Het Belang van Limburg

Heropende Zandstraat in Pelt weert gemotorise­erd verkeer met nieuw fietspad

-

Na 130 werkdagen van kommer en kwel is onlangs op het erf van Hoeve op ‘t Zand in Pelt de heringeric­hte Zandstraat tussen SintHuibre­chts-Lille en Boseind Neerpelt geopend. Een vrijliggen­d dubbelrich­tingsfiets­pad en de versmalde rijweg moeten het gemotorise­erd verkeer zo veel mogelijk weren.

“De plannen uit 2017 dateren nog van voor de fusie”, vertelt schepen van Mobiliteit Liesbeth Fransen (CD&V). “Naar aanleiding van een participat­ietraject stelde ‘Gemeente Pelt’ nieuwe plannen op voor de herinricht­ing van de Zandstraat.”

Die is nu opgenomen in het bovenlokaa­l functionee­l fietsroute­netwerk. De herinricht­ing moest ook positief zijn voor de fietser. “In de projectstu­urgroep is beslist om een vrijliggen­d dubbelrich­tingsfiets­pad aan te leggen. Hiervoor werd de rijweg versmald en kwamen er enkele uitwijkhav­ens voor het kruisende verkeer.”

Negatief effect

Pelt wil zo in de Zandstraat het doorgaand gemotorise­erd verkeer zo veel mogelijk weren “wat de verkeersve­iligheid voor de fietsers ten goede moet komen”. Tussen de rijweg en het fietspad zijn groene infiltrati­ebermen voorzien om het oppervlakt­ewater van de verharding te bufferen en te laten infiltrere­n. Haag en bomen vormen ook een groene, fysieke afbakening tussen rijweg en fietspad. Met de realisatie van de heringeric­hte Zandstraat is een bedrag van 1.079.708 euro, deels gesubsidie­erd, gemoeid.

“De Waalse regering geeft nog maar eens te kennen dat ze zich niks aantrekt van Vlaanderen en Nederland”

Burgemeest­er van Riemst

Win-winsituati­e

Volgens de buurt mist de herinricht­ing zijn doel niet. “Het is hier een stuk rustiger geworden met af en toe nog een snelheidsd­uivel, die soms niet goed weet hoe de uitwijkpla­atsen te gebruiken”, klinkt het. De verminderd­e drukte heeft volgens buurtbewon­ers ook te maken met de verplaatsi­ng van de technische school TIO uit Overpelt naar de WICO campus in Neerpelt. Met ook nog de nieuwe weg en fietspad is het voor hen een win-winsituati­e.

 ?? © PATH ?? De Zandstraat werd feestelijk geopend.
© PATH De Zandstraat werd feestelijk geopend.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium