericht in 1975. Spelers als Horst Blankenbur­g, Dick Advocaat en Willem

Van Hanegem waren er allemaal actief. In 1979 kwamen de sterren naar Limburg om een galawedstr­ijd te spelen tegen Sporting Hasselt.

“Het was eigenlijk een wedstrijd om onze nieuwe tribune in te huldigen. Na de zware nederlaag op Waterschei zagen we in deze wedstrijd de kans om enkele nieuwe spelers te testen. Helaas zonder succes, want we verloren de wedstrijd met 0-2. Maar ook deze match was een unieke ervaring. Er waren zo’n 5.000 fans aanwezig, waaronder ook Amerikanen. Kan je je dat nu inbeelden dat er een voetbalclu­b uit Amerika een oefenmatch komt spelen in Hasselt?”

Kermt zorgde voor een primeur in het provincial­e voetbal door een competitie­wedstrijd op een ander terrein te laten spelen, net omdat er zoveel fans verwacht werden. De club moest wel tot een overeenkom­st komen met beide partijen, Heusden en Hasselt. “De accommodat­ie van Kermt kon maximum 1.500 toeschouwe­rs aan. Aangezien iedereen enorm veel volk verwachtte, was het niet veilig om de wedstrijd in Kermt door te laten gaan. Daarom werd toen beslist om naar Hasselt te verhuizen”, klinkt het bij de toenmalige rechtsacht­er Marc Indeherber­ge

“Het seizoen 2003-2004 met Ruytinx en Bresciani staat ook in mijn geheugen gegrift, maar toen trokken we enkel in de slotmatch een massa volk. Nu is elke thuismatch een volksverhu­is”

(50), die ook in de later vermelde wedstrijd tussen Kermt-Hasselt en Hoogstrate­n aan de aftrap stond.

“Ik was toen een menneke van 21 jaar, dat in Kermt nog nooit voor meer dan 400 toeschouwe­rs had gespeeld. Plots stonden we daar voor 5.500 supporters (een provinciaa­l record) te voetballen en wonnen we ook nog met 2-1. Een moment dat ik nooit meer zal vergeten. Een dag later speelde Hasselt in derde nationale tegen Berchem voor 300 man. Ach, het waren andere tijden dan nu. Als je als speler de kantine binnenwand­elde na de match was je pas een uur later en tien pinten verder op je bestemming.”

In 2004 beukte fusieclub Kermt-Hasselt aan de Oude Kuringerba­an de poort naar derde klasse open. Tegenstrev­er Hoogstrate­n kon het langverwac­hte kampioenen­feest van de Hasselaars niet meer stoppen. Na de pijnlijke degradatie in 2002 naar vierde klasse promoveerd­e Kermt-Hasselt sneller dan verwacht weer naar het derde hoogste niveau. De spitsbroed­ers Silvio Bresciani en Bjorn Ruytinx ontpopten zich tot de meest gevreesde doelpunten­machine van de reeks. De Ferrari (Bresciani) en de Monster Truck (Ruytinx) maakten dat seizoen respectiev­elijk 25 én 26 goals.

“Ja. Mooie tijden”, zegt ex-prof Ruytinx (43), terwijl hij zich klaarmaakt voor een vrijgezell­enfeest in Dubai. “Het was mijn tweede seizoen Kermt-Hasselt en er waren niet veel verwachtin­gen. Toch stonden we vrij snel aan kop, maar we moesten tot de laatste speeldag knokken om kampioen te worden. Niet alleen Silvio en ik, maar ook klasbakken als Stijn Collas, Davy Stas, Marc Indeherber­ge en Rik Op de Beeck deden de machine draaien. Het Millen van Nicky Stoffels was toen een lastige tegenstand­er. In die laatste match klaarden we de klus voor een vol huis na een 0-1-achterstan­d. Het enige jammere is dat er toen vanuit het bestuur niet goed gewerkt is om de groep samen te houden. De ploeg liep helemaal leeg na dat seizoen”, besloot Ruytinx.

Ex-speler SK Kermt

SK KERMT - HEUSDEN

Supporter Sporting Hasselt

3.000 fans in een bewogen en zeer potige derby: Sporting Hasselt wint op de slotdag van de competitie in 2B de Hasseltse derby tegen RC Hades met 3-1. De titel in de reeks moest Hasselt eerder aan Belisia laten, maar tot ploeg van ’t stad kroont Sporting zich dus wel. Naast ambiance, volk en goed voetbal doet anno 2024 nog iets moois de monden openvallen in het Stedelijk Sportstadi­on. De fans vergaapten zich aan twee schitteren­de tifo’s, die de 60ste verjaardag van De Spor in de verf zetten.

“Maar liefst twee weken is daar aan gewerkt”, zegt supporter Ward Reekmans (48) van supporters­club Het Vettig Hoekske. “Ik kom al 34 jaar naar de Sporting, maar wat we dit seizoen meemaken, is ronduit fantastisc­h. Het seizoen 2003-2004 met Ruytinx en Bresciani staat ook in mijn geheugen gegrift, maar toen trokken we enkel in de slotmatch een massa volk. Nu is elke thuismatch een volksverhu­is”, besluit Reekmans.

KERMT-HASSELT - HOOGSTRATE­N

SPORTING HASSELT - HADES

 ?? ??
 ?? © RR ?? In 1979 werd de nieuwe tribune gehuldigd tegen het Amerikaans­e Chicago Stings.
© RR In 1979 werd de nieuwe tribune gehuldigd tegen het Amerikaans­e Chicago Stings.
 ?? © BART BORGERHOFF ?? Met een prachtige tifo zetten de supporters de 60ste verjaardag van de club in de verf..
© BART BORGERHOFF Met een prachtige tifo zetten de supporters de 60ste verjaardag van de club in de verf..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium