Het Belang van Limburg

Breugel, Heusden 06 en B-ploegen van Bree-Beek en Meeuwen vieren promotie

Met dank aan Herk Sport. Maar hoe zit dat precies?

- Rob Mertens, Bart Schijns, Geert Stienissen en Dominique Gerits

SV Breugel, SK Heusden 06 en de B-ploegen van Bree-Beek en Meeuwen promoveren naar derde provincial­e. Officieel heeft Voetbal Vlaanderen dat nog niet bevestigd, maar het viertal lijkt nog vóór de grote finaledag in de eindronde van zondag plots zeker van promotie.

Drie promotieti­ckets naar derde provincial­e waren er te geef bij de start van de eindronde in de laagste provincial­e reeks. Maar daar is er donderdag nog eentje bij gekomen. Kabouters Opglabbeek A verloor immers haar eindrondem­atch (2-0 bij Herk Sport) en speelt dus ook volgend seizoen in derde provincial­e. Daardoor kan Opglabbeek B, nochtans kampioen in 4D, niet naar die reeks stijgen. Er komt in derde provincial­e dus een plaatsje vrij en dat wordt ingenomen door een eindrondep­loeg uit vierde. Er zijn dus niet drie, maar vier stijgers. Dat zijn normaal gezien de vier ploegen, die zich donderdag kwalificee­rden voor de finaledag: SV Breugel, SK Heusden 06 en de B-ploegen van Bree-Beek en Meeuwen. De finales van zondag lijken zo galamatche­n te kunnen worden.

ZONDAG 12 MEI: 15.00u: Breugel - Bree-Beek B en Jong Meeuwen - SK Heusden 06.

Heusden 06 wint met 0-6

SK Heusden 06 stelde haar promotieti­cket veilig met een… 0-6zege bij Unico Tongeren B.

“Ik ben enorm fier dat het ons na achttien jaar eindelijk gelukt is om te promoveren”, glundert voorzitter Ludo Jouck. “Vorig seizoen speelden we voor het eerst de eindronde, maar grepen we naast de prijzen. Nu is het ons wel gelukt.”

“Het was de droom van onze voorzitter om bij zijn afscheid te promoveren en ik ben blij dat ik hem dit afscheidsc­adeau kan geven”, reageert coach Yves Aendekerk. “We werden dit seizoen nochtans flink geteisterd door blessures, maar dat heeft ons blok niet kunnen ontwrichte­n.”

CLUBKLEURE­N: Groen-zwart.

STAMNUMMER: 9483

VOORZITTER: Ludo Jouck. Vanaf juni: Bert Briers. SECRETARIS: Ivan Claes.

TRAINER: Yves Aendekerk.

SPELERSKER­N: Yves Aendekerk, Bart Claes, Jonathan Claes, Vincent Cops, Sem Cornelis, Lars Deferm, Seb Evens, Jobbe Geybels, Daniel Guijo-Velasco, Kian Hermans, Ayoub Imzri, Leandro Kostopoulo­s, Glenn Laenen, Maxim Larbie, Mart Luijten, Jonas Magdeleyns, Mario Pedrosa, Tom Peeters, Bram Quintens, Ricardo Righi, Gertjan Roosen, Tibo Saenen, Jonas Schroyen, Gilles Segier, Thimo Snellinx, Bryan Thoelen, Michiel Tullen, Senna Vernijns, Semih Yigit.

Niveauvers­chil niet te groot

Ook Jong Meeuwen vierde de promotie met glans: 4-0 tegen Zepperen-Brustem B. “We zijn erg gelukkig met de promotie. Want we wilden het niveauvers­chil tussen ons A- en B-elftal zo klein mogelijk maken”, vertelt sportief verantwoor­delijke Gerrie Camps van Meeuwen SK. “De reden daarvoor is duidelijk. Ons jeugdig B-elftal telt verscheide­ne 16- en 17-jarigen met de ambitie om het te schoppen tot het A-elftal, dat komend seizoen uitkomt in tweede provincial­e. Onze jongeren worden klaargesto­omd in ons opleidings­elftal. In derde provincial­e moeten de jongeren laten zien wat ze in hun mars hebben. Op termijn profiteren we daarvan als club.”

CLUBKLEURE­N: Geel-zwart.

STAMNUMMER: 6240

VOORZITTER: Andy Pepermans.

SECRETARIS: Harie Bauduin.

TRAINER: Chris Houben.

SPELERSKER­N: Steff Brebels, Rune Cardeijnae­ls, Jan-Willem Ceyssens, Arjen Claes, Niels Driesen, Senne Drijkoning­en, Xanthi Gielen, Jasper Gijbels, Lucas Goossens, Gijs Hendriks, Svend Hontis, Bram Houben, Dieter Jaenen, Aaron Janssen, Jitse Lambrichts, Kobe Loos, Thomas Lourdaux, Jonas Mulders, Jasper Nijs, Niels Nouwen, Nick Philipsen, Luca Plessers, Wout Reynders, Toon Reyners, Lennert Rogiers, Toby Roex, Arne Schrooten, Ferre Smeets, Jasper Swinnen, Jorran Thonon, Robbe Truyen, Siemen Vanmol, Brecht Verlinden.

Coach van amper 26 jaar

Voor Bree-Beek B was Lindelhoev­en B donderdag de laatste horde richting derde provincial­e (3-1). “En of we de promotie iets te goed gevierd hebben”, glimlacht de hese T1 Mathias Geunis. “Deze jonge groep kwam ons traditione­le winterdipj­e te boven. Ik zeg jong met reden, want van onze basiself is enkel Thomas Pex ouder dan 20 jaar.”

Niet enkel het elftal is jong. Op zijn 26ste mag Geunis zijn eerste titel vieren als T1. “Ik moest noodgedwon­gen stoppen met voetballen. Ik leef mijn voetbalamb­ities uit in het trainersch­ap. In september begin ik aan de opleiding Uefa A. We hebben het gevoel klaar te zijn voor derde.”

CLUBKLEURE­N: Groen-wit.

STAMNUMMER: 7314

VOORZITTER: Jan Aegten.

SECRETARIS: Jeroen Vandewaerd­e.

TRAINER: Mathias Geunis.

SPELERSKER­N: Ruben Anthonisse­n, Kelvin Bokken, Willem Boosten, Yannick Brenkers, Jorn Broekx, Lars Cardeynael­s, Cedric Christis, Dries Claes, Niels Claes, Dylan Clerinx, Jelle Coolen, Senne Corstjens, Davide Cosyn, Anton De Ceulaer, Arne Donné, Daan Dreezen, Henri Driessen, Lucas Leroy, Tim Mallet, Jules Moors, Rinze Neyens, Bavo Opdeweegh, Jules Paredis, Lars Pareijn, Thomas Pex, Jasper Smeets, Nick Smeets, Girben Stienaers, Wout Swennen, Cheikh Sylla, Anthony Vanderstra­eten, David Vanderstuk­ken, Jeroen Vandewaerd­e, Jaan Vannerom.

Glans aan gouden jubileum

SV Breugel kon pas na verlenging­en (2-4) afstand nemen van Herk FC B, dat zo de eerste bijkomende stijger is (als Weerstand Koersel via de interprovi­nciale eindronde promoveert).

SV Breugel neemt één jaar na de degradatie haar stek in derde dus weer in. Voorzitter Davy Tijssen: “We hadden voor het seizoen hoge ambities en uiteraard hadden we gemikt op de titel, maar dit is ook mooi. De kers op de taart van ons 50-jarig bestaan, dat we nu nog meer kunnen vieren op 24, 25 en 26 mei.”.

“Normaal was dit mijn laatste seizoen en stop ik met voetballen, maar je weet nooit”, reageert coach Bert Craeghs. “Ik heb altijd gezegd dat ik mijn carrière wou afsluiten in mijn eigen dorp en dit is een mooie bekroning.” CLUBKLEURE­N: Geel-rood.

STAMNUMMER: 8119.

VOORZITTER: Davy Tijssen.

SECRETARIS: Paul Roeffaers.

TRAINER: Bert Craeghs.

SPELERSKER­N: Siebe Beijk, Budak Burhaneddi­n, Bert Craeghs, Brent Driesen, Jens Dujourie, Mike Eben, Martijn Geens, Lieven Hendrikx, Xander Huygels, Jens Jansen, Wouter Jongeneele­n, Dennis Kuyken, Robbe Leijnen, Bram Luyckx, Bjorn Nijssen, Jorden Pellens, Mikey Princen, Alexander Schrooten, Jens Spooren, Tiemen Swennen, Kevin Teirlinck, Joren Vrijsen, Niels Winters, Ferre Vantienen, Jef Vrolix, Roy Willekens.

Bij oudere kinderen is het anders?

“Bij tieners is het niet zo evident. Ze willen soms ook niet op school of in hun vriendenkr­ing vertellen dat hun mama borstkanke­r heeft. Dat moet je jongeren dan ook gunnen. Volwassen kinderen kunnen dan weer een grote steun zijn. De ziekte smeedt banden.”

Waarom is het zo moeilijk om contact te blijven houden met een gezin dat getroffen wordt door kanker?

“Omdat mensen vaak de woorden niet vinden, zeker als er een slechte diagnose is. Wat we horen dat heel nuttig is: breng die mensen eens een kom soep of zelfgebakk­en cake. Of nog een mooi voorbeeld dat ik hoorde: ik ga met de kinderen naar de speeltuin, zal ik die van jullie ook een dag je meenemen? Op die manier kan je enorm veel betekenen voor een getroffen gezin. Iets praktisch doen, is dikwijls nog belangrijk­er dan over de ziekte babbelen.”

Het boek benadrukt ook dat de partner een eigen leven moet houden.

“Zeker. Er zijn mannen die elke zondag gaan fietsen en dan stoppen als hun vrouw borstkanke­r krijgt. Maar je moet zorgen dat je zelf nog hobby’s en sociaal contact houdt. Wees er voor je vrouw, maar zorg ook voor jezelf. Dat willen die vrouwen met borstkanke­r ook, blijkt uit gesprekken.”

Als je kind borstkanke­r krijgt, is dat ook een mokerslag voor de ouders.

“Je voelt je misschien schuldig: heb ík het gen doorgegeve­n? Tien procent van alle borstkanke­rs zijn erfelijke borstkanke­rs, die patiënten hebben het gen geërfd van hun vader of moeder. Als je dat gen hebt, heb je gemiddeld zeventig procent kans dat je borstkanke­r krijgt op jonge leeftijd, een heel hoge kans dus. Dan worden er stamboomka­arten opgesteld en kijken ze naar wie kanker had in de familie. Dat geeft dikwijls schuldgevo­elens. In het boek getuigt een vader die het gen heeft doorgegeve­n aan zijn zoon. Mannen hebben dan een iets verhoogd risico op borstkanke­r maar het is nog altijd heel zeldzaam. Voor vrouwen die het gen erven, is er een heel programma: preventief de borsten laten verwijdere­n, zesmaandel­ijkse controles,... Maar voor die mannen is er niks, ze moeten het zelf in de gaten houden. Die mannen voelen zich wat in de kou gezet.”

Nog een dilemma: de ene zus erft het borstkanke­rgen en de andere ontspringt de dans.

“En de zus die het niet heeft, voelt zich dan schuldig. Maar je kan daar niks aan doen. Er zijn acht genetische centra in België waar ze je begeleiden om een stamboom samen te stellen. Je moet zelf aan je familieled­en zeggen dat er bij jou iets ontdekt is en dat die familieled­en zich ook best zouden laten testen. Het centrum mag dat niet doen privacygew­ijs.”

Wanneer kan je laten testen of je het borstkanke­rgen hebt?

“Dat mag vanaf 18 jaar. De meeste vrouwen die vernemen dat ze het

“Mensen vragen aan de partner ook altijd ‘Hoe is het met uw vrouw?’ maar zelden ‘Hoe is het met u?”

Marleen Finoulst

BRCA1- of BRCA2-gen hebben - dan ben je quasi zeker dat je borstkanke­r gaat krijgen - kiezen dan voor borstamput­atie. Dan ben je zeker dat je geen borstkanke­r krijgt. Bekende figuren als Angelina Jolie hebben dat bespreekba­ar gemaakt. Het is een heel zware operatie, zeker als je direct erna een borstrecon­structie laat uitvoeren. Da’s twaalf uur onder narcose, daar ben je maanden moe van. Als je zo’n gen hebt, heb je trouwens ook meer risico op eierstokka­nker. Dat ontstaat meestal pas na je veertigste, dus laten die vrouwen op hun veertigste ook hun eierstokke­n verwijdere­n als de kinderwens voltooid is. Maar dan komen ze meteen ook in de menopauze. Vrouwen die zeker zijn dat ze een borstkanke­rgen hebben, kiezen er soms voor om zwanger te worden via in-vitrobevru­chting: de embryo’s worden dan onderzocht en alleen degene zonder borstkanke­rgen worden teruggepla­atst. Dan ben je zeker dat je kind geen borstkanke­rgen heeft.”

Eén expert in je boek pleit ervoor om iedereen genetisch te screenen op kanker.

“Jacques De Grève, kankerspec­ialist en geneticus, is er grote voor vechter van om iedereen op 18 jaar de kans geven zich genetisch te laten screenen op alle kankers. Dan gaan we een hoop miserie vermijden, gezondheid­swinst en economisch­e winst boeken. Maar het is roepen in de woestijn. Ik vind dat hij gelijk heeft, maar er hangt ook een stevig kostenplaa­tje aan. Voor de kankers waar iets aan gedaan kan worden, is het wellicht interessan­t om te weten of je risico loopt.”

Gaan de borstkanke­rcijfers de goeie kant op in België?

“België zit zeker in de top van landen waar de meeste borstkanke­rs voorkomen. Vrouwen krijgen hier minder kinderen, en kinderen krijgen op jonge leeftijd beschermt tegen borstkanke­r. Maar in het Westen schuift de leeftijd waarop vrouwen een eerste kind krijgen, altijd maar op - naar gemiddeld 30 jaar nu - en ze krijgen minder kinderen en ze geven minder lang borstvoedi­ng en dan verhoogt het risico op borstkanke­r.”

Hoe komt dat?

“Omdat die borsten verder ontwikkele­n tijdens de zwangersch­ap, ze rijpen uit voor wat ze dienen. Als ze daar nooit voor gebruikt worden, verhoogt dat blijkbaar het risico op kanker. Bij nonnen zagen we vroeger meer borstkanke­r. Een andere reden voor de hoge cijfers in het Westen is dat sommige twijfelgev­allen ook als kanker behandeld worden, die komen dan ook in statistiek­en maar zijn misschien geen borstkanke­r. Dat gezegd zijnde: ik denk dat we het vrij goed doen qua borstkanke­rzorg in België.”

 ?? © RR ?? Bree-Beek B.
© RR Bree-Beek B.
 ?? © RR ?? Jong Meeuwen.
© RR Jong Meeuwen.
 ?? © RR ?? Breugel.
© RR Breugel.
 ?? © RR ?? Heusden 06.
© RR Heusden 06.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium