Het Belang van Limburg

Watertoren van Heukelom krijgt werk van Bilzense metaalkuns­tenaar Kevin Oyen

De watertoren van Heukelom, die straks een B&B met meditatiec­entrum wordt, krijgt een werk van de Bilzense metaalkuns­tenaar Kevin Oyen. Hij neemt ook een deel van de inrichting voor zijn rekening.

- Dominiek Claes

De transforma­tie van het landmark in Riemst tot een B&B is volop aan de gang. De bijna honderd jaar oude watertoren staat in de steigers, de binnentrap is weggehaald, het betonrot is voor driekwart aangepakt. “We voorzien vier à vijf kamers, een woonvertre­k, een extra liftkoker en een bijgebouw”, zegt Jean-Marie Geurts van projectont­wikkelaar Wage. Het zeshoekige gebouw wordt vanbinnen helemaal ontmanteld terwijl de buitenmure­n behouden blijven.

Wage kocht de toren in 2015 tijdens een openbare verkoop. De familie Geurts plande er aanvankeli­jk een meditatiec­entrum. Daarbij zou angstvalli­g gewaakt worden over evenwicht met omgeving en milieu.

In 2018 begon de ellenlange weg van de vergunning­saanvraag. Pas in mei vorig jaar kon de gemeente Riemst een omgevingsv­ergunning op tafel leggen. “Ik zou er een boek over kunnen schrijven”, lacht Jean-Marie Geurts over die lijdensweg. Architect Pieter Verjans uit Hoeselt moest de plannen verschille­nde keren aanpassen. “Soit, dankzij de goede medewerkin­g van de gemeente Riemst is het toch in orde gekomen.”

In de loop van volgend jaar zou de B&B, die een schilderac­htig uitzicht biedt op de omliggende velden, klaar moeten zijn. Welke investerin­g daarmee gemoeid is, dat houdt Jean-Marie Geurts liever voor zichzelf.

Inrichting

Wage is gespeciali­seerd in de ontwikkeli­ng van kmo-bedrijfsge­bouwen. De Bilzense metaalkuns­tenaar Kevin Oyen liet zijn oog vallen op een van die gebouwen als onderdak voor zijn bedrijf Laswerken Oyen. “Zo hebben we elkaar leren kennen”, zegt Jean-Marie. “Wij hebben Kevin gevraagd om een passend kunstwerk te realiseren voor ons project. En hij neemt ook een deel van de inrichting voor zijn rekening.”

Oyen is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. De 37-jarige kunstenaar ontwierp eerder al werken voor de vijfsterre­nhotels La Butte aux Bois in Lanaken en het Botanic Sanctuary Hotel in Antwerpen. De Bilzenaars kennen hem van het imposante herdenking­smonument dat hij realiseerd­e voor de begraafpla­ats in Bilzen. Dat hard timmeren aan de weg leverde hem vorig jaar de Jong Voka Award op in de categorie ‘Straf Ondernemer­schap’. Die onderschei­ding is weggelegd voor een ondernemer die een rolmodel kan zijn voor jonge ondernemer­s in Limburg.

“Hoe het kunstwerk voor de watertoren er zal uitzien? Dat weet ik nog niet, we zijn pas recent aan de mouw getrokken”, zegt Oyen. “Maar het is een bijzondere opdracht, een uniek project. En ondertusse­n zullen we ook ons hoofd kunnen breken over een kunstzinni­ge inrichting van de B&B.”

Laswerken Oyen, het bedrijf dat Kevin twee jaar geleden overnam van zijn vader, realiseert in het eigen atelier traditione­le metaalwerk­en met vijf medewerker­s. Met zijn persoonlij­ke project ‘Kevin Oyen’ maakt de meestersmi­d innovatiev­e organische structuren waarbij hij experiment­eert met lichtrefle­ctie, transparan­tie, evenwicht, gladheid en patinering. Daarvoor werkt hij samen met Granada Gallery van juwelenont­werper Jochen Leën in Lanaken. Of hoe kunst en bedrijfsec­onomie hand in hand kunnen gaan.

 ?? © TOM PALMAERS ?? Kunstenaar Kevin Oyen bij de watertoren van Heukelom, geflankeer­d door Steven en Jean-Marie Geurts.
© TOM PALMAERS Kunstenaar Kevin Oyen bij de watertoren van Heukelom, geflankeer­d door Steven en Jean-Marie Geurts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium