Het Belang van Limburg

Pelt ontvangt duizenden fietsers voor Kom op Tegen Kanker

- Geert Van Baelen

Zaterdag verwelkomt Pelt een paar duizend fietsers die samen 1.000 kilometer trappen ten voordele van Kom op Tegen Kanker. In het centrum van Overpelt maken ze zich op voor een massa supporters. “Het is een hele eer dat we deel mogen uitmaken van dit evenement.”

Donderdag zijn duizenden Vlamingen beginnen fietsen om elk met hun team op vier dagen tijd 1.000 kilometer te trappen. Daarmee zamelen ze geld in voor kankeronde­rzoek. Elke dag ligt de start en aankomst in gaststad Mechelen, maar op het parcours verschijnt wel telkens een andere ‘middagstad’ of stopplaats voor de fietsers. Na Glabbeek en Aalst is het zaterdag de beurt aan Pelt.

“Voor ons is het een hele eer dat we deel mogen uitmaken van dit evenement”, zegt Josée Beutels (79) van de Peltse afdeling van

Kom op Tegen Kanker. “We verwachten toch enkele duizenden supporters vanuit heel Vlaanderen. We willen er iets moois van maken. In de Pastorietu­in werd samen met de gemeente een evenemente­ndorp ingericht. Er fietsen trouwens ook heel wat Peltenaren mee.”

Eerbetoon

Een voor Josée bijzonder team draagt de naam ‘Raf, Bokkerijde­r voor altijd’. “Dat team is genoemd naar mijn schoonzoon Raf Hermans”, vertelt Josée. “Hij hield ook van wielrennen. Hij wilde destijds ook deelnemen aan de 1.000 km voor Kom op Tegen Kanker, maar in 2017 liet hij plots het leven bij een verkeerson­geval. Zijn wielervrie­nden van De Bokkerijde­rs wilden trouw blijven aan zijn initiatief en namen daarom deel als eerbetoon. Ook dit jaar zijn ze er natuurlijk bij. Mooi is dat de jeugd de traditie verderzet. Zo fietst mijn kleinzoon deze keer mee op de fiets van zijn papa. En zo heeft ieder team een bijzonder verhaal dat hen motiveert om deel te nemen.”

De gemeente Pelt zorgt mee voor de praktische organisati­e van het evenement. Om 12 uur zal het eerste peloton zaterdag opgewacht worden door een erehaag van de Oude Markt tot aan CC Palethe. De feestelijk­heden starten al om 11 uur. Zo zijn er optredens in de Pastorietu­in en trekt een grote parade door de straten. Om 15 uur, na het uitzwaaien van de vertrekken­de pelotons, is het einde van het evenement voorzien.

Parking

Mede door het voorspelde mooie weer wordt er veel volk ver wacht in Overpelt. De organisati­e roept bezoekers daarom op om zo veel mogelijk met de fiets te komen.

Voor wie toch met de auto komt, wordt een groot deel van de Ringlaan beschikbaa­r gesteld als parking. Ook de personeels­parking van het Noorderhar­t ziekenhuis wordt ingeschake­ld als extra parkeerrui­mte. “Wie tijdens het evenement niet in Overpelt moet zijn, wordt wel aangeraden om de Ringlaan te vermijden”, onderstree­pt de gemeente.

 ?? ??
 ?? © GVB ?? “Voor ons is het een hele eer dat we deel mogen uitmaken van dit evenement”, vertelt Josée Beutels (79) van de Peltse afdeling van Kom op Tegen Kanker.
© GVB “Voor ons is het een hele eer dat we deel mogen uitmaken van dit evenement”, vertelt Josée Beutels (79) van de Peltse afdeling van Kom op Tegen Kanker.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium