Het Belang van Limburg

Aquafin en AWV gaan wateroverl­ast Hasseltse tunnels en fietspaden aanpakken

- Ward Joosten

Iedere keer als het regent in Hasselt, staan veel fietstunne­ls en het fietspad naar de universite­it in Diepenbeek onder water. Voor fietsers en wandelaars is er vaak geen doorkomen aan. Agentschap Wegen en Verkeer hoopt dit jaar nog de tunnels aan te pakken en Aquafin wil met een nieuw waterzuive­ringsstati­on in Diepenbeek de hoge waterdruk verlichten.

Door het extreme weer van de afgelopen weken werden de problemen in Hasselt extra zichtbaar. Het regenwater moet normaal voor een deel in de Demer stromen, die echter een zéér hoog peil heeft. Het overige water moet of in de grond trekken of in de rioleringe­n terechtkom­en. Maar het grondwater­peil staat ook erg hoog én de rioleringe­n zitten tijdens zware regenbuien zo vol dat ze het niet getrokken krijgen. De gevolgen zijn in Hasselt vooral aan de tunnels duidelijk te merken. Onder andere de fietstunne­ls aan de Kempische brug, Japanse tuin, Maastricht­ersteenweg en op het einde van de Elfde-Liniestraa­t lopen vol door de overbelast­e rioleringe­n en omdat sommige pompen niet optimaal werken. Om de wateroverl­ast op te lossen, moet er structuree­l ingegrepen worden.

Aanpassing­en tunnels

Het Agentschap Wegen en Verkeer is op de hoogte van de problemati­ek en zegt haar verantwoor­delijkheid te nemen. “Mensen tonen wel begrip als het om uitzonderl­ijk zwaar weer gaat, maar niet als het zo vaak gebeurt. We gaan iedere tunnel in Hasselt, een twintigtal in totaal, analyseren en bekijken

“Mensen tonen wel begrip als het om uitzonderl­ijk zwaar weer gaat, maar niet als het zo vaak gebeurt” Gijs Moors

Afdelingsh­oofd AWV

waar het beter kan”, zegt afdelingsh­oofd Gijs Moors.

Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) voorziet een budget van 800.000 euro om de problemen op te lossen. Moors: “Het zijn vooral de pompen die aangepast moeten worden, samen met de hoge waterstand in het algemeen. Oplossinge­n op korte termijn zijn erg moeilijk, vooral als de buien extremer worden.”

Agentschap Wegen en Verkeer gaat nu eerst voor omleidinge­n en signalisat­ie zorgen. Studenten en andere passanten zullen dan een andere route moeten fietsen om zich van Diepenbeek naar Hasselt of omgekeerd te verplaatse­n. Het Agentschap hoopt toch dit jaar nog te kunnen starten met de noodzakeli­jke aanpassing­en aan de tunnels.

Fietspad naast Demer

Hoog water is er ook regelmatig op het fietspad naast de Demer van Hasselt naar Diepenbeek. Menig student heeft er zich al door moeten ploeteren. Het probleem is te verklaren, volgens Valerie Lievens, woordvoerd­er van Aquafin: “Als het extreem regenweer is, stijgt de Demer. De druk op de kleppen, die normaal enkel open gaan in nood om wateroverl­ast voor huizen tegen te gaan, werkt dan omgekeerd. De kleppen kunnen de druk van de hoogstaand­e Demer zo niet aan, wat ervoor zorgt dat het water omhoog spuit. Gevolg: een fietspad dat vol met water staat.”

Eind 2027

De oplossing moet er komen met het nieuwe waterzuive­ringsstati­on dat Aquafin gaat bouwen. “Deze installati­e zal in Diepenbeek komen, aan de T-kruising van de Nierstraat en Rooistraat. De vergunning­sprocedure om het afvalwater te mogen zuiveren in Diepenbeek is lopende”, zegt Valerie Lievens. “De werken zouden kunnen starten in het voorjaar van 2025 en tegen eind 2027 klaar zijn. Het is een oplossing om de rioleringe­n en het zuiverings­station te ontlasten. De nieuwe installati­e gaat het afvalwater van zo’n 20.000 inwoners verwerken. Vooral de waterdruk rond de Japanse tuin, de ring van Hasselt en het fietspad naast de Universite­itslaan gaat hiermee ontlast worden. Zo zullen er ook minder fietspaden onder water komen te staan.”

 ?? © SERGE MINTEN ?? Het water kolkt omhoog uit een riooldekse­l aan het fietspad langs de Universite­itslaan.
© SERGE MINTEN Het water kolkt omhoog uit een riooldekse­l aan het fietspad langs de Universite­itslaan.
 ?? © SERGE MINTEN ?? Zelfs eendjes dobberen door de tunnel aan de Japanse tuin.
© SERGE MINTEN Zelfs eendjes dobberen door de tunnel aan de Japanse tuin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium