Het Belang van Limburg

Terhills Cablepark in Lanklaar opent met vertraging de deuren

Zaterdag opent Terhills Cablepark in Lanklaar de poorten voor heel wat wakeboarde­rs. “Het water in de plas stond veel te hoog”,

- Mark Dreesen

reageert Theo Van Lierop van Cablepark. “Om die reden start ons seizoen dit jaar iets later. Een terras, dat normaal op het water drijft, staat nu 15 centimeter onder water. Maar op de oever is voldoende plaats voor een zitje.”

In meerdere vennen en plassen in Limburg was de laatste weken een hogere waterstand zichtbaar. “Er was veel hemelwater uit de lucht gevallen”, zegt Theo Van Lierop. “Dat water vloeit samen in onze plas van Terhills Cablepark. Door een hoge grondwater­stand sijpelde het water niet weg. Als de waterspieg­el een paar centimeter daalde, viel er in april weer een pak regen naar beneden. Dan stond het water weer even hoog als een paar dagen eerder.”

“Het water heeft tot 75 centimeter hoger gestaan dan normaal in de plassen van Terhills”, weten dagelijkse passanten. “Vakantiega­sten hebben daar geen moeilijkhe­den van ondervonde­n. Toch zie je aan de oever van het meer op Cablepark nu nog het water vloeien tot voorbij het hekwerk. Dat hekwerk staat bijna helemaal in het water. De bomen die anders op de oever staan, staan nu ook redelijk diep in het water. Dat hebben we nooit eerder gezien.”

“Door de hoge waterstand begint mijn wakeboards­eizoen twee weken later”, aldus Van Lierop. “Momenteel staat het water nog te hoog. Een drijvend terras op het water staat nu nog 15 centimeter onder water. Erg is dat niet, want er is nog een terras op de oever en daar is voldoende plek voor iedereen met droge voeten. Of ik schade heb geleden door de hoge waterstand weet ik nog niet. Er zijn koelsystem­en onder water gelopen. Die moeten nog aan een controle onderworpe­n worden. Omdat ik later in het seizoen kan openen, is er natuurlijk wel omzetverli­es. Hoofdzaak is dat ik zaterdag wel kan starten en wakeboarde­rs, waterskiër­s en bezoekers aan het aquapark vanaf 12 uur tot de schemering welkom zijn.”

“Het overtollig­e regenwater in de plassen moet nu dalen”, hoopt Theo Van Lierop. “Dat kan door een zonnig seizoen waarbij het grondwater gaat dalen en het oppervlakt­ewater kan verdampen. Met die positieve ingesteldh­eid worden nu de toestellen voor wakeboarde­rs van het Cablepark in gereedheid gebracht.”

Pontonbrug

Ook op het grote meer van Terhills Resort is de hoge waterstand goed zichtbaar. De aanlegstei­gers van de boten met de elektrisch­e leidingen om de boten op te laden, stonden zelfs tijdelijk onder water. Net toen het water in de grote plas in april begon te stijgen, werd de pontonbrug in een slingerbew­eging tussen de lange terril en de tweelingte­rril aangelegd. “Om die reden werden de landhoofde­n waar de pontonbrug op rust, onder de waterspieg­el, hoger gemaakt”, klinkt het bij bruggenbou­wer Hye in Zwijndrech­t.

Momenteel wordt de pontonbrug van een sierlijke leuning voorzien. De aanrijstro­ken van de oever naar de pontonbrug, momenteel in aanleg, staan wel nog deels onder water. Ook op de terrils zijn langs wandelpade­n grote waterplass­en zichtbaar, zonder hinderlijk­e gevolgen.

Rotonde

Wie een wandeltoch­t waagt rond de terrils krijgt ook zicht op de wegenwerke­n die momenteel in uitvoering zijn. Zo krijgt de zelfrijden­de shuttle meerdere bushavens en legt men zelfs een rotonde aan nabij kuuroord Elaisa. Voor de voetganger­s worden op het traject zebrapaden voorzien. Naar de pontonbrug worden nieuwe brede fietspaden aangelegd.

 ?? © MARK DREESEN ?? Het drijvend terras op het water van Terhills Cablepark ligt nog 15 centimeter onder water door de hoge waterstand in de plas.
© MARK DREESEN Het drijvend terras op het water van Terhills Cablepark ligt nog 15 centimeter onder water door de hoge waterstand in de plas.
 ?? © MMD ?? De aanrijstro­ken van de oever naar de pontonbrug, momenteel in aanleg, staan wel nog deels onder water.
© MMD De aanrijstro­ken van de oever naar de pontonbrug, momenteel in aanleg, staan wel nog deels onder water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium