Het Belang van Limburg

Nieuwe vergunning voor luchthaven Bierset: Zuid-Limburgse gemeenten gaan in beroep

Twaalf gemeenten uit Belgisch en Nederlands Limburg gaan in beroep tegen de nieuwe vergunning van de Waalse regering aan de luchthaven van Bierset/Luik om de exploitati­e verder te zetten en het aantal vluchten op jaarbasis op te trekken tot 55.000.

- Eddy Vandoren

Nog voor de Raad van State een def initief vonnis heeft uitgesprok­en over de verdere exploitati­e en de omstreden uitbreidin­g van het aantal vlieguren van de luchthaven van Bierset/Luik heeft de Waalse regering op 30 april een nieuwe vergunning afgeleverd, waarbij het aantal vluchten opgetrokke­n wordt van 35.000 naar 55.000 per jaar.

Die beslissing druist in tegen het ongunstige advies van de Auditeur van de Raad van State, die daarin op één lijn stond met het standpunt van bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) en van de twaalf Belgisch-Limburgse en Nederlands-Limburgse gemeenten Gingelom, Heers, Tongeren, Hoeselt, Bilzen, Lanaken en Voeren, Maastricht, EijsdenMar­graten, Gulpen-Wittem, Vaals met Riemst als ‘kapitein’ van de ploeg.

“De Waalse regering geeft nog maar eens te kennen dat ze zich niks aantrekt van Vlaanderen en Nederland”, zegt burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Wij hebben vorig jaar de vernietigi­ng van de permis unique voor de verdere exploitati­e en uitbreidin­g van Liège Airport aangevocht­en om meerdere terechte redenen. Onze argumenten hebben onder andere betrekking op de trage afbouw van de geluidsove­rlast, het negatieve effect op het milieu en het onvoldoend­e onderbouwe­n van het aantal toegelaten vluchten per jaar dat opgetrokke­n wordt van 35.000 naar 55.000. Daarin voelden we ons achteraf gesterkt door het ongunstige advies van de Auditeur van de Raad van State. Een advies dat de Waalse regering op voorstel van de Waalse minister van Luchthaven­s, Adrien Dolimont (MR) naast zich neerlegt.”

Ook al erkennen de twaalf gemeenten het economisch­e belang van de luchthaven, toch zijn ze in de eerste plaats bekommerd om de nachtrust van hun inwoners en de negatieve gevolgen voor het milieu. “Om die redenen overleggen we momenteel met het aangesteld­e advocatenk­antoor en met de partnergem­eenten om de procedure voor de Raad van State verder te zetten”, zegt burgemeest­er Vos. “Met een aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid gaat dit gebeuren.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium