Het Belang van Limburg

Heirstraat wordt veiliger én krijgt eenrichtin­gsverkeer

- Jos Thomassen

De Heirstraat richting Opgrimbie krijgt nieuwe riolering en veilige fietspaden en wordt voor een stuk heringeric­ht met eenrichtin­gsverkeer vanaf de rotonde aan de Ringlaan tot aan de Rijksweg (Maalderij Repriels). De werken gaan iets meer dan vier miljoen euro kosten.

De gemeentera­ad ging afgelopen week akkoord met de lastvoorwa­arden en de gunningswi­jze voor een bovenfunct­ioneel fietspad op de Heirstraat tussen de Rijksweg en de Weg naar Zutendaal. Gelijktijd­ig wil Fluvius riolerings­werken uitvoeren op dat stuk weg. Kostprijs: 4,2 miljoen euro, waarvan 897.000 euro ten laste van de gemeente. “Maar wij krijgen op dat bedrag nog provincial­e subsidie voor de aanleg van het fietspad en ook nog iets uit het Kopenhagen­project. Fluvius betaalt ons ook nog het sleuvenher­stel”, zegt bevoegd schepen Marleen Kortleven (Open VLD).

De Heirstraat wordt voor de werken opgedeeld in drie stukken. Zo wordt het stuk in Mechelen aan de Maas tussen de rotonde met de Ringlaan (Creemers) en de Rijksweg (De Wissel) eenrichtin­gsverkeer. “Dat wordt een fietsstraa­t zodat er meer parkeermog­elijkheden komen”, zegt de schepen. Momenteel moet afwisselen­d links en rechts van dat stuk weg worden geparkeerd wat heel wat slalommen met zich meebrengt voor de automobili­sten.

Sneltram

Op het stuk vanaf de Ringlaan richting Bredeweg (kerkhof) in Opgrimbie komen verhoogde aanliggend­e fietspaden met parkeervak­ken op de rijweg. Eerder was sprake dat dit stuk weg ter hoogte van de brug onder de autosnelwe­g een knip zou krijgen omwille van de sneltram, maar dat idee is intussen afgevoerd.

“Voor het laatste stuk vanaf de Bredeweg tot aan de kruising met de Weg naar Zutendaal opteren we voor fietssugge­stiestroke­n omwille van de smalle weginfrast­ructuur op die plaats”, besluit de schepen.

 ?? © JTH ?? Het stuk Heirstraat vanaf de rotonde met de Ringlaan richting centrum wordt eenrichtin­gsverkeer. Nu is er nog links en rechts parkeren.
© JTH Het stuk Heirstraat vanaf de rotonde met de Ringlaan richting centrum wordt eenrichtin­gsverkeer. Nu is er nog links en rechts parkeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium